Nejste přihlášen/a.
Čaute, zajímalo by mě, k čemu přesně je frekvence procesoru... můj počítač má 1,8 GHz ... pojede mi teda hra která vyžaduje 3,0 GHz? ( Assassins creed ) děkuji
frekvence u procesoru je něco jako otáčky u motoru. Větší otáčky znamenají větší výkon, takže pochybuji, že na procesoru s 1,8 GHz bude dobře fungovat hra, která má požadavek 3 GHz.
Frekvence procesoru tolik neznamená. Záleží spíše na IPC (Instructions Per Cycle - Instrukcí za cyklus).
Například procesor (Čísla budou čistě vymyšlená):
1GHz a 10 IPC bude mít výpočetní výkon 10 GOPS (Giga OPS = Operací za vteřinu),
zatímco jiný procesor o jiných parametrech, například
2GHz a 4 IPC bude mít výpočetní výkon jen 8 GOPS.
Záleží také na počtu jader procesoru.
A nakonec porovnání - Procesory Intel mají většinou 2-3x větší IPC, než-li procesory AMD.
Pro hraní her je důležitější spíše grafická karta, ale samozřejmě přliš pomalý procesor bude brzdou i když bude GK velmi rychlá.
To co jste napsala je sice pravda, ale v době ( cca 3-4 roky) kdy se vyráběly jednojádrové procesory na 1,8GHz to bylo právě na opak a AMD mělo větší výpočetní výkon při stejné frekvenci než Intel.
Ano, to bylo v době jednojádrových procesorů, ale ta už je pryč. A je to více než jen 3-4 roky, jednojádrové procesory jsou otázkou spíše 7 let a více.
Moje odpověď byla založena na předpokladu, že má tazatel vícejádrový procesor, což by při frekvenci 1,8GHz bylo dost pravděpodobné. Jedině by chtěl hrát na procesoru alespoň 10 let starém, což mi přišlo jako nepravděpodobné.
Tak to je skutečně mnohem starší historie, protože vícejádrové procesory se i pro desktopy běžně používají podstatně delší dobu než 3-4 roky. V té době, která netrvala příliš dlouho, mělo AMD skutečně dobře našlápnuto, ale bohužel to naprosto zabili cenovou politikou, prodeje zásadně klesly a Intel je následně technologicky dohnal a předehnal. Od té doby se víceméně plácají, navíc se přidaly další neúspěchy na poli technologií i investic, a pokud dnes srovnáte na první pohled srovnatelné procesory AMD a Intelu, zjistíte, že Intel už je úplně někde jinde.
Ještě se doplním. Ne každý procesor je na vše. Všeobecně mnohem známější jsou herní procesory, které svou architekturou jsou dělané na výkon ve hrách. Ale jsou ještě serverové, které jsou méně výkonné ve hrách, ale výkonnější ve výpočtech, kromě serverových činností se například uplatní lépe při renderování videa a podobně.
IPC s architekturou (kromě spousty dalších parametrů, samozřejmě) ovlivňují výkon procesoru jako takového mnohem více, než jeho frekvence.
mám tento notebook electroworld.cz/...
tak myslíte že na něm rozjedu hru Assassins Creed 3?
Umíš číst?
Operačný systém: Windows XP / Vista
Procesor: Dvojadrový 2.6 GHz Intel Pentium D alebo AMD Athlon 64 X2 3800+ alebo lepší
Operační paměť: minimálně 1 GB
Grafická karta: 256 MB DirectX 10.0 alebo DirectX 9.0 kompatibilná s Shader Model 3.0 a vyššie
Zvuková karta: DirectX 9.0 alebo 10.0 kompatibilná
Miesto na disku: 8 GB
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.