Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč nejdou paměti

Od: sivani odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, koupil jsem nové paměti pro zákl. desku M4A785TD-V EVO a to KVR1333D3S8N9/2G Kingston. Na stránkách výrobce jsem se dočetl, že jsou kompatibilní s touto deskou. Když jsem je vyměnil, počítač se nerozjede. Disk se točí, ale na monitoru je hláška, že signál nebyl detekován. V současné době tam mám jednu paměť DDR3 1600 MHz Patriot 2G. Nevím, jestli něco dělám blbě, nebo jestli se má upravit BIOS, ale s těmito paměťmi to nejede. Neví někdo, čím by to mohlo být?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
A co na to specifikace na webu výrobce desky? Občas bývá v tabulce kompatibility poznámka OD VERZE BIOSU XXXX Pak se musí udělat upgrade.
Většinou jsem se s tím ale setkal spíš u podpory procesorů než u pamětí.

chizuru*
hodnocení

0x

A kolik modulů jste dokoupil a jak je tam dáváte?
Pokud nějaký jiný (jiný výrobce, typ..) přidáte do slotu stejné barvy, tak to právě s největší pravděpodobností nepůjde. Na desce jsou 2 sloty jedné a 2 sloty nějaké jiné barvy. Ve slotech stejné barvy většinou musí být modul stejné specifikace.

sivani

Díky za odpovědi. Dokoupil jsem dva moduly po 2 G od stejného výrobce. Ten původní jsem vyndal a zkoušel jsem to nejprve s jedním novým modulem. Vždy se to chovalo stejně. Vypnul jsem počítač, odpojil kabel, zasunul paměť, zapojil kabel, zapnul počítač.

chizuru*

Podívala bych se do BIOSu, jestli není náhodou špatně nastavené časování (CL - Cas Latency).
Může se stát, že nastavení časování bude záviset na nastavení v BIOSU. Pokud měla předchozí paměť při frekvenci 1600MHz CL9 a deska podporuje pouze frekvence pamětí do 1333MHz, dojde k automatickému snížení na 1333MHz CL8.
Zkusila bych se podívat, zda v BIOSu není nastaveno časování na 8. Pokud ano, přepnout jej na 9, vyndat původní paměť a nahradit ji za ty nové. Jestli ani to nezabere, zkusila bych restartovat nastavení BIOSu-Na desce je placatá baterie, ta když se odpojí (a odpojte i napájecí kabel alespoň na 15 sekund) a po několika vteřinách opět zapojí, dojde k resetování nastavení BIOSu.
Případně- nemáte možnost, jak paměti vyzkoušet na jiném počítači?

sivani

Děkuji za odpověď. Jaksi tuším, že bude něco nastavením v BIOSU, ale nejsem žádný odborník, takže ani nevím, kde se časování nastavuje. Deska by měla podporovat i paměti 1800 MHz, i když se musí přetaktovat. I proto jsem kupoval 1333 MHz, abych nemusel nic přetaktovávat. Vyzkoušet paměti jinde nemůžu, ale budou určitě dobré. Už jsem to zkoušel s jinými se stejným výsledkem. Ty nebyly v seznamu podporovaných pamětí a naštěstí jsem je vrátil. Pak jsem se někde v diskuzi dočetl, že někdo je má ve stejné desce a počítač mu jede bez problémů. Takže si myslím, že zrada bude někde v BIOSU, ale nevím kde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]