Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Málo místa na disku

Od: morena* odpovědí: 22 změna:

Prosím o radu, na mém notebooku mi to hlásí že mám málo místa na disku (DATA (D:) a já nevím jak si s tím poradit.

Jak se uvolní místo, tak jestli víte, pěkně prosím o pomoc.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

3x

1. stáhni si Ccleaner (např. slunecnice.cz/... ), nainstaluj (třeba na flashku) a spusť - pročistí nashromážděný balast, tempy a pod. - trochu místa uvolní, ale stačit to nebude

2. proběhni si uložená data a ´odlij´ *) je jinam (externí disk, CD/DVD, cloud - podle možností, které máš),stejně bys mělamít data zálohovaná někde, kde je neohrozí zničení nebo třeba ztráta notesu

*) zkopíruj, zkontroluj, zda jsou zkopírovány v pořádku a teprve pak odmaž z notesu

doplněno 03.02.13 21:51:

3. jako ´poslední´ si pak stáhni RevoUninstaller (např. slunecnice.cz/... ) aprojdi si všechny nainstalované programy - zda je opravdu všechny používáš a potřebuješ - ty, které ne, odinstaluj pomocí Revo - maže i zbytky,které instalátory opomíjejí

doplněno 03.02.13 21:55:

Na disku D: nic není - a přesto hlásí málo místa? :-D

V tom případě by bylo vhodné si nastavit zobrazování skrytých souborů a složek - spusť Tento počítač - Nástroje - Možnosti složky, záložka Zobrazení a v Skryté soubory a složky zaškrtni Zobrazovat...

A pak se na D: kouni znovu... ;)

doplněno 03.02.13 22:13:

Záložka je Zobrazení a Skryté soubory a složky je položka v tabulce se dvěma možnostmi zaškrtnutí.

doplněno 03.02.13 22:14:

Jo - píšu to pro WinXP - v jiné verzi Win to ale bude obdobné.

morena*
hodnocení

zkouším zkouším ale nějak se nemůžu dobrat na záložku Skryté soubory a složky*ee*

honzs*

Jak píše kolega

Málo místa na disku
morena*
hodnocení

děkuju, už jsem to našla a zobrazilo to nějaké pro mě neznáme složky, do kterých ovšem nemám oprávnění pro přístup *ee*

honzs*

To je v pořádku, to jsou právě ty skryté soubory, které normálně nevidíš a pracujou s nimi windowsy.

honzs*
hodnocení

2x

Klikni v Průzkumníkovi pravým tlačítkem na disk D a pod informacemi o kapacitě by mělo být tlačítko Vyčištění disku. Tím se vysype koš a provedou další úkony, sloužící k uvolnění místa. Pak si stáhni program CCleaner ( slunecnice.cz/... a pročisti počítač. Pokud to pořád nebude stačit, budeš muset vymazat data, která nepotřebuješ.

Málo místa na disku #2

A při jaké příležitosti ti to hlásí,že nemáš dost místa na disku?

Co děláš za úkon?

hodnocení

0x

Třeba vymazat nepotřebné věci...?

Vysypat koš.

Defragmentovat disk,vyčistit Ccleanerem...

morena*
hodnocení

v koši nic není, ccleanerem jsem už čistila, v podstatě na tomto disku D: nic není, tak nevím co chce smazat?

ladinpraha*
hodnocení

0x

Smaže (případně odinstaluje) se všechno zbytečné a nepotřebné.

dericcaster*
hodnocení

0x

No protože se jedná o disk D: tudíž pravděpodobně datový. Bude to disk kam se stahují soubory, nebo ukládáte filmy, či fotky. V tomto případě pomůže jen "úklid". Co nepotřebujete vymažte, případně vypalte na DVD. Pozor! Nemažte soubory o kterých nevíte na co jsou. Pokud si na to nevěříte, svěřte počítač znalejšímu člověku.

morena*
hodnocení

No právě že na tomto disku nemám nic, videa, fotky a spol mám na C: a tady je jen WindowsImageBackup a složka která nejde otevřít, tak právě nechápu co tam mám mazat. A notebook je navíc novej, takže toho nastahovanýho tam ještě moc není :-/

honzs*

To je asi bitová kopie disku, dá se to nastavit v Ovládacích panelech -> Systém a údržba -> Zálohování a obnovení

doplněno 03.02.13 21:58:

Kolik ta složka vlastně zabírá?

doplněno 03.02.13 22:08:

Tak to je síla. Je to záloha pro obnovu systému, kdyby došlo k havárii. Napřed se mrkni, jak máš zálohování nastaveno, je tam centrum zálohování nebo tak nějak se to jmenuje.

doplněno 03.02.13 22:10:

Nedávej ani jedno, zálohovat slouží pro okamžité spuštění zálohy, obnovit pro obnovu už provedené zálohy.

morena*
hodnocení

zkusím... má 394 GB *sok*

doplněno 03.02.13 22:02:

teď se asi zeptám blbě - mám dát zálohovat nebo obnovit?

mowla*

Aha - tady je zakopaný pes...

Ta složka obsahuje zálohu systému - zkontroluj si nastavení v ´centru zálohování´. Ale klidně tu složku celou smaž - prozatím, než si Centrum zálohování nastavíš rozumně (a nebo vypneš - já si zálohuju sám, nejsem rád, když si pecko dělá, co se Microsoftu zamane)...

:-D

doplněno 03.02.13 22:29:

Ta složka obsahuje zálohy systému - zřejmě za dobu, co počítač ´jede´ (pokud jsi nastavení neměnila). Koukni se na to nastavení záloh, ale domnívám se, že výmazem nic nezkazíš. :-D A zálohování - pokud vůbec (jak píšu, já si zálohuju sám), si nastav nějak rozumněji - takovéto zálohování je ´zvěrstvo´... :-D

morena*
hodnocení

to mám fakt smazat celou tu složku v tom D:? Se bojim že něco ztratím

morena*
hodnocení

ok, nedám... nějak ale nemůžu dohledat jak to mám nastavený... a zřejmě tu mám nainstalovany systém ale to nevím jistě... jsem na toto uplně tupá takže nevím jak na to
honzs*

Mělo by to být přes Start -> Ovládací panely -> Systém a zabezpečení -> Zálohování a obnovení -> Změnit nastavení

doplněno 03.02.13 22:34:

Ještě se podívej na tu obrazovku, kterou jsem vložil v tomhle příspěvku, kdy máš uvedený další zálohování a co všechno obsahuje (je to pod kolonkou Obsah:).
Osobně bych vypnul zálohování (mělo by to být přes tlačítko vlevo nahoře - Vypnout plán), a jak radí mowla®, smazal bych ten adresář na disku D.

Málo místa na disku #3

morena*
hodnocení

tak jsem to dala a ukazalo se mi toto:

Málo místa na disku #4
morena*
hodnocení

Tak zálohování vypnuto (plán) a obsahuje: soubory v knihovnách a osobní složky pro všechny uživatele a bitová kopie systemu.

Já jen ještě pro jistotu vkládám obrázek jestli opravdu mám smazat tuto složku: WindowsImageBackup?

Málo místa na disku #5
honzs*

Jak jsem uvedl, souhlasím se smazáním složky WindowsImageBackup, ale počkej si ještě radši na doporučení někoho dalšího ;)
Jinak zálohování doporučuju provádět třeba přes program Cobian backup ( magazin.stahuj.centrum.cz/... vybereš si jednoduše, jaká data se mají zálohovat a frekvenci, a pak si je necháš zkopírovat třeba na externí disk.

morena*
hodnocení

oká a moc děkuju za rady a za čas který jste mi všichni věnovali, snad se z toho nějak vymotám.

Ještě tedy počkám s tím mazáním, kdyžtak pište ano/ne *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]