Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojení druhého HDD

Od: 777 odpovědí: 13 změna:

Zdravím,mám PC HALL 3000 s pevným diskem 500GB sata...z původního počítače mám disk 160 GB ale ještě ten starý široký konektor,dal by se nějak připojit?...třeba přes nějakou redukci?...jde o to že ten původní PC témět selhal(jde nahodit jen v nouzovém režimu a všechny data na tom disku zůstaly a jen velice obtížně je dostávám ven...kdybych měl ten disk v novém PC tak mám po starostech

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

0x

Dá se připojit, aukro.cz/...

Toto je opačná redukce.

777
hodnocení

Jo a existuje i ta pro mě?

Jak píšu níže, možná na desce rozhraní IDE ještě je, takže ji nejspíš ani nepotřebujete. Kdyby tam nebyla a vy jste chtěl disk skutečně připojit dovnitř, pak dokoupíte IDE řadič podle toho, jaký máte na desce volný PCI slot : heureka.cz/...

doplněno 28.11.13 22:27:

Pravděpodobně někde máte fakturu od PC a tam je ty základové desky uveden. Z toho je jednoznačně poznat, jestli IDE má, nebo ne. Pak by také mohlo být řešením, že si necháte disk legálně zabudovat tam, kde jste koupil PC. Pokud proti tomu nebudou nic mít.

praivo*

Bývají obousměrné.

777
hodnocení

Jo a ještě tu otázku rozšířím...vzadu na PC je jakási plomba na které je napsáno v případě porušení se ztrácí nárok na záruku...disk bych si klidně namontoval sám ale z toho mám strach...musí opravdu servis dělat jen prodejce?...jak to vlastně je,to třeba když budu chtít počítač vyfoukat od prachu tak to musím nést do opravny,přece kryt si můžu sundat sám a profouknout to vzduchem...

Nekamenujte mě prosím,jsem odborník na auta ale s pořítačem se moc nekamarádím a nejsem v tom moc zběhlý

Porušením plomby teoreticky ztrácíte záruku.

Záleží jakou máte základovou desku, konektor IDE tam stále běžně ještě bývá, takže stačí jen disku připojit napájení a plochý datový kabel za 30 kč. Ale pokud jste zjevně úplný laik, tak otevírat zaplombované PC a zapojovat disk asi není moc dobrý nápad. Sice to běžně dělá kde kdo, ale bez rizika to není, zvlášť poprvé, když ani nerozeznáte napájecí konektor.

Pokud se potřebujete dostat k datům z disku, tak je to možné i zvenku pomocí adapréru USB-IDE s napájením. Pokud ale nevadí, žet o pár stovek stojí. Třeba najdete i nekoho, kdo by vám ho půjčil.

heureka.cz/...

doplněno 28.11.13 22:24:

Záleží, jestli disk chcete zabudovat do PC a provozovat, nebo jen zachránit pár souborů.

Pokud jde jen o pár souborů, tak by bylo nejlepší u někoho se starým otevřeným počítačem připojit disk u něj a nechat si to stáhnout na DVD nebo flash disk.

doplněno 28.11.13 22:32:

Tady je externí adaptér hodně levně, ale je to aukro: aukro.cz/...

777
hodnocení

Tak původní PC jsem si skládal,na tom není nic moc těžkýho,to je pár konektorů a šroubků...mě jde spíš o to,že kdyxž tu plombu poruším,jestli třeba záruku neztratím úplně...možná jedno doplnění,je to na splátky

Na starém disku mám hodně potřebných souborů...začal jsem je zálohovat když starý počítač začal klempírovat,ale nestihl jsem to,odešel dřív než jsem to stačil všechno vypálit...disk je v pořádku,to odešlo kvůli tomu že odešlo chlazení na procesoru

koumes*
hodnocení

0x

Počítač jako PC je modulární a žádný výrobce vám nemůže zakázat jej otevřít. Jediné co můžete ohrozit, je rozšířená záruka nad rámec povinnosti dané zákonem. Tu si může každý dát na co chce a může si to podmínit i plombou. Každopádně existuje spousta redukcí, jak připojit disk přes USB, a není třeba do něj jakkoli lozit. Jen je třeba koupit takovou redukci, ke které je i napájení, protože tyto externí redukce umí napájet pouze malé notebookové disky. Jestli jsem správně pochopil, jde jen o získání dat a ne o trvalé používání dvou disků v jednom PC. Jinak napájecí zdroj jde nasuplovat tím druhým počítačem. Stačí nechat připojený napájecí kablík z toho starého PC v disku a pouze zastrčit redukci z IDE/PATA na USB. Pak zapnout starý počítač a kašlat na to že nebootuje, nám jde jen o napájení a to dává. jak se disk roztočí, zasunout redukci USB stranou do nového PC a můžeme kopírovat. Dělám něco podobného už několik let bez sebemenších problémů. redukci používám nějakou takovou...
alza.cz/...

Ten co jste poslal v odkazu nemá externí napájení a starší disk se pak vůbec nemusí rozběhnout.

doplněno 28.11.13 22:42:

Tak beru zpět, na fotce zdroj není, ale přibalen prý je. Bohužel prý velmi slabý, takže spoustě lidí disk neběží, viz recenze.

luke237
hodnocení

0x
V tvojem pripade bych si spise opravil Windows na tom starem PC, pak ho propojil internetovym kabelem s tim novym PC a najednou bych mel 2 plne funkcni PC, ktera jsou zasitovana, vzajemne se vidi, sdileji si disky, da se z nich pristupovat na Internet atd. *palec*
777
hodnocení

Ono to ale asi odešlo kvůli chlazení procesoru,ten ventilátorek se přestal otáčet a asu se to upeklo...včera to ještě najelo do nouzáku,dneska už nic,při najíždění se tam objeví něco jako fatal system error a už to neudělá nic...při snaze přeinstalovat windows se taky nic neděje...najede ta úvodní obrazovka ale jak to začnu instalovat tak to po pár sekundách zhasne

Ty USB-IDE-SATA adaptéry jsou dobrá věc. Musíš vybrat aukci se zdrojem protože u těch pod 200 zdroj není a předpokládá se že použiješ molex z počítače ale ten máš pod plombou.
Jen ještě poznámka - aby adaptér fungoval musíš mít jumper na ide disku v poloze MASTER .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]