Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer vážení rádcové, mám na stole totožné starší netbooky, u obou je dobré spojení procesoru s chladičem teplovodným polštářkem, u obou běží větrák, přesto jeden se hodně zahřívá už na 50% zatížení, kde by mohl být problém?
jaké to jsou netbooky? Třeba Asus EEE 1005HA má chlazení procesoru pouze o plech pod klávesnicí. Doporučuju tuto část šasi oddělat a tu část pořádně napružit, ať na procesor co nejvíce tlačí.
Jestli je přitlačena špatně se dá zjistit jednoduše tak, že sledujete teplotu procesoru, a při silnějším zatlačení na písmeno "E" na klávesnici (pod touto klávesou je procesor umístěn) začne teplota klesat - odvádí se do šasi
Ventilátor s chladičem (měděnou destičkou, těžko tomu říkat chladič) chladí chipset.
Vím, že netbooky jsou vesměs chlazeny jen plechem, tohle je toshiba NB 100 a znovu opakuji spojení s plechem je dobré teplovodným polštářkem a přesto se přehřívá, že je spojení dobré napovídá i to, že ten plech pod klávesnící je znatelně teplejší, prostě se to opravdu přehřívá a není to chlazením, tak mi není jasné kde je problém...
Tak nejdříve musíš zjistit zda to hřeje od HW i v biosu anebo to hřeje až po naběhnutí widlí..tedy SW problém..
Já měl v ruce ntb s prasklou heatpipe a dalo to fušku než se na to díky druhému identickému stroji přišlo, otázka zda to je tím či oním...
doplněno 16.11.13 23:12:Jedinně hodit novší ale klidně třeba i přeflashnout aktuální bios aktuálním biosem... to je asi poslední možnost...
Jedinně prohodit disk a pak ramku, jednou mi vyhřívala nepochopitelně ntb funkční ramka... stroj jede do dnes...
Oba netbooky jsou po reinstalaci widlí, oba mají nové teplovodné polštářky, v biosu to nezatížím a bios mi neukáže teplotu, heatpipe nemá, je to chlazené jen plechem pod klávesnicí a větráčkem co odsává vzduch z prostoru.
doplněno 16.11.13 22:28:Tak mám otevřený BIOS a plech je po nějaké době citelně horký, takže nějaký HW problém.
Může to být HW problém. Ale zkusme vyloučit SW problém. U obou ti při porovnání teplot běží stejné procesy a služby?
Zkušenost: Jeden PC.
Případ jedna: Otevřené medium M^a v programu P. Vše běží normálně.
Případ dvě: Otevřené medium M^b v programu P. Program se zastaví, výkon procesoru a jeho teplota stoupne. Ani po ukončení programu a vysunutí média se nic nemění. Ve spuštěných aplikacích správce úloh není nic vidět, položku nalézt jen v ve spuštěných procesech. Po jejích zakázáních se vše, jak teploty tak výkon CPU vrátí do normálu.
Ale to nic nemění na tom, že notbůk větrák nemá
ernie:
netbook - zapnutý na displeji setup BIOSu a behem púl minuty se začnou zvedat otáčky větráku a chladící plech je citelně horký.
Nemyslím, že by v BIOSu měl procesor hřát a nechápu co to meleš o tom, že notebook větrák nemá
ernie:
to je opravdu hluboké moudro , z mých příspěvků je snad patrné, že notebook jsem měl rozebraný, ta Toshiba je jeden z prvních netbooků ješte s 8,9" , ta vrtulka co se tam při zahřátí roztočí je asi jen pro parádu
hangar:
dík za typ, zaměřím se nejdřív na tu RAMku.
Děkuju za radu a za tvou "logickou" úvahu
Ještě bych rád věděl proč tam ta vrtulka je, moje úvaha že je tam na parádu je chybná, pokud není notebook rozebrán tak není vidět.
ernie:
nechápu o co ti jde? Prostě tenhle a spousta jiných netbooků mají větrák. Psal jsem že mám na stole dva totožné netbooky, oba po čerstvé reinstalaci z dodávaného CD, oba mají vyměněné chladící polštářky, oba mají funkčí VÉTRÁK / VENTILÁTOR a jeden ten netbook se přehřívá a to i v klidu, kdy je zvoleno nastavení BIOSu. Tvé vstupy jsou zcela bezcené, pokud se nudíš najdi si prosím jiné vlákno, ano?
praivo:
a k čemu ti bude dobré info on teplotách pokud jeden netbook maká a při zatížení má kolem 55°C a druhý zcela stejný má bez zatížení až o 20°C víc a časem se i vypíná?
Tak ten teplovodivý polštářek asi nebyly nic moc (teplo sice přenáší, ale špatně). Doporučuji ho nahradit měděným čtverečkem patřičné tloušťky (dá se koupit např. na eBay - "copper shim") + teplovodivou pastou.
praivo:
u obou notebooků je použit stejný polštářek a že vade dobře lze zjistit podle toho, že celý chladící plech je horký.
Finta s měděným čtverečkem není optimální, spojení mezi čipem a chladícím plechem musí malinko pružit...
tak jsem vyzkoušel jinou RAM a výsledek stejný, chladící plech pod klávesnicí je do minuty dost teplý i bez zatížení, větrák běží od zapnutí a po čase přidá na otáčkách.
Nemáte prosím někdo nějaký nápad co by se dalo ještě zkusit?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.