Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přehřívání procesoru

Od: bmbx® odpovědí: 17 změna:

Dobrý večer vážení rádcové, mám na stole totožné starší netbooky, u obou je dobré spojení procesoru s chladičem teplovodným polštářkem, u obou běží větrák, přesto jeden se hodně zahřívá už na 50% zatížení, kde by mohl být problém?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

jaké to jsou netbooky? Třeba Asus EEE 1005HA má chlazení procesoru pouze o plech pod klávesnicí. Doporučuju tuto část šasi oddělat a tu část pořádně napružit, ať na procesor co nejvíce tlačí.

Jestli je přitlačena špatně se dá zjistit jednoduše tak, že sledujete teplotu procesoru, a při silnějším zatlačení na písmeno "E" na klávesnici (pod touto klávesou je procesor umístěn) začne teplota klesat - odvádí se do šasi

Ventilátor s chladičem (měděnou destičkou, těžko tomu říkat chladič) chladí chipset.

hodnocení

Vím, že netbooky jsou vesměs chlazeny jen plechem, tohle je toshiba NB 100 a znovu opakuji spojení s plechem je dobré teplovodným polštářkem a přesto se přehřívá, že je spojení dobré napovídá i to, že ten plech pod klávesnící je znatelně teplejší, prostě se to opravdu přehřívá a není to chlazením, tak mi není jasné kde je problém...

Tak nejdříve musíš zjistit zda to hřeje od HW i v biosu anebo to hřeje až po naběhnutí widlí..tedy SW problém..

Já měl v ruce ntb s prasklou heatpipe a dalo to fušku než se na to díky druhému identickému stroji přišlo, otázka zda to je tím či oním...

doplněno 16.11.13 23:12:

Jedinně hodit novší ale klidně třeba i přeflashnout aktuální bios aktuálním biosem... to je asi poslední možnost...

Jedinně prohodit disk a pak ramku, jednou mi vyhřívala nepochopitelně ntb funkční ramka... stroj jede do dnes...

hodnocení

Oba netbooky jsou po reinstalaci widlí, oba mají nové teplovodné polštářky, v biosu to nezatížím a bios mi neukáže teplotu, heatpipe nemá, je to chlazené jen plechem pod klávesnicí a větráčkem co odsává vzduch z prostoru.

doplněno 16.11.13 22:28:

Tak mám otevřený BIOS a plech je po nějaké době citelně horký, takže nějaký HW problém.

Může to být HW problém. Ale zkusme vyloučit SW problém. U obou ti při porovnání teplot běží stejné procesy a služby?

Zkušenost: Jeden PC.

Případ jedna: Otevřené medium M^a v programu P. Vše běží normálně.

Případ dvě: Otevřené medium M^b v programu P. Program se zastaví, výkon procesoru a jeho teplota stoupne. Ani po ukončení programu a vysunutí média se nic nemění. Ve spuštěných aplikacích správce úloh není nic vidět, položku nalézt jen v ve spuštěných procesech. Po jejích zakázáních se vše, jak teploty tak výkon CPU vrátí do normálu.

Ale to nic nemění na tom, že notbůk větrák nemá :)

hodnocení

ernie:

netbook - zapnutý na displeji setup BIOSu a behem púl minuty se začnou zvedat otáčky větráku a chladící plech je citelně horký.

Nemyslím, že by v BIOSu měl procesor hřát a nechápu co to meleš o tom, že notebook větrák nemá :-D

praivo*
hodnocení

0x

Kde? Možná že nikde. Některé NB jsou prostě udělány tak, že mají velký problém se uchladit. Jaké máš teploty?

hodnocení

0x

Na notebooku žádnej větrák není, v tom je ten problém.

hodnocení

ernie:

to je opravdu hluboké moudro :) , z mých příspěvků je snad patrné, že notebook jsem měl rozebraný, ta Toshiba je jeden z prvních netbooků ješte s 8,9" , ta vrtulka co se tam při zahřátí roztočí je asi jen pro parádu :-D

hangar:

dík za typ, zaměřím se nejdřív na tu RAMku.

Tak vidíš, že jsem měl pravdu. To není hluboké moudro, ale naprosto logická úvaha.

hodnocení

Děkuju za radu a za tvou "logickou" úvahu :-D

Ještě bych rád věděl proč tam ta vrtulka je, moje úvaha že je tam na parádu je chybná, pokud není notebook rozebrán tak není vidět.

Proč je tam vrtulka, to nevím. Já se bavil o větráku.

hodnocení

ernie:

nechápu o co ti jde? Prostě tenhle a spousta jiných netbooků mají větrák. Psal jsem že mám na stole dva totožné netbooky, oba po čerstvé reinstalaci z dodávaného CD, oba mají vyměněné chladící polštářky, oba mají funkčí VÉTRÁK / VENTILÁTOR a jeden ten netbook se přehřívá a to i v klidu, kdy je zvoleno nastavení BIOSu. Tvé vstupy jsou zcela bezcené, pokud se nudíš najdi si prosím jiné vlákno, ano? :-D

praivo*

A co takhle radši prozradit teploty naprázdno a při zátěži?

hodnocení

praivo:

a k čemu ti bude dobré info on teplotách pokud jeden netbook maká a při zatížení má kolem 55°C a druhý zcela stejný má bez zatížení až o 20°C víc a časem se i vypíná?

praivo*

Tak ten teplovodivý polštářek asi nebyly nic moc (teplo sice přenáší, ale špatně). Doporučuji ho nahradit měděným čtverečkem patřičné tloušťky (dá se koupit např. na eBay - "copper shim") + teplovodivou pastou.

hodnocení

praivo:

u obou notebooků je použit stejný polštářek a že vade dobře lze zjistit podle toho, že celý chladící plech je horký.

Finta s měděným čtverečkem není optimální, spojení mezi čipem a chladícím plechem musí malinko pružit...

doplněno 22.11.13 21:23:

tak jsem vyzkoušel jinou RAM a výsledek stejný, chladící plech pod klávesnicí je do minuty dost teplý i bez zatížení, větrák běží od zapnutí a po čase přidá na otáčkách.

Nemáte prosím někdo nějaký nápad co by se dalo ještě zkusit?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]