Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vylepšit Pentium III 650MHz

Od: xxx* odpovědí: 26 změna:

Dobrý den,

mám doma PC - Compaq Deskpro Pentium III, 650MHz, 128MB RAM, 10GB HDD, CD-ROM, Windows XP. Běhá velmi pomalu ale kamarádovi, který má skoro stejnou 700MHz -ale 512MB RAM - to běhá o hodně rychlejš. A protože jsem úplný lajk přes počítače, chtěl bych ho vylepšit. Koupit novou RAMku - alespoň 512MB, větší harddisk, a DVD-romku ( je to slimka). Kdyby to šlo, tak bych šel i do nové základní desky (jestli se to teda dá a jestli bych nemusel něak přeinstalovat Winowsy). Poradí mi někdo, jak bych měl mého Compaqa vylepšit, aby víc šlapal, nebo alespoň, kde bych tyto věci mohl sehnat? díky XXX

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
1) jakmile uvažuješ o desce tak to se rovná výměna celého pc- cpu, ram, zdroj, grafika...
2) v případě rozšíření? Zašel bych do bazaru a poptal se po SDRAMM což je typ paměti co určitě máš, 512 by bylo optimální ale ne každou ti to vezme (jednostranná, oboustranná, frekvence...) Disk i dvd-romku (doporučuji spíš dvd-rw čili vypalovačku) koupíš defakto v každém obchodě s pc. Přeinstalovat win bys nemusel pokud:
- druhý disk jenom přidal a ponechal první 10GB
- nebo by jsi použil program jako je norton ghost, čili starý disk naklonovat/nakopírovat na ten druhý a starý by jsi poté odpojil
xxx*
hodnocení

zatím dík, budu o tom uvažovat, zeptám se tedy v PC obchodě a v bazarech na SDRAMM
pamět určite pomůže, pokud máš nějaký manuál (nebo mrkni ne internet) možná by šel i lepší procesor z bazaru. tyto kousky jsou dost stare a v bazarech je to lezak, takze by to stalo opravdu smesne penize... desku bych urcite nemenil, niceho podstatneho tim nedosahnes (pokud vse ostatni chces ponechat)
xxx*
hodnocení

Procesor? To znamená, že pak můžu mít místo 650MHz třeba 1GHz? Zkusím se tedy podívat po nějaké paměti, nebo po prcesoru. Zatím dík za rady

třeba, záleží jaká je nabídka v bazarech a především co zvládne základní deska!
yurek*
Všimli jste si pánové? 10 GB hard disk? Má smysl se s touto sestavou ještě vůbec zabývat? Myslím, že pořídí za malý peníz něco daleko lepšího v celku a nemusí to kuchat po částech. Z té sestavy je možná dobrá ta skříň - pokud je velká. Jinak ztráta času a peněz - vždyť mu na tom skoro nic nepoběží.
Co říkáte?
přislo mi, že moc výkonu nepostrádá a ovládá pouze malé množství peněz...
Řeknu to takhle- za cca 6-7 tis uděláš sestavu s AMDčkem, integrovanou grafikou, gigem paměti atd samo bez monitoru, nebude to dělo ale bude to 5x lepší než stávající, takže je třeba zvážit zda se investice vyplatí, ano ramka by se vyplatila, disk pokud by byl za dobrou cenu tak tak určitě taky, víc bych do P3 nevrážel páč stejně v globalu to o moc lepší nebude.
Jinak mam tu 1,28GB disk...máš zájem? :D
yurek*
1,28 GB disk? To je míň, než dvě CéDéčka... *smich*
No mohl bys to mít třeba jako flashku :D A dokonce opradu funguje, no jo starej dobrej disk :)
yurek*
Hmmm. Trochu nepohodlné, že... :D

jabraka*
hodnocení

0x

Z trpaslíka obra neuděláš,i když mu podstavíš štafle.PC je hardwarově postaven na optimum funkce a software tomu pak nastavuje systém.Pokud vyměníš jeden díl fungujícího celku,nemusí ti fugovat nic.Doporučil bych koupit sestavu -stavebnici-a namontovat do stávající bedny.

JABRAKA

xxx*
hodnocení

jo, díky, o novym PC sem taky přemejšlel, ale přišlo mi to moc drahý - kupovat nový PC - ale asi to budu muset udělat*smich*
yurek*
Kupte ojetinu, ale něco výkonnějšího.
Tahle sestava už patří do historie - můj první počítač měl 500 MB HDD, 16 MB RAM - to je dnes už něco nepředstavitelného.
lukyn1811*
No třeba můj první počítač měl 64KB RAM a místo HDD kazeťák Sencor *smich* - prostě starý dobrý Atari 800XE. Ale to byl rok 1990, takže jsem zanedlouho drsně upgradoval na drtič asfaltu 386 na 25 MHz.
jirkahorak*
tak to si dovolím konkurovat, já měl didaktic gama s 80 kb a mám ho ještě doma pěkně v krabičce.:)kazeťák a kazety s hrama bych taky ještě našel-to byly časy.
yurek*
Ne, že bych to dokázal trumfnout svým ZX Spectrum plus (kde je mu konec?), ale je krásně vidět, v jak měnícím se světě žijeme.
lukyn1811*
To jo - taky ho ještě mám. Čas od času ho zapnu, nahodím Turbo 2000 a zapařím nějakou pecku jako Pitfall nebo Moon Patrol *klik* - kam se hrabe Crysis...
acemcintosh*
Náhodou, kamarád má notebook s procesorem 386 16 Mhz; 200 MB HDD; 4 MB RAM a stačí mu to i dnes*smich*... ale je pravda že na takovém počítači XP nerozjede (to mu ale nevadí)

acemcintosh*
hodnocení

0x
Já doporučuji zakoupit jiný počítač, klidně i nový, protože už i sestavy s cenou kolem 6000 Kč bez monitoru jsou naprosto bezproblémové pro standartní práci (ne hry), procesor mnohonásobně silnější než ten váš, minimálně 1 GB RAM a 300 GB HDD - grafická karta je v této cenové relaci nových sestav sice vždy integrovaná, ale to vám jistě vadit nebude, navíc pokud jste i jen občasný hráč, není problém kartu později dokoupit (totéž platí o jiných komponentách).
Bazar nebo Aukro je sice také řešením, ale zde si nemůžete být jistý funkčností, navíc cenový rozdíl od zmiňovaných levných nových sestav je velmi malý (zvlášť u repasovaných kompů, kde máte i nějakou tu záruku), ale výkonnostní rozdíl bude značný. Proto já radím jít do nového počítače.
jirkahorak*

já se díval na komponenty a našel jsem

Př.Bedna i s trafem 450W - cca 1104,-
Základní deska s integrovanou grafikou a s PCI expresem slotem(pro možné přidání lepší grafiky) cca 1314,-
procesor intel pentium Dual-core 2 GHz - cca 1335,-
Pevný disk 320GB samsung cca 1320,-
Operační paměť 2GB 800 MHz 715Kč

Celkem asi 5788 kč jo a zapoměl jsem na nějakou vypalovačku(samo dvd) cca 800 kč.

Více na www.tsbohemia.cz ceny komponentů jdou teda dobře dolů

když si vzpomenu kolik jsem dal za pentium 100 MHz paměť 32MB a HDD necelý GB s win95 (5000 kč)*plac*

pawlik*
Osobne bych radeji doporucil postavit neco na bazi AMD. Desky s jejich cipsety (690G, 780G) maji vykonejsi integrovane grafiky.

pawlik*
A abych si mohl sam odpovedet :)
doporucuju pocist treba tento clanek:
svethardware.cz/...
xxx*
hodnocení

už jen 6000,-? já jsem před 10 lety dával 6000,- za 133Mhz, 1GB HDD, a ani si neodvažuju tipnout, jakou měl paměť:)

a asi máte pravdu, pudu do nového, nebo do skládačky...

yurek*
Rozumné rozhodnutí. Noťas, co jsem si koupil před dvěma lety jako "lepší" za třicet už dneska nemá cenu ani prodávat... Je to strašný fofr, jak ceny letí dolů...
jj s atlonem se tam vejdeš:
poradte.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]