Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr náhodných řádků v Excelu

Od: plechacek* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

Mám tabulku, cca 31 000 řádků, a z toho bych potřeboval náhodně vybrat asi 700. Je na to v Excelu nějaký příkaz? Ideálně aby se mi to hodilo do nového listu se všemi údaji v řádku. Pak bych ještě potřeboval poradit se statistikou, ale to až někdy jindy:) Díky za rady. P

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

jestli jsem vám dobře porozuměl, pak chcete přenést data ze sedmi set celých náhodně vybraných řádků do nového listu. To nebude snadné a s funkcí náhodného čísla tady už nevystačíte. To bude chtít makro s cyklem a navíc ten cyklus bude proklatě komplikovaný, protože bude muset porovnávat čísla řádků mezi sebou a ty už přenesené bude muset z výběru vylučovat. Jinak se vám některé přenesou vícekrát. Náhodné číslo totiž není zase tak úplně náhodné.

doplněno 07.11.13 20:13:

poslyšte vy dva pode mnou. Můžeme podiskutovat, ale se mi zdá, že ani jeden z vás nesplňuje zadání. Zabu už vůbec ne, protože řádky mají být náhodné. Nemůžete celý soubor rozkouskovat na 700 dílů a z každého vybrat jeden řádek. Kdybych použil systém Zabu, pak náhodně vyberu jeden řádek z prvních 45, pak náhodně vyberu další řádek z druhých pětačyřiceti atd. To znamená, že bych nikdy nevybral například první a druhý nebo padesátý a šedesátý. Takový program by byl dobrý tak leda na vymazání.

Tazatel poptává úlohu, která vůbec není snadná.

paw*

Zdravim. To makro by nemuselo byt tak slozite. kdyz bude radek rozsiren o dalsi sloupec, ve kterem bude ulozeno ono nahodne cislo (nebo cilo preneseneho radku), tak si to makro dokaze celkem snadno porovnat. Pripadne v ramci makra si vygenerovat vekttor unikatnich cisel.

zabu

No aby se nemusely složitě kontrolovat ty čísla tak bych rozpočítal ten zdrojový soubor na 700 dílů(hledá se 700 čísel) a vybral bych jedno náhodné z každého rozsahu čísel. A možná by to šlo i bez toho makra, ale to až budu u velkého počítače a ne tady u netbooka.

john0887

Já bych makrem vedle do prázdnýho sheetu prsknul seznam čísel řádků.

Označil bych tento sloupec jako Range.

Makrem bych generoval 700x náhodný číslo a sepisoval je do třetího sheetu.

Vždy při vygenerování bych daný řádek z druhého sheetu fyzicky odstranil (ale doufám že by to zachovalo Range to nemám vyzkoušeno) aby se neohly vybrané řádky opakovat.

No a op vyblití 700 čísel řádku už stačí smazat dočasný sheet a na základě čísel udělat linky. Fuj to bylo složitý :)

Určitě to jde jednodušejc.

Nebo toho vyblít třeba 3000 řádků a udělat na nich třídění kde se mažou duplicity. Pak z té tabulky co bude mít např. 2400 řádků vybrat prvních 700 a ty použít, to je více brut síla a jednodušší implementace.

určitě to půjde nějak ještě jednodušeji

nebo se mrknout na gůgl

answers.microsoft.com/...

a dělat to přes pole anebo se na to vyprdnout a jít spát

paw*
hodnocení

0x

pouzij funkci =NÁHČÍSLO() - generator nahodnych cisel a ten pozil pri cisle radku. mohlo by to pak vypadat asi takto =List1!CXXX:D11 kde misto XXX bude pouzito NÁHČÍSLO()*1000 a to cele zaokrouhleno. Nechce semi to ted ladit.

pavelv*
hodnocení

0x

nějak takto: =POSUN(List1!A$1;NÁHČÍSLO()*30;0) vybere ti to buňku z listu List1 ze sloupce A1 a řádku 1-30. Jen asi tam musíš nechat 29, protože funkce posun to posouvá oproti A1, takže posun o 0 znaměná A1, posun o 29 znamená A30. Klávesou F9 vygeneruješ náhodné číslo. Snad ti to pomůže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]