Nejste přihlášen/a.
Ve škole(FA) pracujeme s Photoshopem a dalšími programy ve kterých máme vypracovávat i úkoly a tak, jenže škola nemá prý licenc pro studenty, což nechápu. Studenti si musí programy koupit sami, nebo pracovat na pc ve škole(což je opravdu dost nepraktické, vzhledem k tomu, že mám i spoustu jiného učení a potřebuji na tom pracovat když mě se to hodí, ne když je otevřeno ve škole). Je vůbec možné nějak zdarma a legálně sehnat Adobe photoshop?
Není to možné, legálně seženete maximálně verzi na vyzkoušení (tuším na 15 dnů). Doporučuji se dohodnout s vedením školy (je nesmysl požadovat po studentech, aby kvůli studiu kupovali SW za desítky tisíc).
doplněno 19.10.13 08:57:Vyžaduje-li po Vás škola práci v komerčním SW, měla by pro studenty alespoň zajistit studentské licence.
No, říkám si to samé, opravdu nemám peníze na to vrážet x tisíc do programů (navíc, když je jich víc, nejen ten Photoshop) a brala jsem úplně automaticky, že bude mít škola licence pro studenty, jenže nemá a ohání se tím, že můžeme pracovat na školních pc, jenže jistě chápete jak je to nepraktické a v praxi vpodstatě neproveditelné(zvlášť u složitějších úkolů).
Hmm...tak nevím co dělat...
Pochop, že jde o peníze. Jako student jistě umíš zadat do vyhledávače Adobe photoshop free a budeš vědět, zda je zadarmiko. A to co máte dělat nejde s jinými programy free?
Nejdřív otázka: opravdu zakázali používat jiné programy a vyžadují dodání úkolů v jednotlivých firemních standardech, nebo si jen myslíš, že to jinde nejde dělat?
Zdarma "legálně" nejspíš Photoshop neseženeš.
Jestli opravdu musí být výsledek ve Photoshopím formátu (jinak by nebyla nutnost použít Photoshop), tak máš dvě možnosti: 1) úkol normálně zpracuješ ve školním počítači, 2) postup si vymyslíš a vyzkoušíš doma třeba v GIMPu, pak zajdeš do školy a tam ho jen svižně vykonáš ve Photoshopu, případně jen načteš z domova výsledek a uložíš ve formátu Photoshopu.
Je hodně divné, jestli škola vyžaduje konkrétní program. Ale na druhou stranu máte aspoň možnost si to ve škole zpracovat. Jestli nejsou licence, tak nejsou, no. Proč považuješ pomalu za povinnost školy dávat nějaké licence? Když někdo potřebuje do školy měřit třeba na nějakém přístroji, tak má mít taky škola povinnost dávat k dispozici kromě své laborky ještě měřák na doma?
Tenhle samy problem jsme meli jako studenti pred 25 lety. Ucitel predpokladal, ze se daji ulohy zvladnout ve skolni hodine nebo v tech par hodinach, kdy byly dostupne pocitace ve skole (tenkrat jeste nebyla sit na kolejich), ale kdyz se v tom jeden zamotal a nemohl to vyresit, tak proste potrebovat par hodin navic a jeste ve dnech, kdy na to mel naladu. Program se proste "cracknul" (pokud to byl nejaky obskurni program vytvoreny primo na skole, typicky v DOSu) nebo se to stahlo z Internetu uz cracknute nebo se to udelalo v jinem programu ("GIMP"), pokud to slo (coz ale vyzadovalo spise nekoho pocitacove zrucnejsiho, protoze se o takovem programu muselo vedet, musel se nainstalovat a naucit se v nem delat).
Jses si jista, ze skola neposkytuje nejaky vzdaleny pristup z domova/koleje k nainstalovanym programum?
Tento problem (pouzivani komercnich programu ve skolach) mi leze krkem uz par desetileti. Skoly by mely podporovat vyuku ve volne siritelnych programech. Tedy zadny AutoCAD, Photoshop, MS Office, OrCAD, vyrobcovi uzavrene programy pro jeho konkretni vyrobek a podobne ptakoviny, ke kterym se studenti nemuzou dostat a v lepsim pripade je to jen vypalne pro jejich budouciho zamestnavatele.
Jen rýpavá poznámka:
Zaujalo mě, že jste před 25 lety stahovali z internetu, měli i jiné programy, než pro DOS, a pracovali s GIMPem (co dělal ten program?). Kde to bylo?
Jinak naprosto souhlasím s tím, že ve školách by se měly používat volné programy vždy, když to je možné. A vytipované verze těch programů by měly být stáhnutelné přímo ze školních serverů.
Zaujalo mě, že jste před 25 lety stahovali z internetuOK, nebylo to pred 25 lety, ale asi pred 20-22 lety
"GIMP" je uveden v uvozovkach proto, ze je to pouzito jako symbol za "nekomercni alternativu skolou vyzadovaneho komercniho programu" (abych bych v souladu s pouvodnim dotazem autorky) - nemelo by cenu sem psat nazev toho nekomercniho programu, co jsme pouzivali my, protoze je to silne oborovy program, jehoz nazev nikomu nic nerekne. Sam jeste doted obcas pouzivam GIMP 1.2 a na to, co v nem delam, mi postacuje a hlavne moje PC to vykonnove udycha.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.