Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Linux pro bezneho uzivatele?

Od: pepepe odpovědí: 12 změna:

Dobry den :)

nikdy jsem se s linuxem osobne nesetkal, slycham o nem pomerne casto, ale nikdy jsem mu nevenoval zadnou pozornost...

tedkom se chystam preinstalovat mamcin pocitac (PC je stary 10let, uz ani nevim co tam je za hardware... XP co tam momentalne je uplne zasekany...)

tak jsem zacal uvazovat nad nejakou jinou alternativou operacniho systemu...

muj dotaz zni: poradi si mamka (55) s timto systemem? naucise s nim pracovat?

na kompu prohlizi/tridi si fotky z dovcy, pouziva skype, surfuje po netu (mail, youtube, googluje co potrebuje...), pusti si film a to je asi tak vsechno.

je tento system urceny i pro naprosteho laika?

prosim pouze strucne odpovedi :) vim, ze je plno clanku na toto tema, ale nez je zacnu vsechny cist, chtel bych si nejdrive touto cestou potvrdit, ze tyhle dlouhe clanky ma vubec cenu cist a venovat jim hodne casu :)

predem dekuji vsem za odpovedi :)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

A vy jste ochoten kdykoli bude chtít na tomto PC něco změnit, nastavit, opravit.. učit se Linux? Taky takto mámě udržuji PC a notebook. Nevím, jak vy, ale volného času moc nemám a 18 mi už taky není, takže rozhodně bych si rozmyslel přidělávat si další problémy s poměrně kuriózním (nechci tím nikoho urazit, ale Linux u nás podle většíny statistik vyžívá jen 2% desktopů) os, ve kterém nejsem zběhlý a vrazil bych tam XP, která znám léta. Pokud je s XP nějaký problém, tak je jisté, že ho měly už stovky či tisíce lidí pře vámi a už v prvních odkazech vám vyhledávač vrátí jeho řešení. Pokud bude máma dělat jen to co popisujete, tak zase budou XP minimálně 4 roky slušně fungovat (Pokud má PC 2GB RAM a místo na disku). Pokud se těšíte na hodiny a hodiny dobrodružného poznávání něčeho nového, pak je to jiná. :)

pepepe
hodnocení

...nebude chtit nic zmenit ani nastavit :) mamce jenom reknu, vysvetlim jak spucti prohlizec, jak prejmenuje/odstrani fotky, zapne skype. Tot vse :)

S rodici nebydlim, a mamka prave jak surfuje po netu, tak klika na ruzne blbosti, treba reklamy typu "nova super efektivni dieta" ci "vydelejte si z pohodli domova" nebo otevira ruzne prilohy ci odkazy co ji prijdou retezovkou na mail ci vseho druhu spamy :). Neni tak blba, aby tem kravinam verila, proste ze zvedavosti na to klikne.

hodnocení

2x

ano pro tyto ucely je linux vhodny i pro laika , nainstalujes tam programy a je to. Ale pokud je zvykla na XPcka tak neni duvod menit

momo*
hodnocení

2x

Dobrý den. Holky měly taky XP a byly spokojené. Ale bez mojí "údržby" by jim to taky nešlapalo. Nainstaloval jsem jim Ubuntu (12.04), chvíli brblaly a pak si zvykly a už jsou v pohodě. Na čumendu jim to stačí a už je to rok a PC šlape bezvadně. Sem tam je nutné spustit aktualizace ale jinak je Ubuntu perfektní a přechod nijak drastický není. M.

hodnocení

2x

www.ubuntu.cz poradí si s tím manželka i děti, a ani si nepamatuju, jestli jsem na něm vůbec kdy něco nastavoval. Jediné, s čím je potíž, jsou windowsovské hry, ale na to PC nemáme (a na linux jich existuje taky dost). Na to, co vaše mamka potřebuje, je tento systém nejen dostačující, ale podle mě přímo ideální.

pepepe
hodnocení

ano, pouze na multimedia, web a skype :) maminka nic jineho neumi ani nepotrebuje umet ;)

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, já bych doporučil, než odstraníte OS Windows, tak vyzkoušet Live-CD s OS Linux.

Nemusí se instalovat (OS Windows neublíží), po stažení vypálíte jako obraz disku a s Live-CD nabootujete z mechaniky. Můžete si vše v klidu vyzkoušet (i více Live-CD) a pak se rozhodnout.

Instalace je možná dodatečně, případně udělat dualboot a mít na jednom PC OS Windows i OS Linux.

Já mám dobrou zkušenost s OS Linux SLAX. Zdravím!

doplněno 17.10.13 12:34:

Ta Live-CD jsou určena právě pro přechod z OS Windows nebo k vyzkoušení bez porušení systému (tedy, pokud si pod Linuxem něco nesmažete z HDD). OS Linux je pro internet ideální, protože je odolnější proti všem útokům, které jsou primárně vedeny na OS Windows. Pro hraní her to naopak není, ale to Vás asi netrápí. Jestli zachováte i původní OS Windows, tak ho můžete ještě vyčistit a zrychlit programem CCleaner. A OS Linux je už i normálně "klikací", ale řada lidí se ho stále bojí, že bude nutné vypisovat příkazy. - běžný uživatel to dělat nemusí.

pepepe
hodnocení

Diky!

Netusil jsem, ze to jde i takhle vyzkouset :) uz jdu zjistovat jak na to :)

Hezky den :)

vecernicek*
hodnocení

0x

Používám linux mint půl roku. sem běžnej uživatel (skype, prohlížení fotek,filmů...) a zatím naprosto bez problémů.

Jediný problém jsem měla, když jsem chtěla hrát slovní fotbal - ten nejde :)

slovní fotbal se hraje s kamarádkama, ne s PC *frajer*

mmmooo
hodnocení

0x

Doporučuji Linux openSUSE (konkrétně prostředí KDE). Myslím si, že si na něj zvyknete vy i Vaše matka. Na uvedené činnosti to bohatě stačí.

hm*
hodnocení

0x

U Linuxu je důležité, jestli k němu uživatel přistupuje s předsudky ("nikdo ho nechce ani zadarmo, protože nestojí za nic"), jestli si myslí, že to jsou "Windows zadarmo" (ne, nejsou), a jestli je ochoten se něco jiného naučit (Windowsy se často učí používat třeba 10 let a když to samé v Linuxu nedokáže za 2 hodiny, je to "chyba Linuxu").

Na popsané se samozřejmě Linux hodí velmi dobře. Po nainstalování a nastavení je ovládání programů v Linuxu stejně složité, jako ve Windows. A když se Linux nastaví, nemusí se na něj třeba rok vůbec sáhnout, pak se udělají jen nějaké aktualizace a může se jet zas dál. Navíc se všechno dá nastavit na dálku, takže není potřeba jezdit k počítači.

Jinak je nutno přiznat, že dobře nastavit počítač (Linux i Windows) umí málokdo, v Linuxu někdy bývají potíže s ovladači k hardwaru (ale jindy zas může HW v Linuxu jet na první ťuk a těžké laborace mohou být ve Windows).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]