Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SATA3 HDD do SATA1 desky?

Od: pelynek55 odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

uvažuji, že si do PC seženu SATA3 HDD (500GB). Mám ovšem starší počítač a doteď jsem měl SATA1 HDD (a základní desku, která měla SLOT pro SATA1).

Chci se zeptat, zda když si koupím SATA3 HDD bude možné jej připojit do té staré základovky... někdo říká že ano, někdo že ne... nechci zbytečně kupovat nový HDD, když ho pak nevyužiji. Zajímají mě hlavně vývody atd... jestli to bude možné vůbec napojit a jestli to bude provozuschopné. Případně pokud je např. více typů SATA1, SATA2 a SATA3, tak které k sobě pasují atd... cokoliv co vás napadne.

Z finančních důvodů si nemohu dovolit koupit jinou základní desku (drahá výměna dalších komponentů PC atd...), proto tato možnost padá.

Za jakékoliv informace mockrát děkuji

Pěkný listopad!

pelyněk55

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

0x

Ano, SATA je zpětně kompatibilní.

pelynek55
hodnocení

Dobrý den,

díky za odpověď.

A jak je to s rychlostí? Vyplatí se to HDD kupovat? Slyšel jsem, že tam může být nějaké omezení, protože ta základovka na to jednoduše není stavěná. Jeden známý mi dokonce říkal, že si mám zkontrolovat koncovky, jestli budou sedět, ale nejsem si přesně jist, co tím myslel. Nenapadá vás, co tím chtěl říct?

Já se právě bojím, že to např. nebudu moct zapojit na tu základní desku.

Pelyněk55

praivo*

Rychlost je dána nejpomalejším zaponeným článkem, takže 1,5 Gb/s.

en.wikipedia.org/...

SATA 1.5 Gbit/s and SATA 6 Gbit/s are compatible with each other. Most devices which are only SATA 1.5 Gbit/s can connect with devices that are SATA 6 Gbit/s, and vice-versa, though obviously SATA 1.5 Gbit/s devices only connect with SATA 6 Gbit/s devices at the slower 1.5 Gbit/s speed.

A osobně bych radši koupil 1 TB nebo i více, rozdíl v ceně není zas tak velký.

pelynek55
hodnocení

Ptám se hlavně proto, že jsem četl několik diskuzí, kde přímo vylučovali kompatibilitu SATA1 a SATA3... Zde je citace: Dobry den, chci se zeptat kdo ma zkusenosti s upgrade HDD na SATA3 kdyz deska ma radic SATA1, pokud jiz nekdo ma zname vyrobce co tuto kompatibilitu zajisti prosim poradte, nejlepe SSD, predem dekuji za radu. Žádná šance. proč ne? normálně se dá připojit sata3 disk do sata řadiče... Ale jenom do SATA III řadiče. Už do SATA II se obvykle musí HDD jumprovat. Jsem z toho poněkud zmatený... Jak to tedy je? :) Děkuju mnohokrát

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]