Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
když chci na tabletu s androidem něco provést,například připojit flešku,vyhodí to na mě povel: mountni to
Ale co to znamená? Není nějaký český ekvivalent toho slova?
Díky, pěkný vecer
doplněno 11.10.13 20:05:Díky,to byla rychlovka...
Dobrý den, znamená to připojit a odpojit zařízení (např. HDD nebo flashku). Zdravím!
doplněno 11.10.13 20:03:mount = připojit , unmount = odpojit
Je to bezny prikaz z nekterych operacnich systemu (OS) (napr. Unix), kde po zapnuti (nastartovani) je do systemu pripojen jen korenovy souborovy system a dalsi systemu se musi pripojit (zviditelnit pro OS) prikazem "mount".
Kdybych to tedy prevedl do reci Windows, tak po startu by byl videt jen disk C a po prikazu "mount D:" by byl videt i disk D.
Takto pripojene "svazky" (souborove systemu, oddily, disky, pametova zarizeni apod.) lze take odpojit prikazem "unmount" a bud je ze zarizeni fyzicky odebrat (vyndat disk, odpojit USB klicenku) nebo na nich vykonavat nejakou udrzbu (preformatovat, prerozdelit disk, usporadat data atd.)
A já to ještě maličko rozvedu,možná lehce mimo téma.
Já teda tu flešku mountnu pomocí android app,na displeji tabletu se mi objeví velikost,kolik je zaplněno,jenže tu flešku už neotevřu a ty soubory neskouknu.A to ani pomocí té appky ani třeba Total- nebo Ghost-commanderu pro android.
Už to skoro zaznělo: "mountnout" - přimontovat (připojit).
Odpojování ale není "unmount", ale "umount" (bez "n").
Flashka může obsahovat neznámý souborový systém, možná poslední výkřik Microsoftu - exFAT. Ten je patentovaný, v běžném Linuxu, myslím, není. Co prozradí WIN o souborovém systému na té flash?
doplněno 12.10.13 22:57:Hmmm, příkaz samozřejmě není "mountnout", ale "mount". To jen, aby si mou větu někdo nevysvětlil nesprávně.
Appka mi automaticky nabidne FAT 16/32
Zkousel jsem prelousknout na NTFS ale pak appka nereagovala.
Na flesce je jedna slozka s asi 40-ti fotkama a dale tri dokumenty psane v notepadu.Ty to asi neotevre ale fotky by mohlo.
Zkusim zitra projet disk jak radil luke237 a nahrat jine soubory,s ruznymi priponami.
To dá rozum, že jestli je na flashce něco, co se podobá FATce, tak ta linuxová "appka" nabídne FAT16/32, když (jestli) nic jiného nezná. Proto jsem psal "podívat se ve WIN".
Odpojování ale není "unmount", ale "umount"(bez "n")
Linux man: umount
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.