Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkrat v počítači

Od: swenhakon* odpovědí: 9 změna:

Přidal jsem na kabely z počítačového zdroje atx konektor na sata, zapojil do disku, do základovky a do sítě. Ozvala se prda, něco slabě zasyčelo a zasmrdělo. Hned jsem to odpojil. Co se asi spálilo? Nebudu na ten počítač šahat dokud si nebudu úplně jistý co šlo do háje. Co jsem zabil a půjde to opravit?

doplněno 17.10.13 11:18:

Kupodivu všechno přežilo.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na 99% to bude zdroj. Ale co se spálilo, takhle těžko odhadovat. Mohla to být jen pojistka (pár přímo rozletěných jsem viděl), tranzistor, kondenzátor...

doplněno 11.10.13 19:53:

každopádně než se něco začne vyměnovat, chce to zjistit příčinu této chyby. Nezdá se mi, že by SATA redukce něco takového mohla zdravému zdroji udělat, měl by mít ochranu proti zkratu a vypnout.

jabraka*
hodnocení

0x

Jak jsi sám uvedl,babral jsi se do kabelů zdroje.Tam bych tedy hledal příčinu.

JABRAKA

hm*
hodnocení

0x

Nejdřív bych zjistil, co se spálilo, jestli hlavní deska, zdroj, nějaká karta, ...

Poznat by se to mohlo dát podle smradu - spálené místo bude pořád slabě cítit spáleninou a asi to na něm bude i vidět.

hodnocení

0x

Možná špatný disk a přes něj se dostalo nějaké špatné napětí na základní desku a ta to nevydržela. Je to jedna z mnoha desítek možností co se stalo.

hodnocení

0x

Pokud nebude nic viditelného na desce nebo disku, tak zkusit rozebrat zdroj. Některé zdroje mají ochrany proti poškození desky a komponentů, ale Eurocase za třistapade to rozhodně nejsou. Samozřejmě i ta ochrana nevylučuje nic...

swenhakon*
hodnocení

Zprovoznil jsem ten počítač s pomocí jiného zdroje, a funguje *uf*. Asi jsem špatně zapojil ten konektor *zed*. Díky!

Zkrat v počítači
Zkrat v počítači #2
Zkrat v počítači #3

Co to je za stroj? Mikro ATX HTPC s integrovaným procesorem nebo historický otevírač vrat?

doplněno 12.10.13 23:55:

Ale vyhraješ si, ta 462 vzadu *smich*

swenhakon*
hodnocení

Drahá zesnulá 462 (msi km4m) daruje kondenzátory jiné desce. Jinak podobně vypadá celá místnost *smich*. Ten počítač je dell optiplex gx260 small form-factor s pentiem 4. Jako jediný v mojí "stáji" utáhne Minetest.

doplněno 17.10.13 11:15:

Tak je to gx280, ne 260.

Takový vzhled pokoje znám také. *smich* Já tu mám akorát uličku ode dveří k posteli okolo počítače a zbytek místa zabírají staré PC ze zrušené počítačové učebny na ZŠ. :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]