Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

EXCEL - speciální tabulka

Od: kimnator* odpovědí: 3 změna:

ulozto.cz/...

Dobrý den,
požádal bych o radu někoho zkušenějšího. Jde o to:

Ve sloupci M mám kumulovaný součet účtu. Účet začíná na hodnotě 3000. Podle určitého
vzorce si vypočítávám absolutní částku, kterou riskuji na daný obchod. T, ale vedlejší.
V tomto vzorci hraje roli % risk účtu na obchod, který je stanoven v AH4. O co mi jde,
rád bych pokaždé, když se účet navýši o nějaké číslo, dejme tomu o 1000, tak se sníží
% risk o nějaké číslo, dejmte tomu o 0,5%. Takže, když je počáteční účet 3000, riskuji 2%
(viz AH4), když účet stoupne na 4000, riskuji (2% - 0,5%), když účet stoupne na 5000,
riskuji (1,5%ˇ- 0,5%). To samé, když účet klesne zpet na 4000 budu riskovat (1,5%), když klesne
zpět na 3000, budu riskovat 2% jako na začátku. Zatím mě nenapadá jak to uplne zautomatizovat.
Vedel by nekdo? Velice děkuji za Vaše rady.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

opicak*
hodnocení

0x

tak nevím, jestli jsem pochopil:

=VYHLEDAT(B1;{1000;2000;3000;4000;5000;6000};{3;2,5;2;1,5;1;0,5})

figurek*
hodnocení

0x

jestli umíte napsat složenou funkci if, pak není problém. Umíte vložit if do ifu, česky když do když?

Příklad

Mám tři vzorečky, které mi porovnávají nějaké hodnoty a podle výsledku porovnání mi vracejí nějaké číslo

=IF(A1 < A2,0,1)

=IF(A1=A2,1,2)

=IF(A1 > A2,2,0)

Tyto tři vzorečky se dají zkombinovat do jednoho

=IF(A1 < A2,0,IF(A1=A2,1,IF(A1 > A2,2,0))

Dobře se na vzoreček podívejte. Není zdaleka tak složitý, jak vypadá a právě nějaký takový vzoreček byste měl vymyslet. Pak ho můžete klasicky excelácky roztáhnout i na ostatní řádky.

EXCEL - speciální tabulka

opicak*
hodnocení

0x

If, If, If je to samé co jsem napsal, ale to s tím if mi přijde neřehledné. Nějak jsem se v tabulce neorientoval, nevím kde se má co objevit. Asi by to chtělo říct tam a tam se bude měnit hodnota a podle ní je třeba v té a té bunce mít to a to číslo. Hned by to bylo jednosušší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]