Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

NTB vyhořel?

Od: asus odpovědí: 5 změna:

Prosím o pooc! Při restartu se mi ntb vypnul, trošku to zasmrdělo a už nejde zapnout. Uvnitř něco cvaká, když vyndam napájecí konektor tak cvakání přestane. Nevíte co mohlo odejít a jestli by to mělo cenu opravovat? Ntb už toho má dost za sebou a chtěl jsem ho už vyměnit, bohužel byl rychlejší a nemam zálohu dat. Pokud by se nedal opravit nebo by se to nevyplatilo šlo by aspoň nějak zachránit data z hdd?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xixi*
hodnocení

0x

přímo u ntb nevím, ale už mi shořelo několik zdrojů u stolních pc. Zasmrdělo to, vypnul se počítač a nešel pustit, z mřížky u zdroje se linul lehounký dým. Protože tomu sám až tak nerozumím, kamarád vyměnil zdroj, zkontroloval ostatní komponenty, jeslti nejsou poškozené a pc zas jelo. U ntb to ubde něco podobného.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, v tom NTB asi nemáte ani baterii, když cvakání ustane při vytažení konektoru od adaptéru. Cvakat umí špatný HDD, ale ten by asi nezasmrděl a NTB by šel zapnout, ale nešel by OS. Cvakat i zasmrdět by mohl ventilátor, ale i tak by to asi naskočilo. Tak to bude asi zdroj.

Již NTB nezapínejte a pokud si na to troufáte, tak se do něho podívejte. Podle toho, co je vadné se potom rozhodnete o opravě. HDD se dá připojit pro záchranu dat i do jiného NTB nebo (asi) přes redukci i do PC (pokud necvaká on). Zdravím!

P.S. NTB rozebírejte odpojený od proudu a pokud tam nebude nic vidět, tak použijte i čich.

asus
hodnocení

Tak opravuji info - cvaká to v adaptéru, nikoli přímo v ntb. (Jen když je konektor zasunutý) a je cítit trošku pálení ale kouř z toho nejde. zkusil jsem rozdělat tu část krytu, ale nic tam nevidim nebo spíš se nevyznam co to tam všechno je.

Ohledně záchrany dat - dokážu je pomoci druhého ntb nějak získat sám nebo to musim dát do servisu?

ben®

Dobrý den, docela zajímavá závada. Možná je pryč jen ten adaptér. Zkuste provoz na baterii, pokud ji máte. Prach jste asi vyčistil, tak ten se tam nepálí. U toho HDD bude záležet na tom, jaké má připojovací konektory - ten druhý NTB by měl mít stejné. Jinak se to dá přes správnou redukci připojit i do PC. Pokud se Vám podaří dostat HDD do jiného NTB, tak si stáhněte Live-CD s OS Linux, vypalte jako obraz disku, vložte do mechaniky a v BIOSu zvolte bootování z CD-ROM. Až naběhne OS Linux, tak můžete zálohovat na flashku. OS Windows je nepřenosný na jiný hardware, tak nenabootuje nebo nebude stabilní - proto ten OS Linux. Zdravím!

asus
hodnocení

Baterku mam vyndanou protože už stejně nedrží, takže nebude ani nabitá. Adaptér jsem kupoval tak před rokem.. S tou záchranou dat to budu muset nechat někomu znalejšímu, ale díky za rady

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]