Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Externí disk

Od: ilocker* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

mám asi dva roky starý externí disk ADATA SH 02. Poslední dobou se my při jeho použití stává, že v něm podivně cvaká a jako by nešel zapnout. Navíc se mi stalo, že bez mého přičinění v podstatě vymazal několik desítek fotek na něm uložených. Protože je už po záruce, asi ho nemá význam opravovat. Poradte co s tím mám dělat?

Děkuji a na shledanou

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petr123*
hodnocení

3x

Především OKAMŽITĚ překopírovat důležitá data z disku někam jinam! Jakmile disk začne odcházet tak je to loterie, zda bude fungovat ještě 5 minut nebo 5 měsíců.

A záchrana dat z poškozených disků ve specializovaných firmách je hodně drahá a ne vždy se podaří.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, já bych jen doplnil, že dokud ext. HDD funguje, tak by bylo dobré všechna data z něho zálohovat jinam. Možná bude nutné i přeformátovat nebo se už časem ani nepřipojí k PC. Zdravím!

doplněno 01.08.13 17:54:

Pokud nebyl ext. HDD ještě zformátován, tak zkuste použít program viz odkaz, ale výsledek není jistý.

slunecnice.cz/...

kangaroo*
hodnocení

2x

A příště A-DATA, V-DATA, Patriot,... od těch radči ruce pryč

mowla*
hodnocení

0x

Stáhni si (třeba odsud - slunecnice.cz/... ) a nainstaluj softík na otestování disku a spusť diagnostiku toho ´podezřelého´... Pak sem ´hoď´´ výsledek.

Každopádně "cvakání a jakoby nešel zapnout"ukazuje na HW problém, ale samovolný "výmaz několika fotek"bez poškození jiných dat je velmi nepravděpodobný.

doplněno 01.08.13 17:53:

A ten test dopadl jak?

doplněno 01.08.13 22:10:

Aha... Tak, teď je mi skoro jasné, proč se ty fotky (a dokumenty) vymazaly... *smich*

Ne - fakt není potřeba benchmark toho disku, je zcela nedůležitý...

Je potřeba udělat ErrorScan - ten může přinést nějaké info o - případně, vadném disku...

doplněno 01.08.13 22:19:

Bene: Kruciš - to jsem si ani nevšimnul, že test pustil (i) na jiný disk... *smich*

doplněno 02.08.13 09:38:

ILocker - použití HD Tune
1. zazálohuj data z disku
2. v PullDown okénku si vyber patřičný disk
3. klikni na záložku Error Scan a stiskni Start
4. hoď sem výsledek

ilocker*
hodnocení

Dobrý den, ono se vymazali nejen fotky, ale několik desítek dokumentů, na kterých jsem dělal několik měsíců

ilocker*
hodnocení

Dobrý den, test dopadl takto.

Externí disk
ben®

Dobrý den, není to test interního HDD? Vy máte snad problém s ext. HDD od A-DATA. Tak musíte otestovat tento. Zdravím!

doplněno 01.08.13 22:36:

mowla - toto bude ještě slušná "šichta". No, noc je ještě mladá.

ilocker*
hodnocení

Dobrý den, co znamená, že je Vám jasné proč se fotky vymazali. Já tomu vůbec nerozumím. Mohu požádat o překlad do nějakého srozumitelné věty. Kde najdu ten Error scan.

Díky a na shle

ben®

Dobrý den, připojte ten ext. HDD A-DATA k PC. Spusťte ten program pro diagnostiku a vyberte ten ext. HDD (v tom okénku nahoře). Proveďte jeho diagnostiku (patrně ta záložka Error Scan) a tento obrázek (se záložkou Error Scan) zde opět umístíte. Já ten program nemám, ale snad to je takto. Zdravím!

jirka20
hodnocení

0x

být tebou si zálohuju všechny data na disku, protože brzy disk odejde, vím co řikám, měl sem to samé a o všechno sem přišel, disk sem posílal do prahy na zálohu dat a tam ani jim se to nepovedlo, napsali mi tohle to : Na disku je zadrene lozisko, vadne cteci hlavy a poskozene povrchy. Proto disky zn. A-Data už nekupuji a nevěřím jim.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]