Nejste přihlášen/a.
Jednoduchá otázka jaké napětí pohání větráček který chladí zdroj. Myslím že 4.5V baterii by se začal točit?
Pokud "zdrojem" myslíš PC zdroj, pak jsou větráčky napájeny 12 V DC - takže 4,5 V jej možná roztočí (zřejmě jak který), ale rozhodně se mu to ´nebude líbit´ (bude se hodně hřát)...
doplněno 28.07.13 20:10: Praivo: Já to tak nějak psal... Když jsem vyzkoušel větráky ze ´šuplíku´, roztočil se mi na 4,5 V jeden, tři ne - ty potřebovaly šťouchnout do lopatek. Větráčky ze ´švábů´ jsem nezkoušel...
Červený je +...
4,5 V ho udrží, ale neroztočí. Spolehlivě ho roztočí až něco kolem 6 V.
doplněno 28.07.13 19:46:"udrží" - udrží ho v otáčkách, když už se roztočil, ale po jeho zastavení ho nedokáže znovu roztočit
Tak jsem se asi spletl, je to trochu jinak: Schválně jsem si vyndal nějaké větráky a asi se to liší kus od kusu. Jeden se mi kupodivu roztočil i na 3,5 V (to byl ale vysookotáčkový s vyšším výkonem), jiný potřeboval 4, zbylé dva musely mít pro spolehlivý rozběh voltů 5.
Takže pokud má sloužit mimo zdroj, stejně doporučuji min. 5, lépe 6 V.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.