Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám problém se svým notebookem, při startu mi naběhne jen sem (viz. obrázek: galerie.antonindanek.cz/...), pak mi to spadne a po nějakých dalších hláškách to zůstane u " no system disc or error atd. Přemýšlel jsem o formátování, jestli by tomu nepomohlo, ale narozdíl od stolního počítače, kde jsem formátoval už několikrát, jsi u notebooku nejsem jistej, jakým způsobem ho naformátovat (u obou mám Windows XP). K notebooku nemám nikde žádné ovladače graf. karty, zvukové karty atd...
Prosím tedy o radu, jestli lze, a pokud ano, jakým způsobem noťas naformátovat.
Notebook slouží jen k prohlížení fotek a surfování po netu, doteď poctivě sloužil a teď zničehonic to vyhodilo tuhle hlášku
Díky všem za radu.
Zkus notes nastartovat v nouzovém režimu - hned po startu mačkej F8 a poté vyber z menu - to kvůli záloze dat a ovladačů. *)
Pokud se to nepodaří, vlož do mechaniky instalační CD WinXP, zkontroluj, že v BIOSu je nastaveno v pořadí bootu CD před HD a spusť Instalátor. Z nabídky pak zvol Oprava stávající instalace (nebo tak nějak - nedělám to ´denně´). *)
Pokud se ani oprava nezdaří, spusť novou instalaci (včetně odstranění a znovuvytvoření systémové partition), ovladače pak budeš muset stáhnout z webu výrobce notesu (o jaký typ jde?).
*) jestli máš na disku notesu nějaká důležitá data, nastartuj jej z CD pomocí nějakého LiveCD (např. Linux) a napřed data zazálohuj - na externí medium
doplněno 24.07.13 11:01:OK - takže ovladače posléze (podle přesného označení typu - je na notesu na štítku zespod) najdeš na www8.hp.com/... . A tím, že na notesu data nejsou (resp. jsou i jinde), nemusíš se jejich ´záchranou´ zabývat - rovnou spusť instalaci z CD. Je to v principu stejné, jako reinstalace ´stolního´ počítače.
doplněno 24.07.13 11:10: Není zač.
Jsou dvě možnosti
- buďto si budeš ovladače stahovat předem, v tom případě stáhni všechny a udělej si třeba CD HP6320nc_drivers (pro strejčka příhodu)
- nebo napřed notes nainstaluj a stáhni a doinstaluj pouze ovladače těch zařízení, které si WinXP nenainstaluje automaticky
Čirou náhodou jsem nedávno jeden HP instaloval - a doinstalovat bylo potřeba pouze wifi a BT.
Notebook je značky Hewlett Packard, ale jaký přesný typ to je, si teď nevzpomenu. Všechna data mám uložena externě na flashce.
Omlouvám se, ale mám ještě dotaz- co všechno za ovladače budu vlastně potřebovat? Mně to vyjelo takovýto "šílený"seznam h20000.www2.hp.com/...
Mně ten seznam nijak šílený nepřipadá.
Musíte si z něj vybrat jen to, co potřebujete (to závisí na konkrétním typu notebooku).
___ K úvodnímu problému:
Nemohl "odejít" hardisk?
Zmíněná hláška by mohla znamenat - poškození systému (při startu NB nebyl na systémovém disku nalezen OS) - poškození HDD (při startu nebyl nalezen systémový disk).
Než bych cokoliv podnikla, "podívala" bych se do NB prostřednictvím "živého" linuxového CD. (Nabootovala bych z linuxového CD a zkontrolovala HDD.)
Podle výsledku bych se teprve rozhodovala, co dál ...
Navazuju na kolegyni Ivzez: chce to nějakou starší flashku, stáhnout linux.systém:
nainstalovat dle návodu.
Systém je v češtině, potom je potřeba systém z flashky spustit - stačí mačkat při startu počítače buď ESC nebo F2 nebo jinou podpůrnou klávesu - ESC Vás dostane na výběr média, z kterého se má systém načíst (zvolíte flashku), F2 na výběr v BIOSu, tam je to složitější..
Hodně štěstí
Můj kamarád má úplně ten samý notebook měl tam už zasekaná windowsy a tak jsem se mu nabídl že to přeinstaluju přesně z těchto stránek jsem vše stáhl a nainstaloval do nových XP a šlapou mu dodnes. Ale to co se dějě Vám spíše vypadá na ten probblém s HDD co tu psali.
"Mimochodem já měl úplně ten samý problém mám téz skoro ten samý notas akorát je to HP Compaq nc6220 též se mi takto dlouho načítaly windows, pak se to opakovalo i po instalaci ovladačů do nových dodnes nevím co tomu je, ačkoli dnes už onen notebook nemá obrazovku mám ho na externí a mám v něm OS Linux Kubuntu 12.04 LTS a jsem s ním spokojen, právě z něj píšu."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.