Nejste přihlášen/a.
Provozuji VOIP telefon. Internet je ADSL od O2 modem Zyxel P660HW-T3 v2. K němu je připojen router TPLINK 543 v režimu AP. K tomuto routeru je připojeno několik PC a přes Wifi je navázán další router TPLINK 743 k němuž je připojen ten VOIP telefon.
Jde o to, že někdy je hovor nepoužitelný. Teda já protějšek slyším takže download je ucházející, ale proti strana nemá šanci. Upload je špatný.
Domnívám se, že je to způsobeno stahováním či jinými akcemi na dalších PC což nemohu ovlivnit.
Otázka je zda jde v uvedených routrech, případně i v modemu nastavit priorita a pokud ano s jakými parametry.
Pokud může někdo poradit, budu vděčný.
Je mi jasné, že bude nejspíš potřeba přidělená IP adresa pro jednotlivá MAC, tak toto již jsem nastavil.
Základní chybou je propojení routerů přes wifi signál. Skutečně nejdou propojit kabelem? VoIP telefon je nejlepší připojit co nejblíž k ADSL modemu. Jestli umí ten Zyxel automaticky prioritizovat SIP pakety, to z hlavy neřeknu, chce to pročíst manuál, nebo se zeptat na specializovaném fóru (odkaz na rozsáhlé fórum jednoho VoIP operátora dát nemůžu, bylo by to porušení pravidel). Celkově ale musím říct, že ADSL s nízko nastaveným uploadem tyto problémy dělá často - třeba u jednoho klienta stačilo, aby kamera 1x za minutu odesílala celkem velký obrázek a v tom okamžiku se hovor vždy rozkoktal. Pomohlo mu až navýšení uploadu na ADSL.
Díky, všechno jde, ale za jakou cenu. Zyxel a TP543 je u souseda. Já mám TP743 a stavět "telefonní" sloupy či kopat na cizím se mi nechce. Navíc nejsem si jist zda by se nastavení týkalo Zyxelu, ale TP543 ke kterému jsou připojeny 3 PC sousedocvi a pro mne je Wifi. Proš navíc ten TP543. Protože Wifi od Zyxelu bylo k ničemu a navíc má jen 2x LAN takže musel mít switch. Ten TP543 zajistí jak Wifi tak 4x LAN. No a to jeho ADSL je asi max 8Mb. Daleko od pošty. Na VDSL to nestačí.
Nechapu, proc mas ty PC pripojene na ten pomalejsi (54Mbps) AP a ten VoIP honis pres to rychle (150Mbps) AP? Proc mas 2 AP? Nestacilo by ti jedno? Nemuzes se tim telefonem pripojit primo na ten prvni AP?
U toho 543 muzes podle navodu (pdf, 1,2MB, str.56) nastavit prioritu pro jednotlive porty (kam mas pripojene jednotlive PC) a pro to druhe WiFi, ke kteremu mas pripojen ten VoIP telefon.
Nastaveni u toho 743 si jiste dokazes v manualu najit sam.
Nektere TP Linky jsou flashnout i DD-WRT, kde si muzes nastavit QoS i na urovni protokolu a/nebo MAC/IP.
Nechapu, proc mas ty PC pripojene na ten pomalejsi (54Mbps) APSorry, nevsiml jsem si predtim, ze to mas pripojene pres kabel.
TPLINK se stejným typovým číslem jiné nemá. Ten 543 je on, ten 743 je fyzicky stejný jako 543. Verze 1.2, původní verze 1.1 byla nepoužitelná. Již se dělá verze 2.1. Jsou dvě AP ale netýká se to VOIP telefonu. Takže znova. U souseda modem Zyxel připojený k internetu přes telefon O2. Z jeho LAN do WAN TP543 v režimu AP s Wifi pro mne. Jeho 3 PC jsou do LAN toho TP543 (Psal jsem, že Wifi Zyxelu bylo k ničemu a pouze 2x LAN, 2x má TV a musel mít switch, který s TP543 odpadl). No a u mne ten TP743 v režimu klient a k němu přes LAN PC, VOIP telefon a satelitní přístroj Ariva. Ten TP743 umí vytvořit další síť Wifi která je použitá pro tablet. Tablet LAN nemá.
A ten návod zkusím prostudovat. Taky si myslím, že zakopaný pes je u TP543 kde se vlastně soustředí vše.
U té TP743 je asi zbytečné něco nastavovat. Když telefonuji tak PC je sice zapnuté, ale v klidu. Ani Internet neotvírám.
Flešovat asi taky nebudu. Pamatuji jak jsem "bojoval s tím prvním TP743. Měl jsem FW přímo od výrobce a nic nepomohlo. Teprve asi jiná verze HW problémy odstranila. Původní verze 1.1 v režimu kloent nenačetla žádnou síť. Leda pokud AP bylo tak 5 metrů daleko. V režimu AP ta 743 chodila dobře.
Propojit přes kabel a pro VoIP v routeru nastavit QoS s nejvyšší prioritou. Pokud router vyresetujete, tak na 99% má už nastaven optimální VoIP hodnoty. Ještě taky záleží jestli nemáte od O2 nejpomalejší rychlostí tarif 2Mbit/0,128Mbit to je opravdu pro upload rychlost dost na hraně.
Ani farář 2x nekáže. Snad je psáno, že od O2 8Mb. A jaký kabel. Vše co jde je na kabelu. A k sousedovi telefonní slopy pro kabel stavět nebudu.
doplněno 17.07.13 02:50:A v manegmentu TP 543 v sekci QoS je nutno vyplnit dosti hodnot. Kdybych je znal tak bych se opravdu neptal. Pravděpodobně se bude vyplňovat poslední řádek označený jako Wifi.
Tak jsem se dočkal odpovědí, že to mám blbě zapojené, přestože jsem psal, že je to úplně jinak. Taky si to mám nalézt či přečíst. Tak to tedy než se naučím anglicky už rady bude netřeba. Takže buď tady není nikdo kdo by poradil a pokud je, tak se mu nechce. Připadá mi to jak diskuzní kroužek a marně čekám na konkrétní radu.
TP-Link oficialne nenabizi cesky manual. Muzes se jeste zkusit zeptat na oficialnim ceskem/....
Na internetu koluje cesky preklad (pdf, 12MB), ale ten z nejakeho duvodu neobsahuje preklad toho nastaveni QoS
Nikdo od TP linku ani z oficiálního servisu se nezabýval tím proč nechodí TP743 ve verzi 1.1.Dělali mrtvého brouka a problém vyřešila teprve vsrze 1.2 aniž bych se dočkal vysvětlení, přitom si na tuto vadu po internetu stěžoval kde kdo.
Totéž podpora od O2. Dodaný modem Zyxel a hovor každých 15 minut vypadne. Odorik tvrdí, že jejich serwr učiní dotaz na modem ten nedokáže odpovědět a tak ústředna hovor přeruší. O2 radí ať dám jiné FW přičemž je ani nezajímá jaké FW je instalované.
Tito pánové jsou akorát na dvě věci. Nanic a na hov**.
V tom manualu stejne pisou, ze WiFi by se QoS melo nastavovat na NEJNIZSI prioritu, protoze to jinak spotrebovava hodne CPU routeru a navic v rezimu AP-ClientRouter ani nejde QoS pro WiFi nastavit.
Zkusil bych se take podivat, jaka je obecne kvalita toho tvojeho spojeni na AP kamarada. Jak jste daleko od sebe? Jake ma trasa vypadky? Neprovozuje nekdo v okoli AP na stejnem nebo blizkem kanalu? Nestahuje kamarad na jednom z PC porad torrenty nebo nesleduje YouTube?
VoIP muze potrebovat az 120kbps (podle kodeku) a pak take potrebuje urcitou maximalni latenci. Jaky upload ma kamarad? Protoze tech 8Mbps je jen maximalni download.
Pres jaky protokol a kodek volas? Lidi pouzivaji nejruznejsi traparny typu Skype a pak se divi, ze se jim rozpada hovor.
Standart je UDP jenže když je problém tak Odorik radí systémem pokus omyl tak v něčem je nastaveno TCP. Kanál jsme vybrali dostatečně vzdálený. Vzdálenost je asi 60 metrů. Kamarád neví ani kolikátého je natož aby měl vliv na další PC v dalších bytech. Problém se vyskytuje jen někdy a ani on neví co dětičky provádějí, proto jsem to chtěl řešit prioritou. Všichni ostatní jsou připojeni k tomu TP543 přes LAN.
A ke Skype někteří nevědí ani že tam je chat takže musí volat a navíc jedině s videem. Ruce bych jim urazil.
Na 60m uz mate snad nejake lepsi anteny nez ty standardni gumove pendreky, ze ano?
UDP je dobry napad. QoS (priorita) se standardnim firmware na tomto levnem AP je slepa ulice.
Skype vyzaduje smerovani provozu, ktery primo nesouvisi s vlastnim prenosem hlasu, takze bych se tim vubec nezabyval a kazdemu cpal SIP a nejaky standardni kodek.
Ocekavat, ze ti vyrobce nabidne neco jako moznost jemneho nastaveni QoS, kdyz vetsina jeho zakazniku ani nevi, co to je, je nesmyslna. Takoveto funkce se nabizeji u routeru, ktere stoji nekolikrat vice, nez ten TP Link. Proto existuji projekty typu DD-WRT, ktere jsou urcene pro lidi, kteri tomu rozumi (jak QoS, tak WiFi) a dokazi tyto funkce zprovoznit i na tech levnych zarizenim.
Flashovani firmware se tak asi nevyhnes. Nebo kamarad muze jit vyrobcem doporucenou cestou a koupit si novejsi a rychlejsi model (nejakem to eNko).
Od výrobce požaduji jen aby chodilo co chodit má což v případě té 743 nebylo pravda. Kupoval jsem ji kvůli tabletu, neboť v provozu jako klient umí další síť byť nejspíš přijímám zadní lalok z balkonové antény. Asi koupím 843 ten má dvě antény takže jena zůstane na routru a místo druhé připjím externí anténu. Kamarád nic nekupuje.HW financuji já a navíc dostane 20% na provoz.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.