Nejste přihlášen/a.
Ráda bych se zeptala, zda je možné někde zdarma stáhnout Office 2013. Předem díky za info.
Musím oponovat Mmmooo: LibreOffice je pro většinu uživatelů plnohodnotným kancelářským balíkem. To, co "neumí", většina uživatelů nepotřebuje (nebo použije výjimečně).
Bezplatných alternativ je více, zkuste si do vyhledávače zadat "kancelářský balík zdarma"(v uvozovkách). Postupně jich můžete několik vyzkoušet a zvolit ten, který Vám bude nejvíce vyhovovat.
Já doporučuji LibreOffice (odkaz na stránku ke stažení) nebo (pokud by Vám nevadila angličtina nebo němčina) SoftmakerOffice německy nebo anglicky.
OpenOffice je také dobrý balík, ale už se dále nevyvíjí...
doplněno 15.07.13 15:25:Oprava odkazu na anglickou verzi
doplněno 15.07.13 15:27:A na německou verzi
(Omlouvám se!)
Za mě ještě Kingston Office F/.... Má sice své mouchy, ale vyznavači Ribbonu si přijdou na své.
MS Office je placený SW, takže legálně stáhnout zdarma nelze, lze jej stáhnout ´za peníze´ - třeba tady - microsoftstore.com/... .
A nebo si stáhni OfficeLibre, třeba odsud - cs.libreoffice.org/... , tento balík je plnohodnotnou alternativou MS Office a je zdarma.
doplněno 15.07.13 15:25:MMMOOO: A copak - podle tebe, v OfficeLibre chybí? - tedy oproti MS Office?
LibreOffice/OpenOffice NENÍ plnohodnotnou alternativou k MS Office, jde pouze o bezplatnou náhražku. Oproti MS Office zde chybí plno důležitých funkcí. Pokud však chce tazatel pouze psát dokumenty ve Wordu (Writeru) nebo dělat prezentace v PowerPointu (Impressu), tak to bohatě stačí.
Souhlasím. Tyhle "rádobyoffice" jsou leda na nějaké napsání krátkého článečku, ale to je tak všechno. Zlatý MS Office. Ať už spousta "nevinných" vylepšení, bez kterých mi vstávají vlasy hrůzou, tak mnohem lepší ovládání, víc funkcí, větší rozmanitost funkcí atd. Office nejsou jen Word. Dělat něco v Excelu bez Excelu, to si rači hodím mašli. A co teprve ti, kteří používají Outlook... Každý, kdo pracuje hodně s těmito programy (od tabulek po prezentace a správu mailů) časem vždycky přejde na MS Office... Nebo text píšou LaTeXu. Ale OO.. fuj!
Tak třeba ve wordu nemůžete navolit vlastní barvu písma (jsou tam jen předdefinované, pokud nějaká jde nadefinovat, tak se to musí dělat nějakou oklikou). Kdo ví, kde se dají nastavit styly odrážek a číslování. Je tam hodně věcí, ale hůř se používají (např. se musí označit přesná oblast a kliknout pravým tlačítkem myši) - místo přehledných "tlačítek" na liště (i když to je možná o zvyku). S tím souvisí i nepřehledný panel nástrojů. Dále třeba vložení bibliografie nebo rejstříku - opět - třeba to tam je, ale určitě se k tomu člověk víc nakliká, což po hodinách práce prostě otravuje. Samozřejmě drobnosti typu - ve wordu udělám 3 hvězdičky, zmáčknu enter a mám linku. Zmáčknu backspace a mám opět tři hvězdičky, které si mohu např. zarovnat na střed atd. V LO udělám tři hvězdičky, dám enter, mám linku. Zmáčknu backspace a linka se vymaže a hvězdičky nikde. U statistiky počtu slov mi to ve wordu řekne i počet odstavců a řádků a můžu vynechat poznámky pod čarou a vysvětlivky. Word má číslování stránek dosti složité, ale v LO jsem ani nepřišla na to, jak to udělat (např. u textu, kde je 40 stran a je potřeba číslovat od strany číslo 8 - s tím, aby na té straně bylo číslo 8). Poznámku pod čarou udělám jediným kliknutím a hned se nachystá včetně "značení" (indexu).
V excelu stačí napsat první písmenko nějaké funkce a hned vyjede nabídka. Ta v LO nevyjede a musím napsat celou funkci až po závorku. Většina lidí používá excel, takže když vám někdo pošle něco v calcu, tak se to akorát zprasí a nebudete s tím moci dál pracovat - problém především u studentů, jelikož všelijaké předměty s prací s tabulkami dělá na excelech. Nevím, jak je to u calcu s maticemi, jestli na to je nebo není nějaký plugin, ale když jsem jednou do něj chtěla nakopírovat nějaká data z excelu, tak calc spadl (byly tam tak dva příklady s maticovými funkcemi). Nedá se měnit směr textu (nebo je to opět někde schované). Zvětšení/zmenšení písma jedním tlačítkem bez potřeby vybírat velikost písma (platí i pro word) - změní se tak velikost všech označených čísel o 1 stupeň (tj. např. původní text číslem 9 s nadpisem o velikosti 10 se celý označí a jedním klikem bude text velikostí 10 a nadpis velikostí 11 - funkce k nezaplacení!)
V Impressu chybí spousta typů přechodů atd. a všichni víme, jak dokáže zkazit prezentace z PP, protože prostě nezvládá např. barvy, styly atd.
Samozřejmě - MSO je mnohem hezčí, přehlednější a intuitivnější.
+ spousta dalších věcí, na které si teď nevzpomenu nebo o nich ani nevím, protože LO nemám tolik proštudované jako MSO.
A taky třeba zmínit, že tak 80 % lidí, kteří si kupují MSO, si ho kupují hlavně kvůli Outlooku. Vím, že ti, kteří používají OO (a nyní LO), tak na ně nedají dopustit - spoustu takových případů jsem znala osobně. Jenže postupně (hlavně kvůli škole) přešli k MSO a už by se k LO nevrátili. LO jsou jako dvě desky přivázané k botám. MSO jsou jako profesionální lyže. Oboje jede po sněhu, oboje funguje, ale jak si jednou zkusíte kvalitu, tak už nechcete udělat krok zpátky (a tím zkusit myslím pracovat s tím aspoň několik dnů/týdnů, než si člověk zvykne).
Musím ale uznat, že od té doby, co se OO staly LO, tak se hodně zlepšily. Přesto je ta propast mezi LO a MSO pořád veliká.
1. Není to Word, jmenuje se Writer.
2. Je jich tam tolik, že si nemyslím, že by někdo potřeboval barvy vlastní. A když už, tak to je v Nástroje → Nastavení → Barvy → Přidat.
3. Když zapneš odrážky/číslování, objeví se ti dole i lišta, va které je mj. i tlačítko "Odrážky a číslování..."
4. Vložit → Rejstříky a tabulky, Vložit → Pole → Jiné... → Databáze
5. Linka se nevymaže, kurzor se přesune na linku na místo, kdy byla první hvězdička.
6. Je počet odstavců opravdu tak nutná věc?
7. Google ("writer číslování stránek") a asi 15 sekund:
Použijte styly stránek - podle stylů "Pravá strana"a "Levá strana"nadefinujte pravá / levý - bez číslování; v každém z těchto stylů pak navolte že za tímto stylem následuje styl druhý.
Osobně bych to pro oboustranný tisk udělal takto:
1. První straně přiřadím styl "První strana", v něm navolím že za ní následuje "Pravá strana - bez číslování"- levou stranu která je zezadu první strany nechávám prázdnou.
2. následují strany které používají střídavě styly pravá / levá bez číslování
3. na straně 7 vložím ruční zalomení stránky s tím že následjící styl stránky bude "Pravá strana"
4. následující strany pak používají střídavě styly pravá / levá strana.
Pokud bude jednostranný tisk, tak se stejně použije styl "první strana"za ním bude následovat 7 stran s upraveným stylem "výchozí - bez číslování"a po ručním založení použijte klasický styl "výchozí"Styly s číslováním a bez číslování se nijak neliší - jenom u těch bez číslování nevkládejte čísla stran do záhlaví / patičky.
8. Vložit → Poznámka pod čarou/vysvětlivka → Enter
9. Nevím, pro kodo dalšího je takový problém napsat pár písmen a závorek.
10. Calc umí export do .xls i .xlsx. Větší problém je s dokumenty z nových (2007+) M$O ve starých (2003 a starší), ty normálně ani nejdou otevřít.
11. Matice jsem nezkoušel, když mi nějaký dokument pošleš, klidně zkusím, ale podle všeho s tím žádný problém není
12. Opět něco, co se běžně nepoužívá a tedy není nutné, aby to bylo přístupné jednm klikem.
13. Když něco píšu, tak si to rovnou formátuji, nastavení velikosti písma jedním kliknutím tedy nepotřebuji.
14. S tím souhlasím, jen za to asi nemůže Calc, ale Microsoft, jehož styly pravděpodobně nejsou volně šiřitelné. Ale Calc má také hezké šablony.
14. Přehlednější možná, pokud hledám nějaké základní funkce, Ty pokročilejší jsou často tak skryté. že ve škole strávím i několik desítek minut jejich hledáním (nevím, co jsem to hledal naposled, bylo to něco s formátováním prezentace).
15. Co se týče Outlooku, zatím nevím o nikom, kdo by ho aktivně používal.
Teď je řada na mě:
1. LO umí mít v jednom okně otevřených víc dokumentů stejného programu (Writer/Calc/Spreadsheets...), M$O ne.
2. LO mají vestavěný vektorový editor obrázků (Draw), M$O ne.
3. LO umí otevřit většinu dokumentů z M$O, Microsoft ale OpenDocument odmítá.
4. LO jsou dostupné i pro Linux, M$O ne (Wine nepočítám).
5. Mají také přenosnou verzi (LibreOffice Portable).
6. Některým uživatelům může vyhovovat relativně neměnný vzhled (v nových verzích většina věco vypada tak jako ve verzích starých)
7. LO mají výrazně nižší nároky na systém, viz Libre vs Microsoft.
8. A nakonec: LO jsou ZDARMA, a to i pro komerční použití! To je také důvod toho "$"místo "S"...
LO používám na všech počítačích kromě jednoho (kde jsou zakoupené Office 1997), nikdy jsem neměl žádný problém, a to i v případě posílání dokumentů z Writeru spolužákům do Wordů). Pokud potřebuji někomu ukázat nějaký dokument a vím, že nemá LO a nenainstaluje si je, zadám export do některého z formátů M$O nebo rovnou PDF.
Zde si můžete stáhnout bezplatnou měsíční sadu, pak musíte buď odinstalovat, nebo zaplatit. Pokud platit nechce, stáhněte si bezplatné alternativy typu Open Office aj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.