Nejste přihlášen/a.
Budu si kupovat nový notebook a uvažuji, že bez Windows, ale dal bych si tam nějaký Linux, hlavně kvůli bezpečnosti.
S Linuxem jsem nikdy nepracoval, před pár lety jsem jej nainstaloval na svůj počítač, ale ani po několika dnech trápení jsem nepochopil, jak se s tímto prostředím pracuje (nešla mi instalace nových programů ani nastavování systému), tak jsem zase dal pryč a vrátil Windows.
Zajímalo by mě, zda se mezitím Linux trochu posunul a může nabídnout nějakou verzi i pro začátečníka, která bude intuitivnější a pochopím , jak s ním pracovat.
Potřebuji si tam pak hlavně nainstalovat Truecrypt (s ním už umím pracovat ve Windows), zamykání obrazovky a systému při nečinnosti, nějaký antivir a firewall, pro práci OpenOffice, Firefox, Skype, Thunderbird, Photoshop, PSPad, Adobe Reader, VueScan, mít neustále napojení přes VPN (VPN hosting mám). Jde mi primárně o bezpečnost dat pro případ krádeže notebooku.
Kašli na padající Wokna a jdi do Ubuntu! Systém je teda co si já myslím hodně jednoduchý na ovládání. Jestli si ho před nainstalováním chceš vyzkoušet tak buď LiveCD nebo tenmto odkaz. Hele mně je 13 a Ubuntu mám už asi 3 roky a věř že k jinému systému by jsem se nevrátil. Ubuntu nemusíš složitě nastavovat většinou věcí se dá proklikat, a jestli budeš chctít tak se naučíš s příkazovou řádkou a budeš vypadat dobře (koho by jsi nazval hakerem? toho kdo nakliká něco v programu nebo v zelené černě podsvícené příkazové řádce něco napíše a má heslo?). Důvod proč ubuntu (oproti Windows):
1. Zdarma, neplatíš jedinou korunu (Windows 6000,-)
2. Bezpečnost, Linux je tak málo rozšířený že se nevyplatí psát viry
3. Intuitivní Grafické prostředí, podívej se na net na grafické prostředí Unity, lepší než windows aero co?
4. Obrovské komunitné podpora, máš problém? napiš na forum.ubuntu.cz a do 1 hod máš odpověď, potřebuješ to rychleji a umíš anglicky? napiš na ask.ubuntu.com a odpověď je do 5 min
5. Ubuntu má vlastní Wiki plnou návodů (ale některé jsou zastaralé ale furt fůnkční)
6. co půl roku nová verze (vždy duben a říjen) co 2 roky verze s dlouhou podporou
7. Repozitář, jinak též Centrum SW pro Ubuntu, znáš GooglePlay k Androidu? Tak něco podobného mají skoro všechny distribuce Linuxu, nemusíš hledat SW na internetu, a nehrozí (to ale nehrozí ani tak) žádný vir
Ovšem ubuntu má i své nevýhody ale není jich moc:
1. (a to je to hlavní) některé Windows aplikace (trakové ty více náročné, většina her, atd) pod linuxem nerozjedeš, to ale nevadí protože ten zbytek jo v ,,emulátoru Wine ano. Omlouvám se za použití pojmu emulátor (WineIsNotEmulator) nevím jak to jednoduše nazvat
2. Kdo je líný a nechce vyzkoušet něco nového tak tomu Ubuntu (a linux obecně) nesedne
Pokud chcete intuitivní operační systém, který snadno pochopíte a budete ovládat, tak si kupte Windows 7.
Vím, že to není odpověď na Vaši otázku, ale vzhledem k tomu co popisujete, nemohu odpovědět jinak. Pro člověka zvyklého na windows je Linux stále stejně nepochopitelný jako byl před lety a budete mít pocit, že se nikam neposunul. Teď mne sice "tučňáci" ukamenují, ale opravdu nechci rozpoutat flamewar.
I na tom notebooku s windowsy můžete zkoušet nějakou live verzi linuxu, třeba Ubuntu, apod. a pokud se Vám bude zamlouvat, tak na něj přejít.
Osobně jsem v průběhu let zkoušel různé verze Linuxu, ale vždy jsem se rád a rychle vrátil k Windows, protože potřebuji abych mohl na PC pracovat, nikoliv trávit dva dny tím, abych laboroval, jak tam něco v linuxu nastavit.
Co se týká krádeže notebooku a dat. Nevím v jakém oboru pracujete, ale v případě krádeže notebooku jde v 99% případů o ten notebook a data zloděje nezajímají. Smaže je a počítač si nainstaluje dle svého. Pokud půjde někdo vyloženě po těch datech, které tam máte, tak Vám je ukradne bez ohledu na to, jaký operační systém na něm budete provozovat.
Spousta chyb a občas odbočeno něka jinam... za to omluva předem.
Osobně doporučím jak kolega Ubuntu které je nenáročné na uživatele, má svou vlastní obsáhlou wiki, a hlavně jak již psal má obchod s aplikacemi...
U win jdeš na net a hledáš a zkoušíš instaluješ/mažeš systém zpomaluješ...v nejhorším stáhneš nějaký trojan...
Na obchodu s aplikacemi Ubuntu je dobrá ta jednoduchost, jadeš si sekci programů pro systém a pak přímo sekci programů pro dělení disků, programy jsou ohodneceny, popsány vítky a plusy... dnes už i česky a pc si ničim nezasereš...
Pokud máš nějaký slabší stroj nebo to chceš zkoušet na starším PC je ideální distro SLAX které minimálně náročné, instalačka má kolem 100Mb ale bohužel nemá store a tak velkou podporu jako ubuntu nicméně lze to rozjet na pc s 128Mb ram což je hranice XP.
Jinak na Ubuntu je třeba se pomalu učit a zkoušet, osobně znám pár lidí co měli pokrokovější rodiče a doma byl na všem linuxtak později nechápali zbytečnou nelogičnost a hlavně pádovost systému/programů na win...
Já s Ubuntu/linuxem bojoval cca 2-3 měs. četl návody, loudil hledal učil proč to či ono, jaktože tamto ale po té době jsem již s Ubuntu rozuměl co kde a jak a nakonec přišel na to že je jednodušší najet myší na ikonku flešky na ploše a pravým talíčtkem dát vysunout-hotovo, na win musíš sjet na lištu, poté rozkliknout ikonky najít tu na odpojování disků rozkliknout přemýšlet jak se jmenuje tvůj disk enb já používal klidně 4 a pak dát odpojit, doufat že se to povede a že to byl správný disk.
Dnes jsem sice na Unixovém systému nicméně pokud má někdo zájem tak mu vždy doporučím ubuntu...
Ona je ted celkem čerstvá zpráva o přechodu celé německé správy pod linuxový systém v rámci úspor mnohaset tisícíců EUR...
Nejsou jedinní těch zemí je víc, a díky stále děravějším a stále se zvyšujícím poplatkům za licence za win stanice za Win server za nekompatibilutu MS office dokumentů se vším ostatním, vše je to možná i díky zvišujícím se žalobám kdy lidé s malou firmou která prostě ušetří kupu nekoupením windows nemohla podat daňová pžinání kvůli MS compatibile only a dalším problémům...
Ona nakonec i relativně menší znalost linuxu může zařídit v budoucnu větší výběr práce neb hlad po dobrých znalcích kódu neustále roste...
Linux nemůže být zavirovaný?
A co firewall?
Na Windows používám Comodo Security, který obsahuje snad dobrý antivir i firewall. Pro Linux tedy nebudu muset hledat žádné bezpečnostní řešení?
Osobně bych ti doporučil zůstat u Windows. Ne proto, že by snad byly lepší, ale proto, že: "zajímalo by mě, zda se mezitím Linux trochu posunul ... nainstalovat Truecrypt, zamykání obrazovky a systému při nečinnosti, nějaký antivir a firewall, pro práci OpenOffice, Firefox, Skype, Thunderbird, Photoshop, PSPad, Adobe Reader, ...". Ze tvé otázky je totiž vidět, že pro tebe není nejdůležitější spolehlivost, bezpečnost, výkon a další výhody Linuxu, ale že ti jde jen o Windows zadarmo. Tak u nich zůstaň.
A je možné v Linuxu zašifrovat celý disk? (on-the-fly, používám ve Windows právě Truecrypt, kterým jsem zašifroval celý disk; jinak Truecrypt nepoužívám, nemám ho ani spuštěný, nepoužívám oddělené šifrované kontejnery, přijde mi bezpečnější mít celý disk zašifrovaný)
Co se týče bezpečnosti dat, tak nejde jen o sama data, ale také stopy po činnosti na PC (temp soubory, navštívené odkazy, historie programů, cookies apod., tyto stopy ve Windoes mažu programem CCleaner, ale vzhledem k tomu, že mám zašifrovaný on-the-fly celý disk, pak vlastně se krádeže počítače nemusím bát). Jde to i na Linuxu?
Také se mi Truecrypt líbí tím, že před starem Windows musím zadat heslo a dokud ho nezadám, je celý disk nečitelný (zašifrovaný).
P.S. Nedělám nic nelegálního, ani snad nejsem paranoidní, ale po aférách typu Echelon a Prism jsem prostě raději opatrnější.
Linux/Unix erc systémy lze zabezpečit teoreticky naprosto dokonale, stačí verze s veřejným jádrem a vším kolem a možnost tím jakkoli manipulovat jsou téměř neomezené=neomezené možnosti zabezpečení.
Naopak nepřístupná a děravá botnetama vyhledavaná win snadno spuštění trojana...
Dá se říct dokud win nevypnou UAC je teoreticky chráněn před uživatelem obdobně jako linux ale co znám tak většin lidí uac vypne a kdo ne tak jej vždy odkliká jak by to bylo vypnutí spořiče...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.