Nejste přihlášen/a.
Jistý člověk tvrdí, že svou osobní e-mailovou adresu @gmail.com propojil s programem pro správu pošty (asi s Outlookem), který je instalován v pracovním počítači, který se nachází v kanceláři přístupné třetím osobám. E-mailová adresa je takto přístupná každé osobě, která použije daný počítač.
Tento člověk vloni podal výpověď ze zaměstnání, ale propojení své osobní e-mailové adresy s Outlookem nezrušil.
Z této e-mailové adresy následně bylo odesíláno několik e-mailových zpráv, tento člověk však jejich autorství nyní popírá (tvrdí, že je nenapsal, že je mohl napsat kdokoli, kdo měl přístup k jeho bývalému pracovnímu počítači).
Podíval jsem se do hlaviček 3 přijatých inkriminovaných zpráv (mám k dispozici právě jen přijaté zprávy, neboť jsem byl jejich adresát).
Co jsem zjistil:
V hlavičkách není IP adresa počítače, ze kterého byly zprávy odeslány. Pokud je mi známo, Google nepřidává IP adresu počítače do hlavičky, pokud je zpráva napsána a odeslána z webového rozhraní www.gmail.com. Naopak Google přidá IP adresu počítače do hlavičky tehdy, pokud je e-mailová adresa @gmail.com propojena s programem pro správu pošty (např. s Outlookem).
Provedl jsem experiment, založil si účet na Gmailu a propojil s mým The Bat! Pak jsem odeslal zprávy jak z webového rozhraní www.gmail.com, tak i z The Bat! V prvním případě IP adresa počítače v hlavičce skutečně chyběla, ve druhém případě byla přidána.
Nevím, zda mohu učinit závěr, že dotyčný člověk lže. Každopádně jsem prokázal, že zprávy nebyly odeslány z Outlooku, jak dotyčný tvrdí.
Jsou mé závěry správné?
1. Když pošlu zprávu z webového rozhraní Seznam.cz a Centrum.cz, tak tyto služby IP adresu počítače do hlavičky přidají (testoval jsem), pouze Gmail nepřidává (testoval jsem). Je známo proč?
2. Říkáte, že IP adresu do hlavičky tedy přidává Outlook, Thunderbird, The Bat? Nikoliv ten mailhosting (v daném případě Gmail)?
3. Myslíte, že je neobvyklé, že ve firmách (firma podniká v oblasti vzdělávacích akcí, rozvoje osobnosti, zprostředkování zaměstnání, tj. jde o personální a vzdělávací agenturu) není každý pracovní počítač zabezpečen heslem a tedy nemá k němu přístup jen konkrétní zaměstnanec?
Myslíte, že je neobvyklé, aby k počítačům v kanceláři měl přístup kdokoli a že počítače jsou přístupné třetím osobám?
1) Znamo proc to tam gmail nedava mi neni. nikdy me to netrapilo. Zkuste googlovat.
2) Ano, pridava to tam Outlook, The Bat,...Zprava nemusi vubec jit pred dany mailhosting. kdyz zvolite vhodny SMTP server. Navic mam pocit, ze seznam a centrum tam nepridavaji adresu klientskeho pocitace, ale vasi brany.
3) Myslim, z eje to velmi neobvykle. Nevm kolik mate zamestnancu, ale podle popisu predpokladam, ze nepracujete v domene. ALe je to standard, mit PC chraneny heslem. A pak zalezi jak moc dale udelate vnitrni narizeni. Jestli se clovek nemuze vzdalit od PC aniz by jej zamknul nebo to lze.
Pokud maji mit k PC pristup i treti osoby, tak predevsim by mel byt vybaven hostovskym uctem. Jde predevsim o vase, firemni, data.
Ad 3: Není neobvyklé, že má k jednomu nebo k několika PC přístup více osob. Ale pak se to řeší uživatelskými účty chráněnými hesly.
Např. u nás byly ve sborovně 2 PC pro cca 20 učitelů (bohatě stačily, protože měl každý z nás čas jindy).
Obdobně to bylo v učebnách IT, kde jsme měli od 15 do 20 PC, tam měl každý přístup ke každému PC.
3b) K PC v kanceláři, sborovně, učebně by neměl mít přístup každý, ale jenom ten, kdo má v síti vytvořen uživatelský účet s heslem.
___ A samozřejmě se každý musí po skončení práce odhlásit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.