Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Wi-fi router pro domácí použití

Od: allabout* odpovědí: 2 změna:

Hledám nějaký cenově výhodný wi-fi router pro domácí použití/hlavně s důrazem na bezpečnost/...Má na bezpečnost sítě vliv op.systém pc na který je router připojen/xp/?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Na bezpečnost sítě OS přidružených počítačů nemá valný vliv - na bezpečnost dat ale ano (je třeba mít nainstalovány patche a slušný antivir - ale to i pro připojení přímo jen jednoho počítače).

Na jakou bezpečnost kladeš důraz? - odposlechnutí síťové komunikace, nepovolené užívání sítě a nebo např. průnik do počítače/ů?

Já doporučuju např. router mironet.cz/... nebo mironet.cz/... (nikoli drahé, ale bezproblémové).

Ale, pokud jde o bezpečnost, WIFI považuju i s nejlepším běžným kryptováním za odposlechnutelné a tím i potenciálně nebezpečné, takže ´háklivou´ komunikaci vedu ´po káblu´ (takže šifrování wifi komunikace nepoužívám), WLAN mám zabezpečenu jen proti připojení se ´cizích´ počítačů (osob).

doplněno 02.07.13 17:26:

Router se připojuje k modemu a PC pak k routeru (switchi) - obvyklé je, že wifi router této kategorie v sobě zahrnuje 4-portový switch (LAN) pro připojení kabelem a wifi pro bezdrátovou komunikaci.

Pro omezení ´připojitelných´ počítačů mají routery v konfiguraci tzv. Access Control, kam do seznamu uvedeš MAC adresy wifi karet všech počítačů, kterým chceš připojení umožnit - počítač, jehož MAC na seznamu není, se nepřipojí. Velmi doporučena je také změna hesla (a pokud to jde, pak i jména) k aplikaci (web-management) pro administraci routeru - aby nikdo nemohl tebou nastavenou konfiguraci měnit.

Tím, že wifi považuju za odposlechnutelné, nepoužívám kryptovanou komunikaci - ´zdržuje´ on-li (de)kryptováním.

allabout*

No,hlavě aby mi nikdo "neprolomil" heslo,tudíž se nenapojil...Takže jestli jsem dobře pochopil,přihlašování do bankovniczví apod. jen na PC,ke kterému je připojen router?:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]