Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záloha dat jak levně?

Od: alexandr147* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

mám na vás prosbu.V pc jsem nadprůměrný uživatel s chabou znalostí programování a grafických editorů a OS.To však neplatí o pamětích.V těch se vyznám tak jak moje matka v mailu.Takže ted k otázce. Sháním způsob jak zálohovat data (minimálně 320GB) ale protože jde o informace týkající se národní bezpečnosti chci je dát mimo pc do sejfu.Ale přemýšlím jak to udělat levně, protože koupit externí HDD za 1200kč s kapacitou 320GB mi přijde na dnešní dobu výsměch.Ale samozřejmě se chci vyhnout CD protože na většině ntb už ani nemám mechaniky.No a někde na síti ( i kdybych je zakódoval) nepřipadá samozřejmě v úvahu.Takže moje otázka je: najde někdo zařízení fungující jako externí HDD, který však nevyžaduje nutnost rychlého zápisu ale má být levný a mít mminimálně kapacitu 320GB a zároveň k němu má být přístup přes USB ( i kdyby to byla 1.0 USB :D ).Poprosím vás o konkrétní odkazy na prodejce ideálně přes internet.Děkuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nelze. Žádné existujicí záznamové médium nezaručí, že za rok po vytáhnutí ze sejfu bude vše v pořádku a kritická data půjdou přečíst. A už vůbec ne médium za pár šupů a raději ještě levnější. Kritická digitální data je potřeba zálohovat redundantně na geograficky vzdálené lokality, zajistit patřičné podmínky skladování a pravidelně aktivně kontrolovat kvalitu záznamu. Pokud to jsou skutečně kritická data, bude potřeba do zálohy investovat násobky uvedených částek a ne se snažit uškudlit nějakou směšnou stokorunu. Tahle debata patři do volné diskuse a ne do seriózní rubriky.

hodnocení

2x

Tady máš kapacitní/cenový lusk + 256 kodování dat...

alza.cz/...

alexandr147*
hodnocení

Díky tomu říkám odpověď ... kódování je naprosto zbytečné, protože pokud se někdo k disku dotane tak ho už jen ztěží zastaví civilní kódování.Spíš hledám možnost jak data skladovat.Dejme tomu že někdo potřebuje data zálohovat na delší dobu za levný peníz a pak je uloží do sejfu z kama je vytáhne za rok takže mu nezáleží na rychlosti ale poměru kapacita/cena a zároveň do jednotek o 320GB-500GB co byste doporučil?Jediné co chci je aby to byl v podstatě HDD a byl co nejlevnější.

bc

týýýbláho *plac*on je to "nadprůměrný uživatel" který nedokáže na alze najít nejlevnější disk... *zed*

bc
alexandr147*
hodnocení

:D co jsem čekal :D díky ;)

kangaroo*
hodnocení

2x

Minimálně dvě odlišná šifrování

RAID

několik různých úložných míst od sebe (ne jedna místnost, jeden objekt)

trezory

záloha na min. jednu pásku

...

jen mi jen divný, že národní bezpečnost to v reálu podle tebe nemá zabezpečený profi firmou.

V takovém Švédsku mají státní data kopii uloženou asi 100m v podzemí v nějaké obrovské hoře a mají to ochráněno proti všem možným přírodním a lidským katastrofám *smich*

No jo Česko je Česko *smich*

alexandr147*
hodnocení

:D achjo ty filmy ... až pochopíte ten trik že ve skladu 100m pod zemí to najde každý jen se tam dostat ... ale prohledat všechny sejfy na planetě je prakticky nemožné? a kdo tu mluví o česku ... podplatit profi firmu zvládne každý ale když něco chcete doopravdy skrýt schováte to tam kde to prostě nejde najít

mowla*
hodnocení

1x

Mno...

Za cca 1.300,- koupíš 500GB, pokud tři kilča přihodíš, jsi na 750 GB a kdybys někde ´vyškrábl´ ještě tři, na 1TB... Píšu samozřejmě o extHDD přes USB a včetně DPH. Dneska jsou disky levné.

A pokud ti opravdu jde o bezbečnost dat (či snad dokonce opravdu o "národní bezpečnost"dat) - pak sáhni do kasičky výrazně hlouběji - profíci používají páskové jednotky (např. mader.cz/... ). :-D

doplněno 01.07.13 00:24:

BTW - pokud jde o ta ´záložní´ CD/DVD - stačí ti mít na LAN jednu sdílenou vypalovačku - ale vypálit "320 GB"na ´placky´, to je sááákra fuška.

doplněno 01.07.13 01:55:

Hmm - nerozumím tvé odpovědi... Pásky se používají proto, že jsou velmi odolné proti poškození záznamu*) - o nějakém "prolomení"nebyla z mé strany ani zmínka... K tvému účelu ti doporučuju extHD (pokud sis nevšiml) :-D - pro opakovaný záznam nevelkého množství dat mají zdaleka nejlepší poměr cena/GB.

Mimochodem - z tvé odpovědi Hangarovi usuzuju, že chceš nabídnout zálohování a úschovu dat více uživatelům (snad i na komerční bázi) - na to by byla ideální ta páska *) - jedná se o záznamovou mechaniku (drahou) a levné páskové kazety (levnější, než HD), přitom - při vhodném skladování, výrazně odolné vůči poškození záznamu.

*) zřejmě ale vůbec nevíš, o čem ´je řeč´, viď? :-D

alexandr147*
hodnocení

Jak jsem řekl.Data budou v bezpečném sejfu takže jejich bezpečnost uložení by byla v případě prolomení zcela irelevantní.Nerozebírejte tady slovíčka stejně to máte 50/50 jestli lžu nebo ne.Prostě potřebuji spolehlivé úložné zařízení které je levné a relativně malé.Jak to tak vidím tak jsem měl že chci zálohovat fotky z rodiné dovolené.Abych dostal rady o které žádám a ne šťouraly.Každopadně děkuji ale před bezpečností uložení dat jsem byl varován takže ji beru jako zbytečný nárůst ceny.

au1
hodnocení

0x
Sorry ale tento dotaz na me pusobi dost neduveryhodne :-D 1.nadprumerny uzivatel pc co se vyzna v pametech si v kombinaci se zalohou dat ani nevzpomene na cd 2.chces levny reseni ale externi hdd za 1200 ti prijde jako vysmech 3.pokud by jsi mel pristup k datum tykajicich se narodni bezpecnosti, musel by jsi byt trosku jinej level uzivatele nez tech, co pisou zde do poradny ;)
alexandr147*
hodnocení

Pochybujte jak chcete, stejně vaše pochyby nikoho nezajímají.Když se v dotazu píše národní bezpečnost tak to nepíše proto aby byla jeho dotazu snížena vážnost ale naopak,uvažujte, jaký by mělo smysl ptát se a pak otázku ji znehodnotit?Každopádně vám doporučím nedívat se na filmy ale podívat se do reality a mimochodem díky za zcela zbytečnou odpověď.

au1

není zač :D

hodnocení

0x

Máte rozporuplné požadavky - spolehlivé, velké úložiště, odolávající civilnímu kódování, nesmí to být HDD, nesmí to být DVD, nevěříte pásce... nejlépe zadarmo, 1200 Kč se Vám zdá moc. Pak snad už jen ručně přepsat na papír.

Buď přístup ke zmíněným datům nemáte, nebo je hodláte v budoucnu použít k podivným účelům. Taky se mi nezdá, že by někdo svěřil data takového významu někomu, kdo neví, jak s nimi nkládat.

dzordz*
hodnocení

0x

Jedna kopie? Jeden hdd? Co když nebude funkční, až ho z tý schránky vyndáte?

alexandr147*
hodnocení

proto se ptám zde a proto píšu že to budou kriticky důležítá data .. prostě sháním způsob jak je levně uložit tak aby se mě neztratili a navíc kdo říká že pořídím jen jeden HDD ... co třeba 1 000? tam už pár stovek hraje roli

dzordz*

No jo, to je to. Musel byste mít nejspíš 4 disky v RAIDu, aby to šlo při ztrátě vždy obnovit. Jestli byste kupoval byť jen 250 čtveřic disků, tak to bude 1. stát celkem dost, 2. zabírat celkem dost místa a pak je tedy lepší volit rovnou ty pásky, které už doporučoval Mowla.

hodnocení

0x

Tak to neřeš a když máš tolik ntb,tak dej všechna data na jeden a chuděru ho strč do trezoru. *smich*. Ještě dotaz. ".V pc jsem nadprůměrný uživatel s chabou znalostí programování a grafických editorů a OS.To však neplatí o pamětích." Jsi tedy v pamětích nadprůměrný uživatel nebo máš chabé znalosti? Nějak mi hlava nebere*smich*

bc

No jo *smich* asi nějakej "ajťák" *smich**smich**smich* nepřipadá Vám tohle už trochu moc? *smich*

alexandr147*
hodnocení

takhle to řeknu ... na pc zvládnu vše ... ale pouze vše co nutně potřebuji tzn. samouk ( tzn. o paměti HDD a další paměťová media jsem se nikdy nezajímal ale vidím ted budu muset ) ...nemám IT školu ani žádný kurz a stejně tak ani čas hledat něco na internetu ... umím jen co si nastuduji sám ... to je logika :D 2 ntb za 50 000 kdybych si ho mohl dovolit nechat 1 ležet tak neřeším nějakých pár stovek ne?

chizuru*
hodnocení

0x

Tohle se mi ale vůbec nezdá. Národní bezpečnost? Něco takového v obchodě běžně nekoupíte a už vůbec ne za 1200 Kč. Navíc si nemyslím, že by se to do ruky dostalo někomu, kdo se na to musí ptát.

chizuru*

Spíše mi to přijde jako paranoia.

Nevíš. Třeba to jsou fotky kouřící stážistky. Teď jse o to, jestli je je barevná nebo ne (ta fotka).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]