Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s nabíháním PC .. Harddisk?

Od: bazim* odpovědí: 6 změna:
Zdravím, mám takový problém a ten je, že mi poslední dva dny "nenabíhá PC". Tedy nakonec zatím naběhl, ale nedávám tomu moc času a nevím co přesně s tím je.Po zapnutí PC kde to asi načítá a ukazuje HDD se mi to sekne zde. imgworld.cz/... jsem vyfoukal PC a to nepomohlo poté jsem celkově snad 20x připojil a zapojil druhý HDD a najednou to naběhlo. Jeden z HDD už se mi zdá, že je dost hlučný.Nevím jestli by PC měl naběhnout v těchto situacích: Odpojil jsem první HDD a zkusil - PC nenaběhl.Odpojil jsem druhý HDD a zkusil - PC nenaběhl.Takže to prostě nenaběhně když se odpojí jeden HDD? Protože mě to nenaběhlo což se mi zdá divné, tak nevím jestli problém není i někde jinde. Ještě takovou poznámku na základní desce mám nějaké didoky 2 svítí zeleně myslím jedna žlutě a druhá červeně.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud na základní desce nesvítí všechny diódy zeleně, tak zkuste dohledat manuál k základní desce, kde by měla být tato diagnostika uvedena, resp, podle barev diód by tam měla být popsána chyba. Já si zkusím tipnout, že základní deska není už OK. Zkontrolujte si na té desce kondenzátory a pokud je některý z nich nafouknutý nebo vytéká, tak bude problém tam. Můžete i zkusit bootování po nastavení v BIOSu na "výchozí". Jinak, plně naběhnout může jen HDD s OS. Zdravím!

doplněno 29.06.13 19:54:

Pokud jsou v PC dva HDD, tak se musí i správně nastavit Master a Slave - pokud jsou to ty starší.

doplněno 29.06.13 19:59:

Ale, píšete, že jste HDD zkoušel i samostatně - pak se musí na HDD asi nastavit jako Single.

bazim*
hodnocení

Tak nastavený to je samozřejmě dobře, protože to X let takto běželo :) ale poslední dny to začíná takto zlobit.

mowla*
hodnocení

0x

Spíše, než vadný disk, bude na vině vadný (´umírající´) řadič (nebo MB, je-li řadič integrovaný). Pokud můžeš, vyzkoušej jiný (příp. servis), případně řadič vyndej ze slotu a dej zpět (je-li integrovaný, nejde to) a odpoj a znovu zapoj datový kabel disků. Disky jsou SATA, tedy by měl počítač naběhnout i tehdy, pokud ten bez OS odpojíš (SATA se neswitchuje, řadič si je ´osahá´ při startu počítače).

Ohledně LED - těžko říct, když neuvádíš typ - ale v manuálu by význam barev měl být dohledatelný.

doplněno 29.06.13 20:17:

Takže - manuál si, případně (ohledně LED), najdi na netu - ale ta deska má 6 SATA portů, takže
- odpoj oba disky (veškeré odpojování a zapojování samozřejmě za vypnutého počítače)
- připoj pouze ten systémový (na němž je nainstalované Win) - do jiného portu a zkus start
- pak, pokud systém naběhl, připoj i datový disk, také do jiného portu, než byl

doplněno 29.06.13 20:27:

Ať se daří - a dej pak vědět výsledek.

bazim*
hodnocení

Já ani nevím co mám za základní desku je to strašně starý manuál ani krabici nemám a když se na ní v pc podívám, tak se toho taky moc nedozvím neukáže mi to nějaký program? Něco jako je CPU-Z?

doplněno 29.06.13 20:09:

Aha nejspíše ukáže takže: GigaByte EP45-DS3L

doplněno 29.06.13 20:21:

Zkusím díky.

doplněno 29.06.13 20:32:

Určitě dám.

luke237

Manual se da stahnout treba na ceskych strankach firmy Gigabyte.

Na str.97 tam popisuji chybove pipani desky pri startovani (bootu). O diodach jsem tam nic v rychlosti nenasel.

kangaroo*
hodnocení

0x

Nějaký konflikt IDE řadiče.

Zkusil bych taky vyresetovat BIOS Setup (Default BIOS Setup configure) či dát (Optimale BIOS Setup configure)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]