Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr zdroje

Od: poisonboss* odpovědí: 12 změna:

Zdravím,

řeším, co za zdroj do sestavy:

i5 3350P, Sapphire 7790 OC, Kingston 4GB HyperX 1600MHz, ASROCK B75 PRO3-M.

Zatím mám vybraný Seasonic SS-400-ET. Příkon celé sestavy by dle tesů neměl přesáhnout 250W. Utáhne tento zdroj takovou sestavu? Příjde mi zbytečný kupovat doporučených 500-600W (kdybych koupil Eurocase, tak možná).

Má někdo zkušenost?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

0x

Dnes jde především o proud z +12 V větve, ze které se napájí žravý CPU a GPU. Já osobně bych si nechal rezervu, trochu si připlatil a koupil tento. Sice je pro tuto sestavu možná výrazně naddimenzovaný, ale zase to pro něj bude menší zátěž, bude se tedy méně hřát a bude tišší, protože se větrák nebude muset točit tak rychle. Navíc budeš mít dost velkou rezervu, pokud později budeš chtít vyměnit CPU/GPU za výkonnější.

poisonboss*
hodnocení

Máš pravdu, dnes jsem na to celý den koukal. 600W mi ale přeci jen příjde moc, přemýšlel jsem spíš o tomto (o peníze nejde). Ač má tvůj zmiňovaný silnější 12V větev, mohl by stačit, co myslíš? Co se týče té rezervy, oba tyto zdroje mají účinnost cca 85%, při plné zátěži (odběr 250W) by 600W pracoval na 48%, 500W na 57%; v takových podmínkách ale většinu času nebude, proto si myslím, že je 500W lepší volba - při běžné práci počítám odběr PC cca 150W - potom využití 600W zdroje 28%, resp. 35% u 500W zdroje. Četl jsem, že pokud se využití pohybuje kolem 20%, není to ideální a větrák je snad i hlučnější - nevím, co je na tom pravdy. Zajímá mě ale ta 17A větev - mohl by jsi to trochu rozepsat, proč je lepší 23A? Díky

praivo*

Co se týče 12 voltů, platí výše uvedené - větší max. proud = menší zátěž (%) pro zdroj = stačí slabší chlazení = nižší hlučnost a (možná) delší životnost.

doplněno 23.06.13 20:44:

500W verze má na zmíněné větvi stejný max. proud jako verze 400W. Proto doporučuji ten silnější.

Já blb jsem si koupil 350W verzi a teď můžu jen doufat, že kvůli pořízení nové graf. karty (Gigabyte 7790) nebudu muset koupit i zdroj...

poisonboss*
hodnocení

takže přesto, co jsem odepsal na tvů příspěvek trváš na 600W? vzhledem k případnému upgradu by mohl být výhodnější, ale takový upgrade, pokud vůbec nastane, tak ne dřív, než za 5 let (pokud to komponenty dovolí). abys to dobře pochopil, rozumím tomu, že větší proud na 12V větvi je výhoda, ale nechápu, proč kupovat zdroj o výkonu, který nevyužiji.

doplněno 23.06.13 20:49:

dobře, pokud bych uvažoval proud na větci, pak třeba tento, co myslíš? 600W je podle mě prostě zbytečný.

jinak jestě jedna bokem - mrkám, že plánuješ obdobnou grafiku - proč zrovna Gigabyte? Má oproti Sapphire přednosti?

doplněno 23.06.13 20:50:

omlouvám se, španý link na špatný zdroj, na 12V nemá 24A.

praivo*

Gigabyte chci kvůli ceně (nemám peněz nazbyt) a kvůli tomu, že má větší větrák a v testech se ukázala jako tišší. Kdyby mi šlo jen o výkon, bral bych OC verzi od Asusu.

doplněno 23.06.13 21:18:

Jeden velký je často lepší než dva malé.

poisonboss*
hodnocení

lepší dva, než jeden ;) a co se ceny týče, sapphire je jen o 100 Kč dražší (samozřejmě podle toho, kde nakupuješ - bral jsem to podle heureky)

ale co se zdroje týče, díky za radu.

hodnocení

0x

Vždy je lepší mít nějakou výkonovou rezervu ve zdroji, stejně pokud upgraduješ počítač, tak si ten zdroj budeš muset koupit stejně jiný.

poisonboss*
hodnocení

využití zdroje v zátěži na cca 60% a při běžném užití cca 40% lze považovat za dostatečnou rezervu, nepletu-li se. (?)

namelessthe*
hodnocení

0x

řekl bych, že to budou informace v klidném stavu, když bude zatížen, odběr stoupne. Viděl bych to minimálně na 400w

poisonboss*
hodnocení

Jedná se o příkon celé sestavy v zátěži (Metro 2033) - hodnoty ani nedosáhly 250W

praivo*

Zde jde především o to, jak je příkon rozdělen do napájecích větví.

Víc ti možná poví na fóru Živě.cz

poisonboss*
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]