Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
řeším, co za zdroj do sestavy:
i5 3350P, Sapphire 7790 OC, Kingston 4GB HyperX 1600MHz, ASROCK B75 PRO3-M.
Zatím mám vybraný Seasonic SS-400-ET. Příkon celé sestavy by dle tesů neměl přesáhnout 250W. Utáhne tento zdroj takovou sestavu? Příjde mi zbytečný kupovat doporučených 500-600W (kdybych koupil Eurocase, tak možná).
Má někdo zkušenost?
Dnes jde především o proud z +12 V větve, ze které se napájí žravý CPU a GPU. Já osobně bych si nechal rezervu, trochu si připlatil a koupil tento. Sice je pro tuto sestavu možná výrazně naddimenzovaný, ale zase to pro něj bude menší zátěž, bude se tedy méně hřát a bude tišší, protože se větrák nebude muset točit tak rychle. Navíc budeš mít dost velkou rezervu, pokud později budeš chtít vyměnit CPU/GPU za výkonnější.
Máš pravdu, dnes jsem na to celý den koukal. 600W mi ale přeci jen příjde moc, přemýšlel jsem spíš o tomto (o peníze nejde). Ač má tvůj zmiňovaný silnější 12V větev, mohl by stačit, co myslíš? Co se týče té rezervy, oba tyto zdroje mají účinnost cca 85%, při plné zátěži (odběr 250W) by 600W pracoval na 48%, 500W na 57%; v takových podmínkách ale většinu času nebude, proto si myslím, že je 500W lepší volba - při běžné práci počítám odběr PC cca 150W - potom využití 600W zdroje 28%, resp. 35% u 500W zdroje. Četl jsem, že pokud se využití pohybuje kolem 20%, není to ideální a větrák je snad i hlučnější - nevím, co je na tom pravdy. Zajímá mě ale ta 17A větev - mohl by jsi to trochu rozepsat, proč je lepší 23A? Díky
Co se týče 12 voltů, platí výše uvedené - větší max. proud = menší zátěž (%) pro zdroj = stačí slabší chlazení = nižší hlučnost a (možná) delší životnost.
doplněno 23.06.13 20:44:500W verze má na zmíněné větvi stejný max. proud jako verze 400W. Proto doporučuji ten silnější.
Já blb jsem si koupil 350W verzi a teď můžu jen doufat, že kvůli pořízení nové graf. karty (Gigabyte 7790) nebudu muset koupit i zdroj...
takže přesto, co jsem odepsal na tvů příspěvek trváš na 600W? vzhledem k případnému upgradu by mohl být výhodnější, ale takový upgrade, pokud vůbec nastane, tak ne dřív, než za 5 let (pokud to komponenty dovolí). abys to dobře pochopil, rozumím tomu, že větší proud na 12V větvi je výhoda, ale nechápu, proč kupovat zdroj o výkonu, který nevyužiji.
doplněno 23.06.13 20:49:dobře, pokud bych uvažoval proud na větci, pak třeba tento, co myslíš? 600W je podle mě prostě zbytečný.
jinak jestě jedna bokem - mrkám, že plánuješ obdobnou grafiku - proč zrovna Gigabyte? Má oproti Sapphire přednosti?
doplněno 23.06.13 20:50:omlouvám se, španý link na špatný zdroj, na 12V nemá 24A.
Gigabyte chci kvůli ceně (nemám peněz nazbyt) a kvůli tomu, že má větší větrák a v testech se ukázala jako tišší. Kdyby mi šlo jen o výkon, bral bych OC verzi od Asusu.
doplněno 23.06.13 21:18:Jeden velký je často lepší než dva malé.
řekl bych, že to budou informace v klidném stavu, když bude zatížen, odběr stoupne. Viděl bych to minimálně na 400w
Zde jde především o to, jak je příkon rozdělen do napájecích větví.
Víc ti možná poví na fóru Živě.cz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.