Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevim co sem podelal

Od: lujs® odpovědí: 32 změna:

Zdravim.*slunce*

Dneska sem se chtel podivat na to jakej presnej typ RAMky [kvuli rozsireni pameti] mam v kompu. Potom co sem je po zbytecnym vytazeni [bohuzel sem udaje nenasel] vratil zpet do slotu, sem si vsiml ze je [asi se to jmenuje chladic] hodne spinavej. Oddelal sem ho ze Socketu a steteckem vycistil.

Mozna sem ho tam spatne zasunul nebo otocil [zkousel sem ho otocit nekolikrat znovu] takze ted vubec nemuzu pocitac nastartovat. Ventilator se na sekundu rozjede a potom se hned vypne.

Muzete mi prosim poradit na co se mam zamerit abych ho znovu rozchodil aniz bych ho musel davat do opravy.

Diky za rady. LUJS

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dancanplay
hodnocení

0x

Jseš si jistý že jsi ramku dal na dva stejněbarevné sloty?

hodnocení

Sem, jinam mi totiz nepasujou.

hodnocení

0x
Tak to vypadá když se lidi hrabou v něčem o čem nemají aní páru. Tip ram paměti ti vypíše počítač za provozu když klikneš pravou myší na ikonu TENTO POČÍTAČ a vlastnosti - hardware. Kdybys se na to zeptal přímo, nemusel jsi teď mít hlavu v pejru. Nejčernější scénář ke tvé závadě je totiž takový, že jsi se při sudáváni nebo nasazování větráku nevybil na kostru a následně přeskočil náboj statické eletřiny a odpálil ti procesor. Doufám že se bavíme o chladiči procesoru z popisu - asi se tomu říká chladič se toho moc posoudit nedá. Teplovodnou stříbrnou pastu así doma nevedeš takže to že by se měla dát nová při sundání chladiče můžeme vynechat. Pak by to chtělo otevřít páčku patice procesoru a jemně ho domáčknout. Protože je tu možnost že byl přilepený k chladiči a při sudáváni chladiče jsi ho povytáh z patice. Před vším laborováním s procesorem ale napřed ještě jednou pořádně domáčkni tu ramku. Často to chce dost velkou sílu než správně zacvakne. Můžeš ji zkusit dát i o řádek vedle jestli zacvakne pořádně. Teprve pak zkoušej zázraky s chladičem a procesorem.
hodnocení

RAMky sedi, jsou zacvaknuty v pohode.

Ted kdyz ten chladic prohlizim tak vydim ze se asi ohnulo par tech trnu co se zasouvaji do toho Socketu.

Takže jsi vyrval s chladičem i procesor. Výborně . . .
Co dodat? Normálně bych radil opatrně odloupnout procesor od chladiče protože bez toho nedokážeš zamknout procesor v patici ale ve tvém případě bych vážně rači šel do toho servisu. Šance že se ti podaří narovnat nožičky procesoru bez toho aby nějaká upadla je mizivá. Záleží na tom jak moc jsou ohnuté.
doplněno 22.06.13 16:14: Teorie je taková - odloupnout procesor od chladiče. Narovnat ty nejvíc ohnutý nožičky. Otevřít páčku socketu najít označený roh na patici a na procesoru. Modlit se a opatrně zasunout procesor do dírek. Zavřít páčku patice a nasadit chladíč. Připojit napájení větráku. A doufat že nožičky který se přes veškerou snahu ulomily jsou na procesoru zbytečný nebo zálohovaný .
jirbar*

No jednou se mi taky povedlo s chladičem vytáhnout i procesor. Nevím zda byl načnutý od minulého majitele, ale i při lehkém zasouvání jsem cítil, že něco nehraje. A taky ano. Asi 3 nožičky přiohlé. No srovnal jsem je, aby byly v zákrytu s ostatními v jednom směru i o 90 stupňů. Po novém zasouvání znova. Nevím jak dopadl třetí pokus, ale PC běžel. Pokud zůstala nějaká nožička ohnutá, tak nejspíš nebyla zapojená.

dericcaster*

Chladič nemá "trny". To jsou piny - chceš-li nožičky procesoru. Processor se pravděpodobně časem trochu přilepil k chladiči. jinak jsou to dvě věci. normálně by měl jít chladič sundat, aniž by došlo k vytažení CPU ze socketu. Nejprve odděl procesor od chladiče, není přilepený lepidlem, je mezinimi jen teplovodivá pasta, která časem asi ztuhla. Ohnuté nožičky můžeš zkusit velmi jemně narovnat, ale je dost velká možnost, že budou praskat. Pokud se to povede, je potřeba nasadit CPU do slotu. postrabě slotu je taková lesklá nožička, kterou je třeba "odcvaknout" a zvednout, tím dojde k uvolnení slotu a lze vložit CPU. poté opět zajistit. Chladič očistit a nanést na něj novou pastu - jen trochu, osobně dám kapku, či dvě a rovnoměrně rozetřu starou kreditkou. Nasadit chladič a upevnit, zapojit ventilátorek...

A máš ten návod dvakrát . . . aspoň vidíš že to je správný postup když jsme se na něm tolik shodli ;)
hodnocení

Jo podarilo se mi oddelit procesor od chladice ale ty trny (piny) jsou povohejbany takze tam nejde zasadit.

Cim by se daly srovnat?.?.?

doplněno 22.06.13 19:39:

Ona mi totiz bude stacit investice do nove 2GB DDR2 RAMky. Ted sem se dival procesor stoji taky minimalne 8-900 stejne jako ramka.

hodnocení

Totak: Tak už vím jaký RAMky tam mám ale stejně sem se podíval na to jak mi to radíte vy ale stejně sem to tam nenašel.

Nevim co sem podelal

hodnocení

Samozrejme ze sem to oddelaval pomoci odklapnuti te packy.

Uz to radsi necham na pondeli a na odbornikovi.

praivo*
hodnocení

0x

DDR2 a (pravděpodobně) zničený procesor... Já bych to už ani neopravoval (nevyplatí se to) a koupil rovnou nový počítač, třeba forum.zive.cz/...

doplněno 23.06.13 17:37:

Tak aspoň nový procesor, při tomto stáří je to otázka cca. 200-300 Kč...

hodnocení

No jo vam se to nevyplati, ja ale budu rad ze si vypujcim penize na opravu.

Na novej nemam penize, to budu muset resit pres matku na splatky.

mkat*
hodnocení

0x

Možno pomôže niečo taketo.: pc.zoznam.sk/...

Alebo aj tu je nejaky postup.: servispckupka.cz/...

Vyrovnať kontakty treba opatrne,ak su velmi ohnute tak skus pinzetu,alebo nejake vhodne kombinačky.Ak menej tak trebars nejakym skrutkovačom.Myslim že si poradiš,a nenarobiš ešte viac škody.

hodnocení

Bohuzel ty piny uz asi narovna jenom odbornik. Diky za odkazy.

ladinpraha*

Lujsi, chceš tím říct: Ať to ulomí někdo jiný, alespoň to bude na koho svádět?*smich*

hodnocení

Ne ne Ladinku ja myslim ze uz to zachrani jenom odbornik.:(

mkat*
hodnocení

0x

Nechcem ti vstupovať do svedomia,ale mna osobne by štvalo že som niečo pokakal .A preto by som to opatrne skusil sam.Kolko pinov si vlastne ohol? A ako? Do praveho uhla ,alebo len prihol?

hodnocení

Dal bych fotku ale nejde mi ani z mobilu ani pres TV vlozit. *nevi*

hodnocení

.
doplněno 23.06.13 17:42: Tak uz mi de vlozit obrazek ale uplne jinej.
V telefonu se mi totiz pri vyberu ukazujou jenom cisla a ja myslel ze to 1. je jako posledni porizenej snimek.
Zkusim jeste jednou.
Nevim co sem podelal #2
hodnocení

.
doplněno 23.06.13 17:44:

Tak se povedlo. *smich*

doplněno 23.06.13 17:45:

Hrozny zeee!?!?!?

Nevim co sem podelal #3
hop®

Tak tohle už porovná jedině Chuck... *smich*

doplněno 23.06.13 18:28:

Lujsi, nezlob se, ale tohle vypadá, jak kdybys tím kartáčoval kocoura...

Tak tohle už dohromady nikdo nedá bych řekl. Vzít, zahodit, koupit jinej. *zed*

mowla*

Lujsi - porovnat by to šlo - možná, kdysi jsem něco takového pro jednoho klienta dělal - chce to něco jako kreditku na rovnání řad a jemný pean na jednotlivé piny. Ovšem je umění švába takhle zrychtovat... *smich*

Jak píše Hop - ten kocour musel být angorák, mít děsně zacuckanej kožuch a ještě jste při tom vyčesávání dílem lovili myši a dílem prchali před sousedovým dobrmanem...

*haha*

doplněno 23.06.13 21:47:

Bmbx: v hladkých čelistech ti budou piny klouzat, používám na takovouto práci pean - a piny chytám mezi drážky v čelistech (rovnoběžně s nimi - ne napříč), takže do pinů vroubky neudělám... :-D

hodnocení

Mowla : zkusim to tou kreditkou a dam vedet.
Ze mne to blba nenapadlo. *smich*

tlustá injekční jehla s uříznutou špičkou, opatrně nesadit a opatrně srovnat. Piny jsou bohužel relativně tvrdé a snadno se lámou. Pean v žádném případě, má vroubkované čelisti, vhodné jsou na to kleštičky s tenkými a hladkými čelistmi.

praivo*

Jedná se o jehlu s průměrem 0,8 mm, barevné označení žlutá, cena kolem 70 Kč za 100 ks. Hrot ustřihnout štípačkami nebo uříznout bruskou, následně zarovnat brusným papírem.

doplněno 23.06.13 20:40:

Snad to mám dobře, krabička s Pentiem 4 mi někam zapadla a nemůžu ji najít, našel jsem jen 486 a Pentium 1.

hop®

Vojto, snad už znáš Lujse, když uštípne hrot tak ho bude mít placetej a když ho uřízne bruskou tak to půjde i s rukama...

Lujsi, bez urážky, sám to do kupy asi nedáš, maximálně to zku**íš ještě víc než to je, znáš se, ne? ...

doplněno 23.06.13 23:20:

Jinak problém "Mozna sem ho tam spatne zasunul" bych zařadil spíše do jiné rubriky... ;)

sinner

Zdravím ,chlape bude lepší napsat nazev zakladni desky a něco vyberem , stejně mi to připomíná AMD socket AM2

hodnocení

Tak je to dobrý, kompjůtr byl v opravě. Paní našla procesor AMD Athlon 64 kterej měla kdysi ve svým kompu, tak mi ho prodala za 350ká. Už se dovnitř nikdy nepodívám.

mkat*
hodnocení

0x

Takže tak ako sa vravi "všetko zle je pre niečo dobre".Na buduce budeš rozoberať len to čo bude nevyhnutne.A hlavne si daš pozor.:)

hodnocení

0x

Ty kráso. To jste nasazovali společně s Patem a Matem, ne?*haha*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]