Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaschlé hlavy

Od: jiristransky® odpovědí: 8 změna:

čím se dají rozpustit ECO solventní inkousty? Mám v tiskárně zaschlé hlavy a potřebuji je vyčistit.. S jednou hlavou (Epson DX4) experimentuji a zatím na to zafungovala horká voda, ale výsledek stále není 100% Existuje nějaké ředidlo na rozpoštění těchto inkoustů? Tento inkoust nejde smýt pořádně ani z rukou, takže by se mi jakákoli rada hodila dvojnásob :D

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, myslím, že ta voda je nejlepší řešení. Jenom to chce čas. Já jsem zaschlé hlavy "léčil"tak, že jsem do obráceného víčka od sklenice nalil vodu a postavil je tam na dva dny. Potom to bylo zase OK. Ovšem, jaký tam byl inkoust netuším. Tuto radu jsem dostal v prodejně s PC. Zdravím!

doplněno 21.06.13 00:18:

Když jsem něco hledal k tomu Vašemu konkrétnímu typu tisk. hlavy, tak jsem narazil na zajímavou formulaci.

"Použijte rozpouštědlo na bázi vody."Přiznám se, že tomu moc nerozumím.

doplněno 21.06.13 00:29:

Jestli z toho budete moudřejší, tak to najdete zde: porovnavac.cz/...

doplněno 21.06.13 11:23:

Nechci se dostávat do sporu, ale zůstal bych u té vody (a možná tedy s kapkou saponátu). Hlavně nemůžete použít nic, co by mohlo rozleptat plast.

hodnocení

jenom nevím jestli ta voda bude uplně nejlepší řešení na ty solventní inkousty, když mi ukápla kapka na tiskárnu, tak jsem jí namočeným hadrem nemohl dostat dolu

doplněno 21.06.13 00:20:

Ten Váš dodatek je zajímavý (myšleno vážně). Alespoň mě to nasměruje - jen bych chtěl docela vědět, co to znamená rozpouštědlo na bázi vody. nebo alespoň jméno konkrétního rozpouštědla

Některé čistící roztoky na běžné inkousty obsahují saponát, tak jestli ta rozpouštědla na bázi vody nejsou myšlena takto.

Kdyby vše zklamalo, tak bych zkusil líh, isopropylalkohol a nebo aceton. Jedno z toho musí fungovat určitě.

doplněno 21.06.13 15:59:

Naprosto to chápu. Záleží z jakého plastu je ta hlava vyrobená. Takový polethylen se mi v acetonu nerozpustil. A ani pytlík od kapesníků což se tak trošku divím. :D

hodnocení

zkoušel jsem líh a isopropyl a ani jedno nezafungovalo - teplá voda zafungovala líp, ale né 100% acetonu se bojím (jedna hlava stojí do této průmyslové tiskárny 16.000kč, takže by to byl poněkud dražší experiment)

ECO solventní inkousty se vyznačují tím, že jako solvent není použita žádná látka kterou ty popisuješ, nepotřebuje odvětrávat místnost kde je tiskárna v provozu, takže to opravdu bude jen na bázi vody a jak známo ne vše co je vodou ředitelné je po zaschnutí vodou rozpustitelné, ale vzhledem k tomu že normální solventní inkousty jsou na bázi organických rozpouštědel měla by to hlava vydržet.

kedi82
hodnocení

2x

Víte, nejdříve si zjistěte co ecosolvent je, respektive solvet jako takový, jsou to barvy na bázi rozpouštědel, je tedy potřeba použít rozpoštědlo určené pro tento tip inkoustů. jinak, pokud jste použil vodu - reakci nevím, ale u lihu vím... barvivo zhrudkuje a z hlavy ho dostanete leda šroubovákem :) jinak řečeno pravděpodobně je to na vyhození.Čištění těchto hlav je opravdu složité a v neodborných rukách je to spše cesta k úplnému konci :) . Ale hlavu vzhůru :) všichni zkouší, taky jsem lecos odrovnal než jsem se naučil. Jinak ale pokud tam byli solventní inkousty je třeba použít čistič na solventní inkousty, nejlépe od firmy co inkousty dodávala, jsou nejúčinější a nejcitlivější. Voda a případná rozpouštědla na vodí bázi jsou určena výhradně pro brvy na vodní bázi, a opět zde platí nejlépe rozpouští rozpouštědlo od výrobce, maximálně čistá teplá voda nejlépe destilovaná a hlavně bez lihu.

hodnocení

co se týče hlav, tak jsem to vyřešil tak, že jsem pořídil nové - hlavy byly tak zaschlé, že ani v originálním rozpouštědlu se barva po týdnu "louhování" naodstranila a některé kanálky byly natrvalo zaschlé. Hlavy jsem tedy pořídil jiné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]