Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potřeboval bych návod jak síťově zapojit 1externí hdd přes USB do dvou počítačů. Poradíte mi někdo? Děkuji
Jeden externí pevný disk přes USB do dvou počítačů zapojit nejde.
Potřebuješ ještě nějaké zařízení, které bude fungovat jako převodník USB-ethernet.
Já k tomuto účelu používám NAS server. Ten má síťové rozhraní a umožňuje připojit přes USB externí disky. Pak už jenom nastavíš síťové připojení a uživatelská práva. Je to drahé ale univerzální řešení.
Určitě uxistují i jiné způsoby, ale vždycky potřebuješ nějaký převodník USB-ethernet.
1. můžeš jej zapojit do routeru (switche), pokud má USB a umí ´fileserver´
2. můžeš si pořídit USB switch (např. zbozi.cz/... ) a jím propojit 2 PC a HD
3. můžeš jej připojit do jednoho z počítačů a nasdílet (ale pak by musel tento počítač být zapnutý, aby byl dostupný HD)
No tak zde by byli možné ty 1. dva způsoby.. Mohla (asi si ta, ne?) bys mi poradit nějaký router/switch?
Su ten, ale to není až tak důležité...
Ad 1. je možné např. nakupni-dum.cz/... , nakupni-dum.cz/... ... Samozřejmě, takových routerů je více, ale mnohdy se už dostávají do cenové relace, kdy pořízení NAS je levnější...
doplněno 10.06.13 22:20:Ten USB switch jsem nikdy nezkoušel, ale podle popisu to fungovat bude...
Router s USB (a fcí ´file server´) jsem rozcházel a funguje, pokud vím, dobře - ale už netuším typ (je to cca rok, takže ten konkrétní už asi ani nebude na trhu).
Sdílení samozřejmě funguje.
doplněno 10.06.13 22:32:Pomocí těch routerů vytvoříš LAN (WLAN) a PC připojíš pomocí UTP kabelů (klasický TwistPair - ´kostička´) a nebo wifi. Kromě připojení extHD pak můžeš sdílet i prostředky na PC (intHD, tiskárnu/y...).
Switch k PC připojíš USB kabely A/B (ověř si, případně, zda jsou součástí dodávky), ext. disk připojíš kněmu přiloženým kabelem.
Omlouvat se není třeba...
aha, tak to promiň, ale nutno říct že tvoje jméno společně s tím obrázkem vyvolávají dojem že si ona .
No děkuju za tipy. Ten switch cos poslal v té první odpovědi - odvede stejnou práci jako tyto routery? (nic jako wifi nepotřebuji, jde mi jen o to sdílení pc.
Případně jestli by mi ještě mohl napsat, čím ty routery nebo witch připojím k PC? myslím typ kabelu.
Ještě jednou promiň.
No myslím že přes nějaký přepínač by to jít mohlo vyzkouším a uvidím. Děkuji za rady.
Myslíš že by šlo nějak takhle přepínat i LCD monitor přes HDMI? Chci to k rasberry a ten nemá VGA tak mám smůlu
Existují i HDMI switche (dvou- i víceportové) - např. zbozi.cz/... . Pro HDMI funguje i automaticky (podle signálu) i ´ručně´ (vybereš si zdroj), ale netuším, co by to udělalo v případě LCD připojeného VGA k PC a HDMI k Raspberry - musel by ses pozeptat a nebo vyzkoušet.
doplněno 10.06.13 23:31:Pokud máš HDMI i na pecku (myslel jsem, že tam používáš VGA), není co řešit...
doplněno 10.06.13 23:47: "Pokud máš HDMI i na pecku"- z formulace dotazu na HDMI připojení Raspberry jsem usoudil, že na PC (pecko) používáš VGA... To nic...
To pc bych připojil HDMI ne? proč staré VGA... ale u toho raspberry by to stačilo, škoda že ho nemá...
Díky za tip. Užitečné to zařízení. Určitě
jo aha :D, tak tos měl napsat PC - je to dokonce kratší než pecka, ale když jsi zvyklej )
Hele, ještě jeden dotaz, myslíš že k tomu Raspberry půjde připojit usb wifina? respektive jestli jí zvládne ten linux/ubuntu rozpoznat.
Díky moc
Ubuntu - obecně, určitě wifi USB rozpozná (moc se v Linuxu nepohybuju, takže konkrétní typ ti neporadím - ale podle mne jich málo nebude). Určitě toto řeší na Lunux fórech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.