Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Monitor naběhne a hned vypne

Od: pepr® odpovědí: 10 změna:

Zdravím vespolek.

Mám monitor Beng FP737s, který při zapnutí PC naběhně a po 1-2s zase vypne. Tak ho tlač. na monitoru vypnu, zapnu a stane se totéž.

Obvyklá závada bývá nafouklý kondenzátor. Ovšem, žádný mi nafouklý nepřipadá. Ale objevil jsem (asi) oxidaci u toho největšího. Může to být tím?

Foto následuje.

Monitor naběhne a hned vypne

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

To je vytelký a zaschlý elektrolyt. To je horší než nafouklý kondík. ;)

doplněno 10.06.13 00:18:

No vyměnit by měl jít snadno, ale ještě aby se sehnal stejný.

hodnocení

No dobře. Takže máme pravděpodobného viníka.

Dělá to přes půl roku. A při provozu bzučel. Ze začatku stačilo kolečko zapnout-vypnout absolvovat 5x. Ještě před pár dny, po x-tém pokusu naběhl a pak při provozu bzučel. To už se zapínal tak na 30x *smich*

doplněno 10.06.13 17:39:

Tak zatím jsem nesehnal.

Obchod kde jsem si byl jistý, že budou mít (takových "serepetiček" mají celý regál), tak neměli.

Další taky ne (tam jsem ani nečekal, ale šel jsem okolo.) a třetí měl jen do čtyřech, tak zítra.

V tom prvním krámě měli největší 400V 100μF 85°C a já potřebuju 450V 100μF a 105°C.

Je to podstatný rozdíl?

A navíc byl na délku skoro poloviční. Ten můj má 41mm.

doplněno 10.06.13 17:54:

Tak jsem teď zjistil, podle podobné otázky co se tu vedle řeší, že mám nafouklých dalších sedm kondíků *smich*

Jsou to typově stejné jako ten vytečený, jen menší 35V 370μF připájené na stojato a mají mírně vyboulený ten kříž na vrcholu. Doufám, že to nemá nějaký odborný název, ať tu nedělám ostudu :D

Až dneska jsem si všiml, že jeden má vršek rovný a ostatní jsou nafouklé.

doplněno 10.06.13 18:04:

Praivo: Jojo, omlouvám se, je to 470μF a jeden je 1000μF

Tak voltíky v pohodě a ta rozdílná teplota nevadí? 85°C vs.105°C.

doplněno 11.06.13 22:37:

Tak jsem dnes nakonec koupil podobný 450V 100μF 85°C (místo 105°C) za pakatel 35kč., vyměnil a ... opraveno napůl. Naběhl tak na podesáté zapnutí. No nic, měnit všechny ostatní nafouklé kondíky nebudu. Taky by to mohlo dopadnout stejně i po jejich výměně.

Uložíme ho pěkně na hůru jako nouzovku a pořídíme novější model.

Děkuji všem za pomoc.

Je to filtrační kondík spínaneho zdroje, vytečením ztratil kapacitu, tím se může vysvětlit i to bzučení

praivo*

400 a 450 V by vzhledem k tomu, že usměrněných 230 V AC je něco kolem 325 V DC, neměl být problém.

370 μF? Řada E6 má 330 nebo 470...

ben®

Dobrý den, jenom k tomu odbornému termínu. Já tomu říkám odborně "nafouknuté bříško" - viz děti z Afriky. No, není to moc odborné, ale zase to každý rychle pochopí. Zdravím!

olinlitomericko
hodnocení

0x

to jsem měl na svém BENQu 17" taky -po 4 rocích- údajně odešlo podsvětlení displaye TFT takový ty malý zářivkový trubičky nahoře a dole za displayem uvnitř-oprava 1200,-Kč

taky mám 17" BenQ (FP73G), po 5 letech vypnul zapnul, vyměnil jsem dva kondíky a už rok jede dál, naprostá spokojenost s tímto monitorem :)

swenhakon*
hodnocení

0x

200 Kč za kondíky / 3000 Kč za nový. Musím říkat víc?

doplněno 18.06.13 22:36:

Pardon, 6000 za nový.

hodnocení

No říkejte.

200kč je sice málo, ovšem s nejistým výsledkem.

A 6000,- za monitor? Proboha proč tolik?

doplněno 19.06.13 17:17:

Tím nejistým výsledkem jsem myslel, že to nemusí pomoct. Závada může být jinde a dvě kila v háji a efekt nula.

A 17" je stejně malá ;)

To je na PC pro ségru s máti (net, karty, The sims). Udělali jsme výměnu, brácha jim dal svoji 19" (4:3) a koupil si za 3,5tis. nový 21,5"

swenhakon*

Pokud nejste úplné dřevo, tak nemůžete nic zkazit.

Ta cena je z eshopu, uz nevím z kterého.

doplněno 19.06.13 14:48:

Aha, tak opravdu kolem 3000 Kč*hi*.

doplněno 19.06.13 14:55:

Jo a kondíky jsou obvykle pro napájení (ten velký), větvě 5 a 12 volt (dva a dva malé), a někdy ještě pár dalších. Při vyměňování vymenit všechny, jinak je to k ničemu.

doplněno 20.06.13 18:58:

No alespoň budete vědět jistě ve které části je chyba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]