Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat kdybych si vytvořil web a na něj psal články které byly inspirovány zahraniční stránkou.
Postačilo by k článku napsat odkud jsem čerpal (link na zdroj)?
Popřípadě i u obrázků? Postačí také zdroj?
Děkuji
Pokud se při psaní článku ´jen´ necháš jiným článkem inspirovat, stačí uvést prameny. Pokud bys článek převzal jako celek, měl bys mít souhlas jeho autora*).
U fotek je velmi vhodné mít souhlas autora k převzetí*).
*) Nebo toho, kdo disponuje autorskými právy - a ideálně písemně. Zdaleka ne vše, co je na webu ke zkouknutí, lze i bez souhlasu (a následků) převzít.
Fotky pouze se svolením autora. Pokud se necháte textem inspirovat, uveďte zdroj čerpání. Kopírovat text od jinud bez svolení autora je zakázáno. Můžete však dle zákona použít maximálně 1/3 jeho textu s tím, že to uvedete jako citaci a vždy k této citaci uvést zdroj čerpání, autora a pokud to je na webu, tak přímý odkaz. Takto to několik let dělám na svém komunitním webu a nikdy s tím nebyl problém a to že tam mám několik šéfredaktorů významných informačních serverů a dost textů a někdy fotek a nejen přímo od nich samotných, ale také z jejich webů od ostatních redaktorů a nikdy s tím nebyl problém. Sami mě to poradili, jak to dělat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.