Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze zneužít IP adresa?

Od: mollema odpovědí: 17 změna:

Dobrý den když někdo zjistí mou IP adresu na co mu bude muže jí nějak použit nebo zneužít?dekuji za odpovedi

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

To je najednou odborníků přes TCP/IP protokol *haha*

Jak už tu někdo naťukl, důležité je mít jasno v pojmech : Veřejná IP vs Privátní IP vs Dynamická IP vs Statická IP...

IP si představte jako nějaké směrové nebo telefonní číslo... v rámci jedné sítě nemohou být dvě stejná IP.

V jednoduchosti :

Pokud si propojíte doma dva počítače síťovým kabelem, tak abyste na sebe "viděli", musíte na obou počítačích ručně nastavit IP adresu ze stejné sítě - např 192.168.0.1 a 192.168.0.2. Výhoda je levné a rychlé řešení. Nic víc není potřeba jen dvě PC a kabel. Nevýhoda - nemožnost připojit další PC a nemožnost připojit další kabel "do internetu". V tuto chvíli máte nastaveny PRIVATNI STATICKE adresy. Obě PC si mohou (v závislosti na zabezpečení) dělat vzájemně, co je napadne. Srovnání je asi jako se ptát, co Vám může provézt spolubydlící v bytě.

Pokud si chcete propojit tři a více počítačů a udělat si tzv. LOKÁLNÍ síť neboli LAN (Local Area Network), potřebujete už nějakou "rozdvojku" neboli síťový (někdy též aktivní) prvek (např hub, switch, router ). Zde podle druhu zařízení buď musíte nastavit IP adresy ručně (hub) na 192.168.0.1 , 2, 3 , ... nebo využijete DHCP server onoho zařízení (switch, router) který vám přidělí IP adresy z rozsahu, který je v zařízení nastaven. Všichni se už asi setkali s nastavením wifi routeru (10.0.0.138 nebo 150) čili toto zařízení nastaví automaticky naše počítače v naší LAN třeba na 10.0.0.20 , 21, 22, 23 ... V tuto chvíli máte PRIVATNI DYNAMICKE adresy. (v případě HUBu jsou to pořád privátní statické). Zde už člověk musí tak trochu něco umět, aby něco dokázal. Můžete mít antivir, firewall, zabazpečení non plus ultras, ale nejslabším článkem jste VY, zvláště pokud otvíráte zavirované stránky a přílohy. Je to stejné jako se ptát, zdali Vám něco může udělat soused z baráku, když máte alarm, mříže, jste pojištěný, ale jedním dechem dodáte, že pouštíte do bytu každého podomního prodejce...

No a poslední "level" je připojení naší LAN do internetu neboli WAN (Wide Area Network), zde už potřebujete router. No a jak jsme si už řekli, v rámci jedné sítě nemohou být stejná IP, takže router se stará o překlad adres mezi vašima PRIVATNIMA na VEREJNOU IP adresu, pod kterou vystupuje váš router v síti WAN. Neboli dostane zase IP adresu z vyšší sítě, do které patří. Takže když už tu byla zmínka o nemožnosti dvojího hlasování ze stejné adresy, tak to vzniklo tak, že uživatel XXX, mající doma svou lokální LAN síť (s wifi se jí říká WLAN ) s IP rozsahem třeba 10.0.0.xx se přes operátora hlásí na tento web, na který se ale hlásí i soused YYY, mající doma taktéž svou WLAN (klidně taky 10.0.0.xx) se stejným operátorem. Co se stane? Protože se připojili přes stejnou IP VEŘEJNOU adresu, kterou má nejbližší jejich společný aktivní prvek, tak si web myslí, že se jedná o jeden PC. On vidí jen tu jednu VEŘEJNOU adresu. Nevidí těch xxx možných sítí za ním. Proto se taky nemůžete z internetu jentak napojit na domácí počítač. On odešle data a o jejich distribuci dál už se starají ona koncová zařízení. Pošťačka taky nenosí dopisy až do bytu. Tady už mi to trochu nesedí, ale vemte si to tak, že ona přijde s "datama" a ty hodí do schránky. Jí nezajímá, že Pepa Novák bydlí v prvním patře - jí stačí vědět VEŘEJNOU adresu a to, že bydlí v ulici Poradenská 15. Po baráku ať si to roznese kdo chce... Proto ani tento web nezajímá, kdo v jaké síti kde je. Jinak je to když si zřídíte od poskytovatele taky veřejnou IP adresu. To už si pak objednáváte jakoby "kurýra až do bytu" - zároveň jste ale lákadlem pro všechny zloděje a o ochranu už se musíte setsakra starat.

Trochu víc jsem se koukám rozepsal na to, že je to 3 roky starý příspěvek :))

Co závěrem? Buď jste v rámci LAN (stejné síti = škola, práce, kolej...) a zjistit vaší IP je brnkačka. Nebo jste v rámci WAN a máte buď veřejnou nebo privátní IP adresu. Pokud máte privátní, tak se vaše IP zjistit sice dá, ale na nic mu nebude, protože 1) navenek vystupujete s verejnou IP adresou sveho prvku a 2) stejnou privatni IP může mít půlka republiky. Nebo máte veřejnou a pak se může stát, že pokud ji někdo zjistí, může napadat z internetu přímo Váš počítač, nebo si z něj udělat zombie a používat na další trestnou činnost (DDoS útoky např) nebo se za něj i vydávat.

Jak jsem psal na začátku o těch telefonních číslech ... Když budeme pracovat ve stejné firmě a já vám řeknu, že moje telef.linka je 4123 , tak to můžete zneužít mnohem lépe, než když to samé řeknu anonymně někomu na dovolené. To samé jako když oba dva budeme volat z té firmy do světa ... oba se dovoláme, ale svět uvidí jen telefonn.číslo naší ústředny (router). Neuvidí jaká linka volá (vaše IP), čili když zavolá nazpátek, dovolá se na ústřednu (router) a ta Vás teprve přepojí na správnou linku (vaše IP). Tak asi tak :)

lillyan

Chcela sa opýtať, že: nedávno začala 1 online hra kde na prihlásenie treba vyplniť nejaký formulár a ono to odošle vašu iP adresu aj s údajmi tým ľuďom a vraj oni potom o vás budú vedieť všetko! Jeden týpek mi napísal koment že im poslal moju ip adressu aj smojimy údajmi a že som teraz v pi**! Je to možné aby niekto niečo takéto urobil? Postláčate som len koment na YouTube a niekto mi toto napísal! Na žiadnej stránke som nebola ani nič podobne! Koment som poslala s iPadu a nie z pcčka ! Mám obmedzený net a už som ho mala spomalený keď zrazu začal ísť rýchlo! Neviem co mám robiť! Je niečo takéto možné? Nemám wifi ani nič! Som cez mobilného operátora bez dratoveho pripojenia! Prosím ktokoľvek ste tam mohli by ste mi pomôcť? Vopred ďakujem.

není mi jasné komu byla IP zaslána a za jakého důvodu, lidé o vás vědí jen informace které uvedete. Jinak majitel stránky může zjistit ledacos, viz: http://check2ip.com a http://www.mojeip.cz . V česku máme zákon upravující ochranu osobních údajů ( http://www.oou.cz/), pokud jste s tím nesouhlasila (třeba v ujednání při registraci do dané www stránky) tak je protizákonné aby někdo osobní údaje šířil.

wandervals*
hodnocení

2x

když nemate pořadně zabazpečený pc muže se připojit k vašimu pc a stahnout si cokoliv anebo pustit virus

toho bych se nebál, jen IP adresa podle mě zdaleka nestačí k tomu aby se toto stalo

Podle IP se prostě dá jen zjistit kdo je firma, která vám poskytuje internet a také kde asi přibližně se připojujete k internetu. Málokdy se podle mě zjistí přesně ten dům nebo dokonce byt kde je místo připojení. To se zjistí až od poskytovatele internetu, který to sdělí policii pokud k tomu získá povolení (asi od soudu).

kangaroo*
hodnocení

2x

Berte to jako, že Pepa z druhého konce republiky zná vaši skutečnou adresu bydliště a jestli ho na*erete, tak bude vědět kde vás má hledat. Rozdíl je ještě jestli máte IP adresu statickou (pevnou) nebo dynamickou (proměnou). Pokud budete mít pevnou IP adresu, tak může snadněji kdykoliv útočit a přesměrovávat z vaší IP adresy na jeho libovolnou. Jestli ale s dotyčnou osobou nemáte žádný spor, tak bych to vůbec neřešil.

mowla*
hodnocení

2x

Co si pod těmi pojmy - "zneužití" či "použití" - představuješ? Samozřejmě to lze, ale - není to tak snadné - a není to tak zcela nezjistitelné.

doplněno 10.07.13 13:02:

Kangaroo - zaměňuješ pojmy "pevná IP" a "veřejná IP"... ;) BTW - "přesměrování veřejné IP" ´tak trošku´ leze do zelí providerovi... ;)

Wandervals - ani zdaleka není něco takového tak ´snadné´, jak píšeš... :-D

doplněno 10.07.13 13:22:

Molema: Ze znalosti IP legálně zjistí jen tvého providera a přibližné místo, kde se ono připojení nalézá (o přesné adrese si může nechat leda zdát). Pokud nemáš veřejnou adresu, nehrozí ti vůbec nic.

Pokud veřejnou IP máš, pak - pokud dotyčný počítačům opravdu rozumí (nebo si odborníka/y zaplatí), ti může znepříjemňovat živit např. DDoS útoky - ale o ty by se měl - případně, postarat tvůj poskytovatel připojení. Samozřejmostí by v takovém případě bylo slušné zabezpečení tvého počítače (LAN), zejména FireWall bych nepodceňoval.

mollema
hodnocení

no takhle jedna osoba mě psala že má mou IP adresu a jelikož se nesnašíme tak jestli když jí má tak jstli jí k nečemu bude-mimo adresy bydliště nebo tak to stejně zná jinak moc díky za všechny odpovedi...

praivo*

IP adresu někoho zjistím za 15 sekund z hlavičky emailu od něj, nemá se čím chlubit.

opravdu? já myslel že v hlavičkách e-mailu bývají akorát IP adresy posktovatele e-mailové schránky (třeba seznam.cz), ne IP uživatelů... si nemyslím, že máte v tomto pravdu.

Tak snad jedině s pomocí č e r n é m a g i e ...

Třeba že by si ji vytiskl na papír a píchal do ní špendlíkem. :)

eviik*

Ahoj,velice pravděpodobně se toto stalo i mně - neměla jsem zabezpečení počítače a nastěhoval se psycho soused,který se připojil a vypínal mi i radio apod.Dala jsem ho do servisu na přeinstalaci,ale stejně to moc nepomohlo.Napadla mi ta IP adresa,ale co mám udělat.Někdo tu psal,že je to zjistitelné,pomůžete mi prosim.On se v tom asi dost vyzná,našla jsem ho na netu jako nějakého poradce.Všem kdo poradí moc moc díky.

Nechte si zálohovat celý disk a pak ho nechte smazat a peinstalovat operačním systémem Linux. Použijte jiná (složitější, ne slovníková) hesla než jste používala na Windows. Hesla nikam nepište, jen do hlavy.

petr123*
hodnocení

0x

IP není nic tajného. To o tobě ví třeba i každý provozovatel internetové stránky kterou jsi kdy navštívil.

Nedávno se mi stalo na těchto stránkách, že když jsem chtěl ohodnotit jednomu odpověď, vyskočilo okno nemůžete hodnotit ze stejné IP adresy, nebo něco ve smyslu, že nemůžu hodnotit vlastní odpověď. Psal jsem adminovi, bez odezvy. Nevíte, jak je to možné?

Co je co možné? Prostě nemáte IP adresu jen pro sebe a náhodou jste narazil na někoho, kdo má přidělenou stejnou. Já si svoji platím a vím, že ji mám jen já.

jarina
hodnocení

0x

znalost IP ještě nestačí k napadení, musí být zde díra nebo přinejmenší otevřený port.

Pokud má daný NAT, je to ještě těžší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]