Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
stala se mi následující věc. Potřebuji něco vytisknout v nejlepší kvalitě a chtěla jsem si to jako vždy vytisknout u táty. Jenže ouha, obrázek původně šedo-červený vyšel spíše zeleno-hnědě. Když dám kontrolní tisk, barvy jsou opravdu divné. Vždy jsem tiskla v pohodě a v nastavení se nic neměnilo. Mně to skoro připadá, jako kdyby barvy byly nějak špatně už naplněné, ale na pohled vypadá vše v pořádku a táta se dušuje, že použil originál barvy a dal je kam patří. Potřebuju to nutně vytisknout a ve fotolabech to nejde, potřebuju inkoustovku a většinou si tam jen sami tisknou fotky na fotostroji.
Napadá někoho, čím by to mohlo být, nebo která barva třeba podle toho výsledku zlobí?
Tak tiskárna sice trochu nakřivo dle vodováhy byla, ale srovnat nic nepomohlo
Jak se míchají v tiskárně barvy netuším, ještě tak na paletě... jak třeba vznikne z modré, žluté a růžové červená? Nebo jak se tedy dělá šedá? Já mám místo šedé takovou dozelena
Základní barvy tiskárny jsou AZUROVÁ, PURPUROVÁ, ŽLUTÁ
Zamíchají- li se všechny ve stejném poměru je z toho černá a nebo odstíny šedi. Pokud smíchám azurovou a žlutou je z toho zelená, žlutá a purpurová dá červenou, azurová a purpurová dá modrou. Další odstíny se řídí změnou poměrů jednotlivých DVOJIC, přidáním třetí, zbývající se vzniklý odstín jen ztmaví. Vlastní míchání tisku je stříkáním inkoustu jednotlivých barev přes sebe. Pokud je tisk špatný a hrubě barevně neodpovídá, došlo k smíchání inkoustu už před tiskem - je povrch tiskové hlavy čistý?
doplněno 21.05.13 15:06: Ješte je zde možnost jedna, pokud jsou barvy neoriginální, doplňované tak nemusí výsledek tisku být zcela věrný a je dobré změnit nastavení v tiskárně. Pokud místo šedo- červené vychází tisk zeleno-hnědý je nutno ubrat AZUROVOU a trochu ŽLUTÉ, ty totiž způsobují, že šedá jde do zelena a červená je tmavá. A tmavá červená je vlastně hnědá.
Když se mi před lety míchali barvy tou nakloněnou tiskárnou tak mi to chvilku trvalo než jsem na to přišel. Pamatuji si že jsem při odhalování chyby napsal řadu co největších písmen žlutou XXXXXXXXXXX, purpurovou XXXXXXXXXX a azurovou XXXXXXXXX. Pak jsou dvě možnosti - buď jsou písmena čistá a celá plocha odpovídá těmto barvám - pak pomůže nastavení, které jsem zmínil výše, nebo jsou písmena flekatá a jejích barva ne zcela odpovídá - pak se inkousty někde smíchaly. Možností je více - na povrchu tiskové hlavy nebo netěsností uvnitř hlavy.
Právěže ten obrázek vypadá pěkně, čistě, ale barvy jsou mimózní. Nemůžu ale najít, kde se nastavuje to ubírání a přidávání barvy
Záměrně jsem psal o zkušebním tisku např. těch písmen 3 základními barvami, neboť tam se nic nemíchá a jakákoliv sebemenší anomálie je hned vidět. U obrázku už to není tak jisté.
Nastavení barev je ve vlastnostech tiskárny, jsou tam 3 posuvníky na 3 základní barvy.
doplněno 21.05.13 17:53:Upřesňuji - vlastnosti tiskárny - předvolby tisku - hlavní - zaškrtout u barva / intenzita ručně a kliknout na nastavit - objeví se ty posuvníky.
Možná to bude malinko jinak, mám už jiný model tiskárny
Jj, zkoušíme i jednotlivé barvy, žlutá a modrá jakž takž odpovídají, červená je naše známá oranžovo - hnědá Nastavila jsem barvy ručně, teď ten obrázek vypadá nepatrně lépe, ale aby odpovídal předloze, potřebovala bych stupnici pro ladění barev prodloužit asi o 400%
Prostě jsem to po nesmělých zkouškách dala rovnou úplně vlevo a nepatrně to pomohlo. Tak to aby se vyměnily všechny cartridge, ne? Ale jen aby to pomohlo...snad mi to alespoň opravdu někde vytisknou
Nn, jsou doplňované, myslela jsem tím, že je to i tak originál nebo něco na ten způsob. Jako že to nekoupil někde v tržnici
Já používal v tiskárnách originály i různé doplňované ale nikdy jsem neměl nejaký velký problém. Zkus vytisknout obrázek šedé stupnice (od bílé postupně do černé) co to udělá. Část by měla být neutrálně šedá ( od černé) a směrem k bílé to bude ujeté v barevném tónu který by mohl prozradit který inkoust je opravdu barevně špatný.
Já taky ne, musel bych to vidět, tu stupnici šedé, tisk jednotlivých barev, nějakou fotografii...
Můžou to být špatné odstíny inkoustů, může prolínat gumová manžeta uvnitř tiskové hlavy, může prolínat inkoust po povrchu trysek tiskové hlavy, může být rozhozený profil tiskárny...
V šedé stupnici stačí tak 10 odstínů od bílé po černou a co se týče barev tak by stačilo vytisknout test trysek...
Zdravím,
já mám následující problém. Mám tiskárnu Canon MP190, začla mi hásit, že mi dochází barevná náplň, bylo mi to divné protože jsem moc netisknul, ale budiž, po chvilce mi přestala tisknout úplně. No tak sem šel a koupil sem nové náplně, jak barvu, tak černou a tiskárna začla opět tisknout, jenže! nasenoval sem si černobílou fotku a dal sem jí vytisknout, ta se skutečně vytiskla, jenže hnědá místo černobílá, tak jsem zkusil vytisknout obyčejný text a ten to vytisklo černě, pak jsem zkusil vytisknout barevnou fotku jpg a tu to vytisklo, ale barvy jsou takové vyblité a jako by tam chyběla ta černá. Nevíte někdo co s tim?
MP190 na tisk fotografii černou vůbec nepoužívá, pokud je místo černé hnědá tak jsou špatné odstíny jednotlivých barev, nejsou ty nové inkousty náhodou neoriginální? Nebo jak vypadá test trysek?
Jo černá je orig, barevná ne, ale předtim jsem s tim neměl žádné problémy, tisklo to všechno, černobílé fotky, vše, teď jsem zkusil barevnej obrázek, barvy vyblitý, pak jsem si otevřel ve photoshopu tu naskenovanou fotku a dal tisknout a vytisklo mi to sice černě jenže nemá to charakter fotky, ale perokresby. S..E mě to
Jak vypadá test trysek?
Hlavně jde taky o to, že tyhle "dvoukartridžové" Canony nemá cenu krmit neoriginálními inkousty, kvalita je většinou mizerná. Kdo chce šetřit na náplních a kupovat neoriginální, tak by si měl pořídit tiskárnu, která má všechny inkousty zvlášť, tam je kvalita neoriginálů bezproblémová.
Je mi to jasný no test trysek je dobrý, jsem antitalent na PC atd... nechápu proč mi to tiskne černobíle, když zadávám tisk přímo z Photoshopu nebo Zoneru, tam zase nejde barva vůbec...nejdřív zastřelim tu tiskárnu a pak sebe :/
Pokud se nepletu, tak tiskárna má nějaké nastavení ve vlastnostech a toto nastavení si pamatuje pro příslušné programy - Photoshop, World, Zoner... Nikdy nelze považovat, že tisk probíhá přímo, je nutné zkontrolovat nastavení před tiskem ve "vlastnosti tiskárny" , asi tam bude "tisk v odstínech šedi"
došla černá barva, tím pádem si to černou barvu bere z barevných tonerů a jestliže začnou docházet barevné tonery, začne to házet takovéhle nesmysly..
Ale ona nedošla
Nic to nehlásí a černá barva v cartridgi je. Ale pro jistotu ji zkontroluju ještě jednou, měla jsem na ni taky podezření
Hm, opravdu jedna ze dvou černých je nějaká podezřelá. Sice v nádržce je trochu barvy a v houbičce taky, a tiskárna nehlásí nedostatek barvy, ale když na ni sáhnu tak opravdu moc nebarví - já už je ráno zkoušela, ale jen barevné...možná je trochu zaschlá, zkusíme ji rozchodit a dám vědět, jestli to pomohlo
Tak doplnit černou barvu nepomohlo, předtím byla možná trochu zaschlá, ale teď se mi zdá, že barví normálně.
Typ tiskárny: Canon PIXMA iP4000
Doporučuji vyndat inkousty a vyndat tiskovou hlavu. Podívat se zdali není hlava ze strany trysek umazaná nějakou z barev, pokud ano otřít opatrně papírovým kapesníkem a vše vráti zpět. Hlavní co se musí udělat je dát tiskárnu rovně. Přesně tohle mi kdysi dělala IP4200, stála nakřivo a inkoust malinko prolínal do vedlejších trysek a pak to tiskne ošklivé barvy. Zvlášť jestli jsou kartridže doplňované tak se to stává.
doplněno 21.05.13 12:29:Jinak co se týče černé barvy tak jsou dvě, jedna velká - tou se tiskne jenom text a druhá malá a to se tiskne černě jenom černá na fotografiích a barevných výtiscích, nebo oboustranný text.
doplněno 21.05.13 12:33: Takže pokud dojde malá černá tak to nikdy nehází barevné nesmysly, jen plochy co by měly být na obrázcích / fotografiích černé nebo hodně tmavé jsou bílé. Absence černé přeci nikdy neovlivní barevné podání
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.