Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, mám externí disk 2,5" napájený z USB. Když ho připojím k USB tak periodicky bliká. Po chvilce se objeví název jednotky ve správcích disků. Když ale na jednotku poklepu, začne se jakoby načítet obsah a točí se přesýpací hodiny. Toto je konečná, nic se nenačte přesýpací hodiny visí do této body, než disk odeberu z USB. Zkoušel jsem spustit program chkdsk z příkazové řádky, ale ten mi pouze zahlaásí když se chci na jednotku přepnout "Žádost nebylo možné provést z důvodu chyby zařízení I/O". Dále jsem zkoušel program Acronis, ale ten vůbec disk nevidí (ačkoliv je vidět ve správci disků) a tudíž jej není možné potvrdit ke kontrole. Poradí někdo? Zkoušel jsem na dvou počítačích Windows 7 a Windows XP.,bez úspěchu
Zdravím,
nedám vám radu, ale popíšu svoji zkušenost - přesně ten samý disk vlastním (soukromě) cca 2,5 roku a uvedené jsem s ní už řešil a nyní mne to čeká opět.
Info k disku:
- jeden programů (tuším, že to byl Everest) mi ukázal, že uvnitř obalu je disk zn. Toshiba, takže bych disky ADATA zas tak nezatracoval
- v práci máme tyto disky celkem 3 kusy, nikdy s nimi nebyly nejmenší problémy a to putují (připojují se k několika počítačům jak je potřeba)
- mám zajímavý postřeh v tom, že pokud se disk připojuje k tzv." morálně zastaralým" počítačům s max. 2 USB porty, problém s nimi nikdy nebyl. Můj disk připojuju doma k pc, kde je USB portů víc a víc věcí je na nich zapojeno současně a řeším už podruhé stejný problém jako vy - takže mi z toho vyšlo, že problém nenačtení disku je opravdu díky špatnému napájení z USB portu (asi dostane míň proudu a to rozhodí system disku. Jak tomu zabránit zatím nevím.
Jak zachránit data z takto postiženého disku
Osvědčilo se mi na "vytažení" dat z disku použít program GetDataBack - pozor, musíte použít správnou verzi podle toho, na jaký systém byl disk naformátován (FAT nebo NTFS). Pokud zvolíte špatnou verzi programu (nebo se dopustíte nějaké jiné chyby), nic nepoškodíte, ale program nebude správně fungovat (data z disku nedostanete) - vlastní zkušenost.
Program není složitý, ale pokud nejste opravdu IT odborník (což já nejsem), doporučuji jako já si na internetu najít návod, jak při záchraně postupovat (našel jsem podrobný návod v angličtině, který jsem si následně online přeložil).
K záchraně budete potřebovat volné místo, kam se zachráněná data budou ukládat - takže volné místo těch minimálně 500GB je nezbytností. Vytažená data jsou uložena v systemových (na můj vkus dost zvláštně označených) složkách - ale po jejich rozkliknutí vám bude systém uložení určitě už jasný, takže to popisovat nebudu.
Jo a ještě takovou poznámku - nejsem si tím teď jistý, ale mám takový dojem, že výše uvedený program v free verzi umí data jen ukázat, ale ne vytáhnout nebo tak nějak. Jak se s tímhle problémem poperete už je na vás.
Přeju hodně úspěchů.
Nejde až tak o samotném HDD, jako spíš o kvalitě elektroniky v rámečku, která umožňuje komunikaci přes USB nebo jiná rozhraní, i když disk používá SATA. Pokud je nekvalitní, pak může být disk jakýkoliv a stejně se to rozbije v nejméně vhodnou chvíli.
Tak se snad blýská na lepší časy. Podařilo se mi přes software GetBackData for NTFS najít partition a stahuji. Všechno asi nezachráním ale podstatnou část už mám staženou. Toto je jediný software, který si s tím po velmi dlouhém "chroustání" a načítání poradil
Vyzkoušejte jiný USB port v počítači, některé mají slabší napájení a exterňák bez napájení neutáhnou, nic jiného mne teď nenapadá...
Hop má pravdu...
Já se jen zeptám - když se název jednotky objeví ve Správci disků - jak se disk zobrazí?
doplněno 06.08.13 13:56:Jasně - takže disk se nenačte... A nemá možnost externího napájení? - asi ne... No - ještě můžeš zkusit přímo napájený USB hub (např. agen.cz/... ) - a nebo, pokud je disk ještě v záruce, jej reklamuj.
Varianta "B"- neodpojoval jsi ´minule´ disk za provozu? - pokud ano, mohlo dojít k porušení záznamu (např. partition table) - v tom případě, pokud na něm nemáš důležitá data, můžeš zkusit znovu vytvořit a zformátovat diskový oddíl. Pokud tam data máš, zkus napřed ten napájený hub, jestli nepomůže, pak nějaký nástroj na obnovu partition.
doplněno 06.08.13 14:06: Priorita zachránit data - OK
1. zkus ten napájený hub, pokud nepomůže
2. zjisti, jaký je disk v tom ext. pouzdře (rozebrat) a připoj jej ´interně´
..."že by najednou přestalo stačit napájení"... - no, možné to je - ale ještě můžeš zkusit vyčistit USB konektor toho ext. disku (např. isopropylem, lihem) - také je možné, že je na vině ´přechodový´ odpor
Zobrazí se správně s ikonou disku, je i správně zařezen do skupiny "Jednotky pevných disků", ale nezobrazují se u něj vlastnosti. Tzn.u dobrého disku je zobrazeno cca toto:
Místní disk C:
Systém souborů: NTFS
Volné místo:
Celková velikost:
U tohoto disku nejsou zobrazeny vůbec žádné vlastnosti (úplně chybí).
Priorita je pro mě zachránit data, I kdybych ho chtěl zformátovat jak se na ten disk dostanu nejsem schopen se na něj přepnout a ani ho nevidí diskvé nástroje?
Co je to za disk? Nejde prostě vyndat z toho rámečku a zapojit přímo do počítače?
doplněno 06.08.13 18:36:ADATA? Tak to se tohle dalo čekat...
doplněno 06.08.13 18:38: Do tohoto se asi dá dostat jen rozříznutím té gumy
Dobrý den, jenom se zeptám. Nebyl ten ext. HDD připojen jako nahrávací k TV? Nebyl tam zformátován?
Zdravím!
doplněno 07.08.13 10:09:Zkuste ještě udělat jednu věc. Vypněte zcela PC, připojte ext. HDD k zadnímu portu USB a zapněte PC.
doplněno 07.08.13 10:45:Rozumím - zkoušel jste ho nyní opět připojit k TV (jenom k přehrávání a bez formátování)?
Byl několikrát připojen k TV rekordéru, ale ne k nahrávání ale přehrávání na něm obsažených souborů. To bylo ale v dávné minulosti (několik měsíců zpět) to bych asi nespojoval s touto událostí
Vyzkoušel jsem. Disk se chová stále stejně na jakémkoliv portu. Zkoušeno na notebooku i stolním počítači.
Myslíte tedy že tato závada je na záruku? Disk v záruce je. Mám na něm sice důležitá data, ale vypadá to, že se mě nepodaří je vytáhnout. Je to zárukou uznatelná závada?
Na uplatnění záruky to je, nicméně je možné, že ti jednoduše odpoví, že si za to nějak můžeš sám. Ještě zkus TestDisk, mně už jeden disk zachránil, ale u tebe nevím, vypadá to na závadu elektroniky... Jestli ti o ta data jde opravdu hodně, zkus se dostat k tomu disku a připojit ho přímo, bez rámečku (je v tom normální 2,5"SATA disk, datový kabel stojí asi 40 Kč, redukce na napájení z molexu (pokud už nemáš volný napájecí kabely) ještě méně; pokud máš notebook, na Aukru jsem viděl samotný nový rámeček na asi 200 Kč).
Já jednou zachránil podobně netečný disk připojením na USB adaptér. Zachránil jsem všechny data a po naformátování jsem jej vrátil do původního boxu a chodí do dnešních dob bez problémů:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.