Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Digitalizace VHS - nároky na datový prostor

Od: arkjnu odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

uvažuji o digitalizování videí na VHS kazetách. Ještě nevím jakou zvolím metodu převodu, nicméně potřebuji vědět kolik zabere 1 hodina videa datového prostoru v PC (kvalita tohoto videa bude taková, aby to odpovídalo VHS tj. parametry co se týká rozlišení, počtu snímků za sekundu, případná komprese v takové míře, aby kvalita nebyla viditelně snížena). Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud to budete ukládat do klasického MPEG-2 počítejte s 2 - 3GB / h. Pokud do MP4 / H264 tak přibližně 1 GB. Záleží jaký datový tok si nastavíte.

hodnocení

0x

Jestli to nejsou třeba záznamy z rodinné videokamery, do digitalizace se nemá cenu pouštět. Kvalita obrazu staženého z videa je vždy hrozná, hlavě když se takový obraz pustí na moderní velké HD televizi. Pokud už se do toho pustíte, je dobré mít hodně kvalitní video, nejlépe nějaké 4 až 7 hlavé, kvalitní kartu na grabování videa v PC a kvalitní kabel. Volit nízké rozlišení (nemá cenu to přehánět), ale taky nízkou kompresi, aby bylo v obrazu co nejmíň artefaktů.

digitalizoval jsem již takhle několik kazet přes obyčejnou starou analogovou TV kartu (s videem propojeno anténním koaxiálem) a ani po zkonvertování do mpeg4, kdy měla hodina záznamu asi 1 GB nebyla komrese viditelná a pro oko běžnáho laika se jevil obraz stejně kvalitní jako při pouštění přímo z VHS.

Netvrdím, že byl obraz kvalitní, tvrdím, že byl téměř bez snížení kvality z původní analogové nahrávky.

A na digitalizaci jsem používal program Honestech VHS to DVD converter, kterým jsem nejprve ukládal do DV kvality (bez komprese) a potom si to prohnal Avidemuxem, ustřihl prázdné konce a uložil do MP4

filippraha*
hodnocení

0x

1 hodina převodu v plné kvalitě - tzn. XP (DVD kvalita) a ve formátu MPEG2, se vyjde akorát na jedno DVD. Pokud by se převod dělal v kvalitě SP (což je VHS kvalita), vyjdou na jedno DVD 2 hodiny. Konverzí do AVI lze objem dat snížit, ale trochu se sníží i kvalita. Když se ta komprese nenastaví "na fest"tak tu změnu ani nepoznáte. Režim nahrávání je zveřejněn dole na této stránce: studioraft.cz/... Jinak já jsem si tam nechával dělat více kazet, protože se s tím dělat je docela otrava, doporučuji, mrkněte sem: studioraft.cz/...

chizuru*
hodnocení

0x

Zdravím, když jsem digitalizovala já, bylo to 3,6GB/h, ale to záleží na nastavení (Já měla nejvyšší kvalitu). Rozlišení bylo 720x480 nebo 720x576 (Dle vstupu).

hodnocení

0x

Obyčejná VHS měla rozlišení kolem 200 řádků takže převod s touto kvalitou odpovídá kvalitě na běžných internetových AVIček co mají kolem 700MB na celovečerní film, i když jejich rozlišení a komprese byla primárně volena na vypálitelnost na běžné CD.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]