Nejste přihlášen/a.
Zdravím, na druhém počítači mám Windows 98 zajímalo by mne, jestli je třeba na něj dávat Antivirus, protože co mám z Wikipedie, tak systém 98 má úplně jiný systém než XP, Visty, 7, 8... Mohu tedy počítač provozovat bez antiviru? Přijde mi nepravděpodobné, že by ještě dnes byly viry co umí napadnout Windows 98. Stejně tak si nemyslím, že by byly antiviry pro tento systém. Jak to tedy je?
w98 je sice zastaralý systém, ale viry jako takové si žijí svým vlastním životem. V podstatě se dá říci, že virus může být neškodně uložen s fotografií na nějakém serveru a když přijde systém, který je tímto virem napadnutelný, virus to rozezná a spustí se.
Dá se to přirovnat k očkování. Například TBC očkování je u nás takřka vymíceno, ale několik jedinců jej přesto má a jsou hospitalizováni v k tomu daných zařízeních. ( karanténa) jenže jeden uteče a nakazí nechráněného jedince, tedy již nově neočkovaného. Tedy rozpoutání TBC nákazy je možné.
Stejně tak je to i s viry. Proto se také nazývají viry. Nechráněné PC BUDE 100% nakaženo. Doporučuji tedy stáhnout alespoň nějaké free antiviry, jako je např. AVG, či AVAST pro domácí použití.
W98 je založen na jiném jádru, než ´velké´ Win, ale přesto jsou principy pro napadení téměř libovolným škodlivým SW totožné. Rozhodně je používání počítače připojeného na net a provozovaného bez antiviru značně rizikové, míra pravděpodobnosti ´zavirování´ ale závisí i na opatrnosti uživatele.
Pokud jde o mne, je antivir jedním ze základních programů.
Dobrý den, Windows 98 sice je trochu jiný než novější Windowsy, ale riziko napadení virem je tu úplně stejné, pokud máte ten počítač připojený k internetu. Antiviry na tento systém se dají na internetu celkem lehce najít. Například zde: oldapps.com/... zkuste to od té nejstarší verze, úplně dole.
no především, pokud na tehdejší PC s WIN98 nainstalujete dnešní antivir, bude to to jediné co vám na tom počítači jak poběží, protože si ukousnu docela dost paměti.
Já osobně bych tam antivir vůbec neřešil, nepředpokládám, že se jedná o PC, na kterém jsou důležitá data. Osobně neprovozuju rezidentní antivir na žádném z mých PC a pořád žiju a moje počítače taky (jednou za měsíc to nechám projet ESET Online Scannerem) a už asi dva roky jsem čistý.
Narozdíl od ostatních si myslím, že win98 na tom budou mnohem hůř, než dnešní windowsy. Řek bych, že bude stačit projít pár ne-úplně-ideálních stránek a ze systému se stane obrovská hromada malwaru.
Vlastně ani nevím, jestli tam půjdou nainstalovat nějaké rozumné verze moderních prohlížečů, které můžou mít závislost třeba na VC++ redist, které zas může mít závislost na jádru systému (2005 tam ještě dostanete, 2005 SP1 už ne). IE7 tam nedostanete, Chrome taky ne, Firefox asi ve verzi 2.0 (ha).
Jelikož na win98 nedostanete ani žádný program na virtualizaci a win98 v žádném (linuxovém) velmi pravděpodobně taky nespustíte, tak odpadá i možnost chodit na internet v "sandbox" prostředí, které byste po zavirování nebo klidně po každém restartu prostě komplet zahodil a začal odznova s čistým (a taky kdoví jaký je tam hardware).
Takže, bych to viděl jedině na nějaký ořezanější linux. A doufat, že tam nemáte žádnou exotickou grafiku nebo síťovku, která by nebyla podporována
Úplně tuším, jak se ozve Fidonet se svým IE6 (jestli to tu zahlídne :D), ale radši bych strávil pár hodin zkoušením různých distribucí linuxu, než používáním win98 s ie6.
Mám tam Firefox 2.0.
On je to hlavně počítač na hry, co na novějších systémech už nejedou. Na internetu tam budu málo, ale pro jistotu by bylo lepší tam ten antivir mít.
Jel mi tam FF 3.0 a Opera 11, novější prohlížeče jsem zatím nezkoušel, ale klidně zkusím.
doplněno 03.05.13 20:23:Pardon, Firefox 3.5.5 a Opera 10.00.
Ale přece jenom jsem našel funkční a přitom stále vyvíjený prohlížeč - Internet Surfboard.
Antivir jsem tam měl teď už asi nepodporovaný Avast! 4.8.
W98 je na dnešní dobu dost zastaralý , v dnešní době jsou PC viry daleko "chytřejší" a s vaším W98 si poradí jako nic , když na W98 nainstalujete moderní antivirus (tedy za podmínek že ho tam vůbec rozjedete) tak vám to ubere tolik paměti že se začne PC sekat. Doporučuji novější operační systém alespon W XP. 98 už je opravdu hodně stará.
Možná bych popřemýšlel o jiném řešení, na antivir se vykašlat a z čerstvě nainstalovaných W98 si udělat recovery CD a případně přeinstalovat systém. Obávám se, že dnešní verze antivirů počítač nezpomalí, ale téměř zastaví...
Virů bych se na win98 nebál, já osobně provozoval 98se bez antiviru celou dobu co muj počítač fungoval. Co systém nepochopí, to neprovede, a win98 jsou hodně nechápavé . Antivirus nastavený pouze na skenování stažených souborů nebude žrát skoro žádný výkon a nechápavost win98 tě ochrání před drtivou většinou virů co projdou antivirem.
Antivir pro W98 se ještě tu a tam vyskytují, na tomto systému lze použít avast ve verzi 4.8 - databáze pro něj je stále aktualizována, i když netuším, jak dlouho to ještě vydrží. Také lze použít ClamWin antivirus
Dnešní viry by se na W9x asi rychle prozradily pády systému chybovými hláškami při pokusu použít funkce, které W98 nemá, (podobně jako nespustíte současné verze prohlížečů), na druhou stranu ale budete používat zastaralé verze programů s hromadou známých zranitelností a existuje spousta staré havěti, co takové zranitelnosti umí využít.
Pro PC připojené k internetu bych antivir nasadil. Pokud se obejdete bez připojení k síti, pak lze provozovat PC i bez antiviru a případné problémy řešit obnovou ze zálohy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.