Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Disk SATA III do SATA I?

Od: votroubek odpovědí: 10 změna:
Dobry den, pujde zapojit SSD disk s pripojenim SATAIII do starsiho notebooku, kde je pouze Serial ATA?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

3x

SATA III je, stejně jako většina podobných konektorů, zpětně kompatibilní (se SATA I), takže v tom nevidím problém.

Výše uvedené problémy byly nesjpíš způsobeny jen špatným nastavením

Bios hlásil, že nepodporuje bootování z SSD disku (ve zprávě nebylo SSD, ale něco, co si už nepamatuju.)

doplněno 04.06.13 11:20:

Ostatně ani moje PC nepodporuje bootování z SSD disku (potvrdila mi to technická podpora), ale jako sekundární disk šel připojit bez problému.

votroubek

Jaký disk případně pořídit, tedy jestli má cenu ho vůbec kupovat do 2letého notebooku. Ani nevím, zda do něj půjde - model HP 620 - a jestli to vůbec nějak zrychlí počítač.

praivo*

Podle mne se to, pokud na to máš, ještě vyplatí. Dal bych tam třeba alza.cz/...

doplněno 04.06.13 16:12:

Pokud byl počítač zpomalován diskem, zrychlení by mělo být velice výrazné.

doplněno 04.06.13 19:36:

Samozřejmě je nutné všechny data (včetně OS) přenést (naklonovat) na nový disk. K tomu doporučuji koupit disk včetně tzv. upgra/... (rámeček na starý disk, kabely a klonovací software.

Celá akce pak (ve zkratce) probíhá asi takto:

1. Na původním disku vytvoříš 2 oddíly (pokud to tak ještě nemáš). Na toto se mi osvědčil program EASEUS Partition /....
2. Na oddílu se systémem necháš jen data, která se mají přesunout na SSD, zbytek dáš na oddíl druhý (nemusíš je kopírovat jinam, v upgrade kitu je i externí rámeček na starý disk, abys ho pak mohl kdykoliv použít).
3. Vypneš počítač, původní disk dáš do přiloženého rámečku a SSD do počítače).
4. Vložíš do počítače přiložené CD s klonovacím softwarem a zkopíruješ data z HDD na SSD (jde to i přes LiveCD GParted, návod zde)
5. Restartuješ počítač, vyndáš CD a nabootuješ z nového SSD.

Podrobný postup bude v přiloženém návodu, já jsem tohle ještě dělat nepotřeboval, proto vycházím jen z toho, co vím o klonování disků...

votroubek

Přesně tento SSD disk jsem měl na mysl. Vycházel mi nejlépe v poměru cena/výkon a v hodnocení zákazníků. Jen mě zajímá, jestli je nutné přenést obsah stávajícího disku na nový. Případně jak. Jak to potom bude s operačním systémem, který mám na notebooku - windows 7. Bude ho nutné znovu instalovat nebo se jen zkopíruje ze starého HDD na nový SSD. Díky

hodnocení

0x

Řekl bych, že nepůjde. Zkoušel jsem SSD disk do několika notebooků a nešlo to, neumí z něj bootovat. Jako druhý disk to šlo, ale druhý disk umí málo notebooků.

rider12
hodnocení

0x

Ano sam mam ssd na svem notebooku se slotem Serial ATA

kangaroo*
hodnocení

0x

Koukni na stránky výrobce notebooku a zjisti jestli pak máš poslední verzi FW BIOSu. Většinou na starší HW vycházely záplaty pro plnou podporu SSD disků

dzordz*
hodnocení

0x

Chtělo by to znát konkrétní model (notebooku).

Mimochodem z SSD mi bootuje i deska asus P5PE-VM, pocházející z června 2006, bez updatu biosu. Má to taky ještě serial ATA ve verzi 1. (a DDR1, Pentium 4 a podobné modernosti)

doplněno 04.06.13 22:05:

Aha vidím, HP620. Nevím, proč by v tom měl být problém.

doplněno 04.06.13 22:08:

Jo ale teda samozřejmě disk formátovaný s MBR, ne s GPT. Jestli náhodou by nebyl problém v tom. GPT nemusí bejt zdaleka všude funkční (bez ohledu na to, jeslti to je SSD nebo obyč disk).

kangaroo*
hodnocení

0x

Na 99% to půjde. Jinak tu je ještě možnost vrátit disk do 14 dnů bez udání důvodu :) Ještě se taky zaměř na chipset SSD disku já mám oveřený Intel a Samsung disky problémové byly chipsety "Sandforce" OCZ, ADATA, Patriot atd.. ty házely blue screeny apod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]