Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Několik dní řeším jemné trhání u videa v mp4 (720p, 50 fps), pořízené z videokamery Samsung HMX Q20. Pomohlo by možná snížit frekvenci monitoru na 50Hz, ale to u mně není možné. Video se přitom plynule přehraje v LCD TV (též zn. Samsung, 60 Hz) přímo z USB flash disku. Vyzkoušel jsem všechny známé programy i balíčky kodeků, k ničemu. Dále nedokážu konverzí souboru z této videokamery vytvořit v PC zcela identický typ. I když v určitých programech zachovám parametry, nikdy nevytvořím to samé, co vytváří kamera (rád bych to kvůli editaci bez rekomprese atd.). Kdyby někdo znal správnou konfiguraci čehokoli (správné nastavení např. v TMPGenc nebo XMedia Recode), budu rád.
Paramerty videa:
Formát : | MPEG-4 | ||
Format_Profile : | JVT | ||
CodecID : | avc1 |
Video | |||
ID : | 1 | ||
Formát : | AVC | ||
Formát/ : | Advanced Video Codec | ||
Format_Profile : | Main@L4.0 | ||
Format_Settings_CABAC/String : | Ano | ||
Format_Settings_RefFrames/String : | 4 frame | ||
Format_Settings_GOP : | M=3, N=15 | ||
CodecID : | avc1 | ||
/ : | Advanced Video Coding | ||
Duration/String : | 5s 260ms | ||
Bit rate : | 12,2 Mbps | ||
Šířka : | 1 280pixely | ||
Výška : | 720pixely | ||
Poměr stran : | 16:9 | ||
Frame rate : | 50,000 fps | ||
ColorSpace : | YUV | ||
ChromaSubsampling : | 4:2:0 | ||
BitDepth/String : | 8 bits | ||
ScanType/String : | Progressive | ||
Bits/(Pixel*Frame) : | 0.264 | ||
StreamSize/String : | 7,64 MiB (99%) | ||
Jazyk : | English |
Audio | |||
ID : | 2 | ||
Formát : | AAC | ||
Formát/ : | Advanced Audio Codec | ||
Format_Profile : | LC | ||
CodecID : | 40 | ||
Duration/String : | 5s 247ms | ||
Bit rate : | 128 Kbps | ||
Kanál(y) : | 2 kanály | ||
Channel positions : | Front: L R | ||
Sampling rate : | 48,0 KHz | ||
StreamSize/String : | 82,0 KiB (1%) | ||
Jazyk : | English |
50 snímků ve vysokém rozlišení a MP4 je dost, ne každé běžné PC to zvládná. Často to dokonce píšou i v návodech ke kameře. Přepni kameru na 25 snímků, ve výsledném filmu rozdíl nepoznáš ale počítač to bude zobrazovat bez problémů. Smysl točit na 50 snímků je jen tehdy když chceš s videem dále pracovat - třeba ho pouštět poloviční rychlostí. Ale i ta samotná editace vyžaduje dost silný počítač.
No 2 dny teď nebudu na svém PC, ale s dřívější kamerou jsem v pohodě natáčel 1080i (29.97) a 720p (59.94) v mp2 (ve skutečnosti formát mov, který se dal přepsat na mpg a dobře editovat) a opravdu to šlo super plynule, jako když to pouštím přímo z USB flash; je pravda, že mi tehdy asi 2 týdny trvalo přijít na správnou konfiguraci (Zoom Player ffdshow-výchozí nastavení LAV splitter a snížit obrazovou frekvenci monitoru na 60 Hz, původně jsem měl totiž 75 Hz)), ale nakonec mi to šlo neuvěřitelně naprosto plynule (a to mám 6 let staré 2jádrové PC!)... Nechci se vracet k staré kameře, která špatně zoomovala, s nekvalitním zvukem atd...
No mohl bych dělat 720 progresiv s 25 fps, ale videa pod 50 fps nejsou už tak v pohybu plynulá...
..PC mám staré, pametry teď nevím, ale zvládá konverze videí při plně zatíženém procesoru někdy i 6-8 hodin v tahu (u konverzí do mp2 s adaptivním fps). Pokud mi spadlo, tak to bylo spíš díky připojení k síti )
Běž to říct filmovým tvůrcům, co mají většinou pořád bláhový pocit že pro film stačí 24 snímků za sekundu...
Nakonec jsem si poradil... Doporučuji pro plynulost videa přehraného přímo z PC (obvykle 60Hz) režim kamery NTSC (ne každá ho má), 60Hz a točit na 60fps.
Na přehrávání na PC je to dobrá volba, pro přehrávání na běžné televizi bych to viděl ale jako špatnou volbu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.