Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
chci Vás požádat o radu, na jaký hodnoty mám nastavit na routeru nějaké porty pro NAT?
Mám na vyplnění 4 položky:
Tigger port, protokol; Příchozí port, protokol
Jediné co vím je, že pro příchozí pakety (pokud to říkám dobře) používá Shareaza port: 6343, takže ten předpokládám doplním do Příchozí Port. Ale zbytek nevím co zvolit. u protokolů mám na výběr mezi TCP a UDP.
Snad je rozumět otázce... poraďte prosím, Děkuji
NAT mění především IP-adresy. Takže by se mělo dát nastavit, na jakou stanici (IP-adresu) se má přeposlat příchozí paket, který směřuje do určeného portu. Port se v tomto případě nechává stejný.
Ovšem třeba Gnutella (Shareaza umí i její protokol) používá spojení dvě - řídicí a datové. Řídicí spojení přichází na určený port, ovšem datové přichází pokaždé na jiný (ten si dohodnou obě komunikující strany pomocí řídicího spojení těsně před navázáním datového spojení). Porty pro datové spojení tedy nelze staticky nastavit. Dobré NATy umějí sledovat protokol a operativně povolit a přesměrovat odpovídající port. Jinak protokol Gnutelly ale umí informovat o NATu druhou stranu a pak využívat navazování vždy jen "ven", pokud ovšem druhá strana není za neprůchozím NATem.
Zkrátka nastavení NATu někdy vůbec nemusí být jednoduché.
no chápu to, ale vůbec mi to nepomůže :D Ikdyž jsem zase o něco chytřejší.
Dokážete mi poradit, co s touto hláškou, při testu připojení?
Ano, nepomůže, to mi bylo jasné.
Nevím, jak probíhá uvedený test, ale zřejmě si Shareaza vyžádá u nějakého veřejného serveru, aby se pokusil k tobě z venčí připojit. A obě hlášky znamenají, že se to nepovedlo. Zkusil oba protokoly (TCP, UDP). Buď nemáš vůbec veřejnou adresu (jsi za NATem poskytovatele a sám tím pádem nevyřešíš nic), nebo má tvůj router zakázáno přijímat spojení z internetu (žádost z internetu o spojení; musel bys povolit aspoň pro požadovaný port), nebo žádost o spojení nepřesměruje do tvého počítače (nutno nastavit NAT v routeru, aby spojení přicházející z internetu do určeného portu přeposlal do tvého PC), nebo tvůj počítač tuto žádost odmítne (nutno povolit ve firewallu v PC). Že by ji nakonec odmítla Shareaza, to asi ne, když si o ni řekla. Víc mě teď nenapadá.
doplněno 31.03.13 19:30:Jinak bych předpokládal, že Shareaza bude umět nějaký "aktivní" režim použitelný za NATem, jen to třeba bude znamenat určité omezení v jejím provozu.
Tak je to tak, jak říkáte... to že nemůžu mít neveřejnou IP jsem nevěděl... shareaza mi funguje, ale rychlost nikdy nepřesáhla cca 150kbps... Na ten problém s neveřejnou IP adresou jsem narazil i teď, když jsem chtěl svůj externí disk zpřístupnit přes internet pomocí FTP, nebo DDNS.. Takže si prověřím kolik by mě stála navíc veřejná IP, popřípadě rovnou pevná IP a pak se uvidí.
Nicméně děkuji za odpovědi.
Jestli jsi opravdu za NATem poskytovatele, můžeš si buď místo toho dohodnout veřejnou adresu (pak by sis mohl zprovoznit cokoliv), nebo přinejhorším přesměrování některých portů k tobě. Ty porty by asi nebyly vyzobané podle tvého přání, ale možná bys dostal blok portů s rozsahem třeba 12000-12050. A všechny své služby by sis musel nastavit a používat podle toho (takže server FTP třeba 12023, Shareaza 12043 atd.). V principu by pak všechno mohlo fungovat dobře, nebo taky ne tak úplně; to by záleželo na případném firewallu/NATu poskytovatele.
Omezení Shareazy za NATem jsem ani tak nemyslel rychlostní, jako spíš že se třeba nespojí dvě Shareazy, které jsou obě za NATem, že tedy můžeš stahovat jen od toho, kdo má veřejnou IP-adresu. Tedy omezení nějakého takového typu. Ale schopnosti Shareazy neznám, možná přes nějakého veřejného prostředníka nebo nějakou kličkou překoná i ty dva NATy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.