Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Notebook - výměna desky?

Od: kolka odpovědí: 13 změna:

Ahojte :))...asi tak před měsícem a půl jsem si polila notebook...zkusila jsem ho dát do opravny a tam mi řekli, že jsou vyskartovány napájecí obvody a že by museli vyměnit celou základní desku, a vyšlo by to na cca. 10 000... opravit jsem ho nenechala vzala jsem si ho domů...asi tak po týdnu jsem ho zkusila zapnout, a on se rozjel...fungovalo na něm vše co do té doby než jsem jej polila fongovalo...no a asi po dalším týdnu, se sekl a už jet nechce...vždy se začne načít ale po chvíli vzdechne tak se to opakuje dokud z něj nevytáhnu baterku...myslíte si že je ještě možný ho nějak zachránit?

Předem děkuju za odpovědi...:))

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

0x

Nechce se mi věřit, že by výměna desky stála 10k Kč... Kolik stál nový?

Vytáhni z něj baterii, na internetu si najdi "service manual"/"maintenance guide" (nebo mi napiš typ NB a já se ho pokusím najít). Podle něj počítač rozeber a všechny kontakty a celou desku umyj!čistým! lihem a nech vyschnout. Pak ho znovu slož.

doplněno 20.03.13 19:23:

Ty baterii z něj vytáhni hned a nevracej ji tam, dokud neprovedeš výše uvedené.

doplněno 20.03.13 19:23:

*Tu baterii

kolka
hodnocení

typ notebooku je acer extensa 5235...

kolka
hodnocení

a kolik stál, to nevím...vyhrála jsem ho...

praivo*

Ten mohl stát tak 10-12.000 Kč celý... Postupuj jak jsem ti popsal. Návod jsem ti nahrál sem, rozebírání začíná na straně 50. Budeš potřebovat nějaké malé šroubováky (klidně i ty nejlevnější, co seženeš).

kolka
hodnocení

a co to s tím notebookem udělá?

dalo by se říct očistí desku a hlavně vypudí vodu.

doplněno 20.03.13 21:30:

jinak deska stojí nová běžně kolem 2500 Kč, s 10 000 bych se jim vysmál do tváře :)

doplněno 20.03.13 21:35:

to ti nikdo neřekne, nevíme, co přesně s ním je. je tu šance, to jediné ti řeknu.

kolka
hodnocení

takže by se pak dal rozjet...?

praivo*

Možná. Ale ponechání baterie v politém notebooku a následně i jeho zapnutí a snad největší blbost, co v takové situaci jde udělat (hledej "elektrolýza"), takže je možné, že už je nenávratně poškozen.

Také se mi povedlo polít HP Compaq 610. Naštěstí byla mokrá jen klávesnice, ale pro jistotu jsem ho rozebral a vyčistil celý.

Tj. ještě dodatek: Rovnou z něj můžeš vyfoukat/vysát prach.

hop®

Praivo, věř či nevěř, koupil jsem zánovní NB za 7 tisíc a po čtyřech letech mi začal blbnout. V jednom "značkovém" servisu po diagnostice nabídli výměnu desky za desítku bez práce, poslal jsem je okamžitě do patřičných míst. Pak jsem to nechal opravit přes abax.cz, stálo mne to necelou trojku i s dopravou...

Jde o to, jestli v servisu pracují technici opraváři, anebo měniči...

doplněno 20.03.13 21:36:

Praivo, po měsíci a půl už tam voda nebude, pouze zkorodovaný tišťák, nebo snad máš jiný názor? ;)

Návod na rozebrání je sice hezký, ale zbytečně rozeberu, zjistím že je to v háji a co dál? *stop*

praivo*

Mám jiný názor: Velice pochybuji o tom, že ho polila destilovanou vodou nebo čistým lihem. Cokoliv ostatní tam zanechá bordel a v lepším případě jen něco zase*e, v horším (třeba CocaCola - kys. forforečná) i něco naleptá. Proto je třeba to všechno z té desky smýt.

jnp.zive.cz/...

doplněno 20.03.13 22:10:

Tak se má radši smířit s tím, že je NB v p*deli, než se aspoň pokusit ho vyčistit?

Ano, elektrolýza tam už probíhá/probíhala dost dlouho, ale právě proto se musí zastavit co nejdřív to jde.

doplněno 20.03.13 22:36:

Když je počítač v takovém stavu, tak už vlastně ani není co zkazit.

hop®

Jakákoli vodivá kapalina je destruktivní, když tam týden probíhájí elektrolytické chemické pochody.

Když mi spadne mobil do hajzlu, první věc je vydat baterku, pak jde na 99% přístroj uvést do původního stavu. Když ho týden budu testovat jestli mu ten hajzl neublížil, tak odejde do věčných lovišť, také na 99%. A o tom se bavím...

Navíc ani Ty ani já nevíme, co tam tazatelka nalila, já bych se před radou k rozebrání asi aspoň zeptal...

Navíc u nezkušeného mechanika je rozebrání NB srovnatelné s jeho destrukcí, podobně jako když "technika inženýra" pustíme do kuchyně - rovnou mu můžeme dát recept, který končí "a za stálého míchání vylejeme do záchoda"...

Nevím, jestli jsi pochopil, co chci vysvětlit, nejde mi o vyvolání hádky, jen o upřesnění myšlenek. A nepotřebuji linky, elektronika mne dlouho úspěšně živila, což asi víš, pokud si na této poradně občas něco přečteš. Takže mluvím z praxe, ze zkušeností...

kangaroo*
hodnocení

0x

Za 10000Kč bych si sehnal nějaký zánovní HP,Lenovo,Sony i5,8GBRAM,HDgrafika,>500GB disk,HDMI,GLAN, legální Win7-8 a hlavně ještě s tak 1 letou zárukou :)

mourekk
hodnocení

0x

No správný postup je ihned po pollití odpojit zdroj vytáhnout baterku. Pokud do toho vyleješ vodu, mlíko tak je šance rozebrat , umejt ,pokud je to zalepený meju ve vodě, pak líh , např isopropyl, nechám vyschnout aspň 24 hodin. U polití limonádou colouje tošpatný tenhle sajrajt zateče pod čipy a po nějaké době je konec.Značkový servis má předepsaný způsob opravy, tam nemá takováhle oprava smysl zkusil bych abax.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]