Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Wifi - volně dostupné

Od: trinity* odpovědí: 10 změna:

Zdravím všechny, chtěla bych se zeptat, když se někdo připojí na volně dostupné wifi, je to v pořádku, nebo jde o trestný čin? Nemám na mysli kavárny apod., kde člověk nechá jako protihodnotu útratu. Zajímá mě zákon, ne dohady. .-)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

kdyz vidim pozemek bez plotu , tak tez nevim zda to je schvalne nebo ne , tak tam jdu. muze vyjit majitel a vyhodit me , zablokovat , nebo me tam nechat a tak to beru i ve wifi

trinity*

Dá se to tak brát, stejně tak se dá najít přirovnání k odemknutému autu, tam už všichni víme, že nikdo nesmí do něho vlézt, i když není zabezpečno.

zabu

Na oplocenou ale odemknutou zahrádku taky nepolezete. Pokud nejste hnědočech. Bylo by to, slovy zákona, překonání překážky. Není-li WI-Fi jakkoliv zabezpečeno, je to jako zahrada bez plotu, nepřekonáváte překážku.

horak*
hodnocení

2x

Jěště možná stojí za zmínku podmínky pokytovatů leInternetu (ISP), že poskytnutá Internetová konektivita nebudu dále zpřístupňována dalším osobám vyjma úzkého okruhu (rozsah rodiny (?)), a to jak úplatně, tak i bezúplatně. Jinak analogie "vloupání" osoby do neuzamčeného auta se vstupem uživatele do nezabezpečené WiFi je pochybná. Mám-li nastavenu preferenci automaticky použít právě nalezenou nezapezpečenou síť Wifi nebudu se zodpovídat za zneužití, neboť ani nemusím při preferenci WiFi před datovými pakety mobilního operátora vědět, že jedu třeba e-maily přes místní WiFi.

A ještě k neoprávněným e vstupům na pozemek a do domů. Viděl jsem na National Geography snímek o přežití v Norsku, kde je možno v případě potřeby vstoupit do opuštěného domu a přiměřeně užívat. To v USA zase naopak lze použít zbraně při neoprávněném vstupu i na neoplocený pozemek.

luke237
hodnocení

0x
Pravnicky je Wi-Fi spojeni povazovano za soukromou vec dane osoby, takze jejim pouzivanim se dopoustis minimalne kradeze (nedovolene pouzivani) te veci.
IT pravo: Konektivita - věc/... (castecna kopie byla publikovane take na Lupe: Za krádež konekti/...)
Laici zminuji i jine zakony, ktere by se daly pouzit, ale zadny takovy zdokumetovany pripad jsem nenasel.
trinity*
hodnocení

Všiml sis, že v těch článcích se mluví o prolomení klíče, zneužití IP adresy a jsi schopný pochopit , na co se ptám já?

luke237
Mozna pravni otazky pouzivani cizi Wi-Fi nejsou to, co by jsi mela prave ted studovat, kdyz mas takove mezery v chapani principu Wi-Fi. Pro zacatek si zkus zjistit, jak to, ze pri pripojeni na Wi-Fi nekoho jineho budes nejspise pouzivat IP adresu, kterou mu pridelil jeho poskytovatel spojeni (napoveda: hledej NAT).
V tech pravnich analyzach se o prolomeni zadneho klice nemluvi, takze nechapu, o cem pises *ee*
trinity*
hodnocení

To vidím, že nechápeš. Prý právní analýzy, zjisti si, co slovo analýza znamená.

hodnocení

0x

Akorát tu napadáte ty co se vám snaží pomoci. To není dobré. Osobně si myslím, že používat nezaheslovanou Wifinu není protiprávní. Zrovna tak jako vejít na nezamčenou zahradu, nebo používat stín z cizího slunečníku. Ostatně já ani nemohu vědět, jestli ta Wifi není schválně volně dostupná. Někdo je třeba takové povahy, že šíří připojení zdarma.

hodnocení

0x

trinity, jste tu v roli tazatelky... tak se podle toho prosím chovejte...
Místo formulace podstaty otázky tady komentujete schopnosti luke237. Mnozí z nás můžeme mít drobný problém pochopit význam Vaší otázky: když se někdo připojí na volně dostupné wifi, musíme špekulovat, co pod tím připojením myslíte. Máte například na mysli jen samovolné připojení bez další činnosti, máte na mysli praktické použití wifi na něco, nebo máte na mysli zneužití? Nezmiňujete se o tom, jaký je Váš názor na volně přístupné sítě na nádražích, letištích, po městech. Ty také používáme dost často bez protihodnoty...
Věřím, že najdete schopnost vyjádřit svůj dotaz jasně a přesně. Potom se Vám dostane odpovědi, která Vás možná uspokojí...
Mezi tím si nastudujte , co to je Trestný čin a jaké jsou jeho znaky... u polovičky otázky budete mít jasno...

doplněno 21.03.13 17:57: Trinity, to, že mi ve vnitřní poště nadáváte, mne jen utvrdilo v tom, co jsem si o Vás myslel.
Je Vás škoda...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]