Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli by mi někdo neporadil, co vše je potřeba k přenosu ADSL internetu z jednoho RD do jiného, který je vzdálen asi 60-70 m vzdušnou čarou, přímý výhled. Rodiče mají doma VDSL internet rychlost kolem 14 Mbit/s, doma mají rozvod wifiny pomocí routeru comtrend (viz foto), doma mám ještě 2 routery D-LINK DSL-2641B a starší ovislink WP-1120AP (viz.foto). Potřeboval bych poradit, jaké antény koupit pro vysíláni a příjem signálu a o jaké frekvenci, jak nastavit router. Moje představa je taková, že na comtrend router bych napojil směrovou anténu, pravděpodobně asi nastavil i nějak ten router, na druhé straně bych pro příjem měl druhou směrovou anténu, která by byla napojena na ovislink a kabelem pak svedeno na D-Link router, který bude u TV, který by zároveň vysílal i Wi-Fi síť. Jen fakt nevím, jaký antény, jestli je potřeba ty antény i nějak napájet, a co nastavit na odchozím a příchozím routeru.
díky za každou radu
s pozdravem majkii
Samozřejmě že to bude šlapat na 2,4GHz, Myslím, že ten ADSL Comtrend nemá možnost napojit externí anténu. Na takovou vzdálenost není potřeba nějakou obzvlášt kvalitní anténu, napájení WiFi anteny nemají.
Moje představa takového propojení by byla:
1. router (R1) v okně domu rodičů (RD1) - důležitá je co nejkratší vzdálenost a přímá viditelnost, kabelem připojený na Comtrend
2. v RD2 další router (R2) jako AP, kabelem připojený PC nebo další router pro pokrytí RD2 (R3), R2 jemožný použít i jako bridge, ale je to méně výkonné řešení...
Na 70 m přímé viditelnosti by to mělo takto fungovat ještě i bez směrových antén. Pokud ne, je třeba směrové antény připojit co nejkratším koaxem (kvůli útlumu v kabelu).
Ale - doporučuju pro spojení použití routerů (R1, R2) s normou n, rychlost spojení se vzdáleností klesá, tak ať klesá raději ze 150, než z 54 (g) či dokonce 11 (b)...
Nastavení - Comtrend a R1 je potřeba nastavit na co od sebe nejvzdálenější kanály (i s ohledem na okolní signály), R2 někam mezi ně (případné R3 co nejdál od R2)...
Přímé bezdrátové pojítko mezi Comrend a R2 nedoporučuju (pokud Comtrend není opravdu výhodně umístěn), každá překážka snižuje dosah - komunikační rychost...
A - není snazší na těch pár desítek metrů natáhnout UTP?
Chceš ve druhém baráku dělat další síť, nebo ti stačí připojení pro jeden počítač? 70m není tolik, aby to nepokryl jejich ruter kdyby ho dali třeba do okna tak, aby ho netlumily zdi, tak ho musíš chytit.
V práci kde je nejbližší obydlený barák 300m mi mobil při zkoušce hledání sítí našel v pohodě D-link v jednom z domů, takže 70metrů je prd.
Pokud by snad byl opravdu problém se spojením, tak vyrobit jednoduchý Biquad, nebo pechovkovou anténu zvládneš za půl hodnky. Návodů je plný internet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.