Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
neporadil by mi někdo jak se používá platba přes Payu?
Je potřeba si něco někde dobít nějaké peníze? Jak se pak přes to platí?
Nepopsal by mi to někdo kdo s tím má zkušenost?
Děkuji mockrát
Dobíjet si nemusíte nikam nic. Pokud prodáváte na Aukru, máte přijímání plateb přes PAY-U povinné. Pokud nakupujete a prodejce nenabízí jinou možnost platby, dostanete místo bankovního účtu prodejce informace pro platbu na jeho PAY-U účet (číslo účtu, variabilní a specifický symbol) a platbu můžete odeslat normálním převodem ze svého účtu jako každou jinou. Od běžného převodu se to liší pouze tím, že peníze místo přímo z účtu na účet protečou přes PAY-U a převod tak trvá déle.
Protože majitelé Aukra PAY-U prodejcům dost brutálně vnutili, řada z nich na to reaguje tím, že beztak zboží neodešle, dokud nemají platbu na svém bankovním účtu a nějaké výpisy z PAY-U je nezajímají. Takže se podívejte do popisu aukce a pokud tam je něco jako: "upřednostňuji platbu na vlastní účet", klidně se s prodejcem můžete domluvit na běžném bankovním převodu.
Aukro má jakousi nápovědu k použív/...
doplněno 28.10.12 17:20:Platba tam nebude hned. Převod peněz vždy zabere nějaký čas a při PAY-U jsou ty převody dva: z vaší banky na účet PAY-U a z účtu PAY-U na účet prodejce. Při platbě přes PAY-U jen prodejce uvidí hned, že jste platbu provedl. A teoreticky může v tom okamžiku odeslat zboží. V praxi to tak vždy nefunguje.
Děkuji,
tedy je to tak že když nakoupím zboží, tak aukro automaticky aniž by prodejce chtěl mi pošle mail s údaji o účtě payU kde mám zaslat peníze?
Ty peníze přeci nemohou dojít rychleji na ten Payu a o víkendu už vůbec ne? Vždyť převod trvá různě záleží na jakou banku.
Děkuji za vysvětlení
Pokud koupíte, "vyleze" na Vás "Formulář voleb přepravy", kde volíte i způsob platby. Může tam být možnost převodu na bankovní účet, ale vždy je tam možnost platby přes PayU.
PayU je napojen přes internetbanking na většinu našich bankovních ústavů, má u nich účty, takže interbankovní převod je otázkou několika sekund nebo minut. Pokud tedy máte internetbanking, Vaše platba z Vašeho účtu může být na PayU téměř okamžitě i o víkendu.
Pracovní dny platí jen pro mezibankovní převody, které se realizují přes clearingové centrum ČNB...
Aha, takže já když platím a dám možnost platba přes PayU tak mi to ukáže nějaké číslo účtu, kde klasicky převedu peníze jako bych posílal příkaz kuhradě převodu peněz na jakýkoliv účet?
Je to úplně to samé jen ta platba tam bude ihned?
Děkuji
Nevím, jakou máte konkrétně banku, ale pokud dáte volbu platby přes PayU, naskočí stránka, kde tuto svoji banku zvolíte. Potom už jste přesměrován na předvyplněný převodní příkaz ze svého účtu, který jen potvrzujete a autorizujete běžnými zabezpečovacími kódy jako u jiného převoďáku. Platba pak proběhne "hned", tedy během minut, protože jde o vnitrobankovní převod z Vašeho účtu na Aukroúčet v rámci jedné banky.
Abych to doplnil - převod nemusí být třeba o víkendech fyzicky dokončen ale systém částku na vašem účtu blokuje a vy i prodejce téměř okamžtě dostanete potvrzení o tom že boží je zaplacené.
Pravda je že se poslední dobou u dost aukcí vyskytuje poznámka, že prodejce si nepřeje platbu realizovat systémem PayU. Nezajímal jsem se o to, proč, ale pravděpodobně si PayU strhává nějaký desátek pro swebe a lidem se nelíbí, když na nich někdo bezpracně vydělává.
Abych to upřesnil, převod MUSÍ být dokončen, aby se peníze objevily na PayU, blokace se používají především při platbě kartou u obchodníka nebo při výběru z bankomatu. Ovšem PayU má účet u všech rozumných bank v ČR, takže jde o vnitrobankovní převody, které jsou "okamžité"...
PayU je zdarma. Prodejce si někdy nepřeje platbu přes PayU, protože následný převod financí z PayU na prodejcův bakovní účet trva zpravidla podstatně déle, než převod od kupujícího přímo na tento bankovní účet. Jde tedy o to, že prodejce sice na PayU své peníze vidí, ale jsou mu k ničemu, musí je nejdříve převést na svůj bankovní účet, aby s nimi mohl disponovat, třeba nakoupit na Aukru. Je to trošku nesmyslné a nedomyšlené...
Rád bych tuto informaci doplnil.
PayU po autorizaci transakce od banky okamžitě připisuje peníze na Aukro účet prodejce a je jen na prodejci, kdy si peníze z účtu vybere. Důležité je přece si uvědomit, že obchod se děje kvůli zákazníkovi (ne nadarmo se říká náš zákazník, náš pán) a ne kvůli prodejci. Prodejce dostane email okamžitě po autorizaci platby a může odeslat zboží. Není důvod, aby do výplaty peněz ze svého Aukro účtu na svůj bankovní účet zatahoval zákazníka, tomu do toho přece nic není. Ten chce zaplatit a mít zboží co nejdříve a k tomu slouží PayU. Docela se těším až všichni prodejci na Aukru pochopí, že prodávají zboží pro zákazníka a je na něm jak chce platit. Proč bych chtěl já jako zákazník, který chce platit platební kartou měl řešit pitomé spory mezi prodejci na aukru?
... nebo je také možné, že prodejci na Aukru vědí, že pokud jim pošlu peníze na bankovní účet, tak je již nikdy nemusím vidět, pokud zboží nedostanu. Platba platební kartou mi však jako zákazníkovi zaručuje možnost reklamovat platbu (chargeback) až po dobu 180 dní po uskutečnění transakce a peníze dostanu zpět. Proč bych měl být tak hloupý a platit převodem na účet? Aukro mi to dává zdarma přes PayU a já, jako zákazník, jsem z toho nadšený. Konečně mám u Aukra možnost platby jako na opravdovém obchodním portálu a ne na nějakém bleším trhu.
Jako prodávající automaticky přijímáte platby na PayU, takže přijté platby vidíte na svém PayU většinou dříve než při převodu na Váš účet z jiné banky a dříve můžete odeslat zboží. Z tohoto PayU si peníze jednorázově nebo pravidelně převádíte na svůj bankovní účet.
Jako kupující můžete ze svého bankovního účtu platit prodejci na jeho PayU, peníze většinou vidé dříve než při převodu na jedho bankovní účet a může odeslat zboží.
Za peníze na PayU nejde nakupovat!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.