Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

GOOGLE PLAY - oprávnění

Od: martiz* odpovědí: 8 změna:

Ahoj všem,

koupil jsem si nový telefon s operačním systémem Android a používám google play ke stahování aplikací a her. Jednou mě napadlo u aplikace rozkliknout (když na google play otevřete stránku s popiskem aplikace) záložku "Oprávnění" a dočetl jsem se u dost aplikací i her toto -

"

• Vaše poloha
    přibližná poloha (pomocí sítě)
    Umožňuje získat přístup ke zdrojům přibližné polohy, jako je například databáze mobilní sítě, je-li k dispozici, a určit přibližnou polohu tabletu. Škodlivé aplikace takto mohou zjistit, kde se přibližně nacházíte. Umožňuje získat přístup ke zdrojům přibližné polohy, jako je například databáze mobilní sítě, je-li k dispozici, a určit přibližnou polohu telefonu. Škodlivé aplikace takto mohou zjistit, kde se přibližně nacházíte.

• Síťová komunikace
    plný přístup k internetu
    Umožňuje aplikaci vytvořit síťové sokety.

• Telefonní hovory
    čtení stavu a identity telefonu
    Umožňuje aplikaci získat přístup k telefonním funkcím zařízení. Aplikace s tímto oprávněním může zjistit telefonní číslo a sériové číslo příslušného telefonu, zda je aktivní hovor, číslo, ke kterému je hovor připojen a podobně.

• Úložiště
    upravit/smazat obsah úložiště USB upravit/smazat obsah karty SD
    Umožňuje aplikaci zapisovat do úložiště USB. Umožňuje aplikaci zapisovat na kartu SD."

Popravdě mě to praštilo do očí a uvědomil jsem si co všechno s tímhle někdo může dělat. Je to opravdu tak, že si pak můžou volat z mého telefonu, získat informace o mojí poloze a vymazávat z telefonu a SD karty soubory?
Předem děkuju za odpovědi. Martiz

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

opra
hodnocení

0x

já z toho marketu stahuju už rok, a nic se nestalo :D

To oni to tam jen tak píšou :D

hodnocení

0x

Bohužel je to jak píšeš,proto dávej pozor co a k čemu má aplikace přístup v tvém telefonu,je jasné že třeba Viber musí mít přístup snad ke všemu ,ale co třeba slovník offline? proč by měl mít přístup k tvému účtu,číst data kontaktů,znát tvou polohu,nebo čtení stavu a identity telefonu? proto stahuj jen to co má staženo hodně lidí a co je slušně hodnocené a také to co obsahuje málo reklam.Stahni si DR.WEB LIGHT -který se dá vypnout a občas si proskenuj mobil.

hodnocení

0x
Podle toho co stahujete..
Například, aplikace si vytvářejí cache ("dočasně soubory pro rychlejší prohlížení") které se ukládají na sd kartu, nebo vyhledávají rádia podle lokace.
Nebo pokud přez aplikaci chodíte na net, nebo ho aplikace využívá, potřebuje k tomu oprávnění.
Pokud máte ROOT ("admin" účet) na vašem telefonu, stahnete si aplikaci
Lucky Patcher. Umí upravovat práva jednotlivých aplikací.
doplněno 31.10.12 09:44: Například Dolphin Browser: Internet potřebuje, změnu karty se také kvůli stahování souborů.
Čtení informaci o telefonu: některé hry přečtou vaše IMEI číslo a pod tim se vám na jejich serveru ukládá hra :)
Poloha: Třeba aby jste se mohl podívat kdo blízko vás hraje tu samou hru, jako vy.
Je pravda že některé aplikace toho chtějí trošku moc..
opra

je možné že mi některá hra smazala celou SD kartu?

To snad ne, ona má to povolení proto, aby mohla mazat svoje dočasné soubory.
opra

tak jaktože jsem se jednou probudil a bum! všechny data byly pryč :(

důvod? samo se to udělat nemohlo a já to taky neudělal ;(

Třeba jsi ve spánku mačkal na display :D
Nebo to byla nějaká "naštvávací" aplikace (vir?), co maže data. :/
opra

večer si mobil vypínám takže jsem to nemohl udělat. Že by to bylo aplikací? to nwm já stahuju jen z Google play a z ulož.to

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]