Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konfigurace sítě

Od: tektro* odpovědí: 19 změna:

Ahoj, zdravím všechny!

Obracím se na Vás s žádostí o radu - už jsem úplně bezradný... Doma máme dva počítače, oba s win xp prof, rozhodli jsme se je propojit do sítě. I přes podle mě správnou konfiguraci se mi však nepodařilo ji rozjet. Za jakoukoli radu budu velmi vděčný.

Oba počítače jsou spojeny překříženým kabelem kategorie 6 na 1GBit, oba mají integrovanou síťovou kartu (realtek, jedna 100MBit, druhá 1GBit). Tento hardware jsem úspěšně nainstaloval a správce zařízení oznamuje, že obě zařízení pracují správně. Navíc jsem zkontroloval nastavení BIOSu pro oba počítače, kde jsem nenašel nic, co by mělo bránit funkčnosti. Dále jsem v obou počítačích nakonfiguroval protokol TCP/IP, (1.počítač IP 192.168.0.1, maska 255.255.255.0, 2.počítač IP 192.168.0.2, maska stejná). V obou počítačích jsem vypnul všechny antivirové programy, včetně firewallu systému windows. Zkontroloval jsem názvy počítačů (tom, martin) i pracovní skupiny (doma). Po těchto úpravách jsem se domníval, že by neměl nastat žádný problém. Restartoval jsem, všechno klaplo a v Task manageru i v ovládacích panelech mi systém oznamoval, že síť je funkční. Vzápětí jsem ale zjistil, že tomu tak není (neprůchodné pakety, hledání pomocí příkazu ping - a to ani na název počítače ani na IP, ve složce místa v síti se nezobrazuje druhý počítač ve skupině). Momentálně nejsem schopen lokalizovat chybu... Ještě pro úplnost dodávám, že oba OS byly nainstalovány den před instalací sítě (neupravoval jsem ani místní zásady v gpedit.msc, ani registr) a že jsem vyzkoušel i jiný překřížený kabel a též propůjčil a vyzkoušel jiné síťové karty - tedy hardware nemá pravděpodobně na tento problém vliv.

Pokud by bylo třeba nějaké doplňující informace, stačí říct.

Předem díky za jakoukoli relevantní odpověď

Hezký večer, Tom

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Tohle problém asi nevyřeší, ale nastav si alespoň jeden adresář na sdílení.
Tady snad ještě postupy propojování:
xmaestro.com/...
tektro*
hodnocení

Díky, no i z této stránky jsem čerpal... :) leč marně. Jeden adresář jsem zkusil nastavit, klaplo to pouze v tom smyslu, že se ten adresář objevil v Místech v síti v tom počítači, ve kterém byl. V druhém nic... Tedy evidentně neúspěch.

Každopádně dík

hodnocení

1x
Ten kabel je křížený kroucený? Čili má přehozené páry? Sice by to většina síťovek umět měla ale vzhledem k tomu že ty pc jsou propojená bez routeru...
tektro*
hodnocení

Abych pravdu řekl... nevím... Koupil jsem ho v myslím v Electro worldu, je od hamy, 25m dlouhej. Na krabici bylo napsaný crosswired, což jsem pochopil jako překřížený. Stejně tak je to přímo na něm označeno. A na krabici ješte mimoto byl obrázek s tím, že jde tímto kabelem propojit dva počítače bez dalších síťových prvků. Zda je kroucený nevím, dá se to nějak jednoduše poznat?

Dík za odpověď

No dá, koukni na obě koncovky a budou tam přeházené barvy
web51.hw.cz/...
Jeden bude podle Ačka a jeden podle Béčka. Až tohle zkoukneš tak budem uvažovat dál..
tektro*

Tak jsem se na to díval - na jedné straně je konektor se zeleným na kraji, na druhé je na kraji oranžovej. A na kabelu je napsano 568B.

Nemám doma net, proto to tak dloho vždycky trvá, než odpovím...

Přesto dík

Dobře takže ten kabel je OK (budem věřit že je opravdu OK)
Je dobře zasunut v síťovce? Asi jo co. Když dáš start/spustit/cmd/ipconfig /all tak co tam je? Dej sem obrázek toho výpisu z obou pc nejlépe.
A když dáš v start/spustit/ip adresac$ tak to udělá co? Místo ip adresa dej ip toho druhého pc, zkus to z obou a dávej to bez uvozovek.
Jo jelikož to teď nemám rozkliklé tak nevim zda tam máš prof, pokud jo tak vypni zjednodušený sdílení (tento počítač/nástroje/možnosti složky/zobrazit/ a odškrtni použít zjednodušené sdílení, sice tohle neni ten problém ale stejně by se to dělalo)
tektro*

Ahoj,

omlouvám se, že to tak dlouho trvalo, byl jsem pryč... Takže výpisy dodávám. Start/spustit/ip adresac$ nedělá nic, respektive mi to napíše, že není tato adresa dostupná. A zjednodušený sdílení jsem vypnul.

Mám trochu pocit, že jsou u nás doma nějaký síťokazný vlny... :))

Konfigurace sítě
tektro*
28.02.08 13:14
Druhé PC
Konfigurace sítě #2
dns ani bránu při spojení dvou pc nezadávej a auž vůbec ne zadávat tam ip toho samého pc jako je jeho ip (viz jak je martin) tak to zruš...
tektro*
provedl jsem a opět žádná změna...
Nějak ta diskuze roste, nevim zda jsme to tu už řikali, ale - pracovní skupina je stejná (rozhoduje i velikost písmen- pravé tl na tento pc, vlastnosti, nazev pocitace, zmenit), dále je zajimavé že tam máš tolik nápisů připojení k místní síti- více síťovek nemáš? Co ikonka u hodin, jsou ty dva počítače škrtnutý? U obou pc? Nebo jsou normálně aktivní? Jiná síťovka byla zkoušená?
A tak část už je tam zodpovězena, síťovky se mohou hádat...To můžeš zkusit nastavit ve vlastnostech síťovky

mival*
hodnocení

0x
Máš povolený vzdálený přístup?
Najdeš to: tento počítač -> vlastnosti -> záložka vzdálený přístup -> zaškrtnout tam "povolit připojení vzdálených uživatelů k tomuto počítači"
Po tomhle se nám domácí síť rozjela a počítače se navzájem viděly.
To je jedna z věcí co vypínám a tim to určitě neni...pokud to pomohlo tak to jen zaktivovalo/nastavilo něco co jsi neměl ;)
tektro*

měl jsem to vypnutý už dřív.

jirkahorak*
hodnocení

0x
čauky, docela možné je že je problém v tvém nastavení IP adres já propojoval notebok s Pc přes křižák ale nastavení IP adres jsem nezadával a nechal to na systému(prostě nastavit IP automaticky a oba počítače se v síti našly a přiřadily si své IP adresy a fachaly super tak to vyzkoušej a uvidíš že to půjde
Nechat dhcp při přímém spojení dvou pc neni to pravé ořechové...
tektro*
To bylo první, co jsem zkusil, když jsem to nainstaloval. Bohužel se mu nepodařilo přiřadit ani IP adresu, takže jsem tuto možnost rychle opustil...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]