Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak povolit makra

Od: majlin odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, jsem počítačový jantar, můžete mi prosím poradit jak zapnout v Excelu 2010 makra aby mi fungovalo SW, nepoškodí mi to počítač? Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

1x

jen bych doplnil co jsem si tu právě přečetl o makrovirech. Makroviry nemusí být žádné viry, proto je antivir nenajde. Jsou to kousky kódu, které dokáží automaticky spustit legální funkce systému. To je to pravé místo pro počítačové vandaly. Makro dovede změnit nastavení PC, vypnout nebo restartovat PC, přepsat soubor, vymazat soubor, vymazat soubor i celou cestou k němu (oblíbený excelovský smrťák Kill Thisworkbook.path), to všechno podmínit časem aby se to stalo například v pátek třináctého odpoledne atd. Cokoliv jde ručně, jde i makrem.

Když budete otevírat neznámý sešit s makry, pak vám radím jej napřed dobře probádat. Dělá se to tak, že při otevírání sešitu držíte stisknutou klávesu SHIFT. Tak makra odpojíte, můžete si je otevřít v editoru VBA a prozkoumat, jestli se v nich náhodou nevyskytuje něco podezřelého. Jestli chcete pracovat s makry a máte rád svůj počítač, pak se naučte aspoň základy VBA. To je nutnost.

mowla*
hodnocení

0x

Nemám 2010, ale bude to obdobné...

V Menu - Nástroje - Makra - Zabezpečení, v záložce Úroveň zabezpečení si zvolíš tu požadovanou...

terop*
hodnocení

0x

Buď vytvoříte makra v EXCEL Vy,a to tak,že po otevření aplikace EXCEL v menu zvolíte nabídku zobrazení/makra/záznam makra.(nebo nahrát (zobrazit)uložená makra)

Po vytvoření (nahrání) makra soubor uložít jako sešit aplikace excel s povolenými makry.

POŠKOZENÍ POČÍTAČE=Jestliže je to soubor vytvořený Vámi a jste si jistý,že máte PC ,,čistý" nic nepoškodí.Pokud ale otevřete ,,cizí"soubor s makry je to na Vás,jestli mu důvěřujete a makra povolíte.S makry je to asi tak,že pokud je v souboru vir,tak se takzvaně schovává za tato makra a antivir jej těžko odhaluje.

doplněno 22.10.12 06:45:

Pokud takto s povolenými makry sešit uložíte,ikona tohoto souboru se zbrazuje s černým vykřičníkem ve žlutém poli.

majlin
hodnocení

Díky Vám hoši za odpovědi, musím upgreidovat otázku jde o majkrosoft Excel Starter 2010 a píše mi nepodporuje spouštění maker a jiného aktivního obsahu, jak mu mám vysvětlit že to potřebuju?

charlies*

Máš verzi, která je zdarma k dodávanému notebooku/PC a chybí ji některé funkce. K tvé smůle jsou makra jedna z těch funkcí, která chybí. Pokuď je tak nutně potřebuješ, budeš si muset Microsoft Office zakoupit minimálně edici Standard.

mowla*

Tak to je ovšem jiná... :-D

V tomto případě jsou dvě možnosti - buďto jsi navyklí na ´microsoftí´ produkty natolik, že si koupíš (a nainstaluješ) nějakou verzi MS Office a nebo zvolíš jeho free variantu - Libre Office (ke stažení např.: cs.libreoffice.org/... )...

majlin
hodnocení

Děkuji Vám hoši, všechny odpovědi sedí, musel jsem koupit profioffic (firma), za 13 stovek 2003,i s instalací a šlape.S úctou Smékal

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]