Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obnova dat z HDD - je to ještě možné?

Od: golgi01 odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

posílal jsem notebook do reklamace a všechna data jsem si zálohoval na externí harddisk. V servisu mi vyměnili HDD a tak, když mi přišel zpět, chtěl jsem si z externího HDD nakopírovat data zpět na notebook. Jenže... Některá data se povedla bez problému nakopírovat a jediné obrázky včetně všech mých fotek nelze. Složka nešla ani otevřít, chtělo to formátovat disk. Přes program HDD Regenerator jsem obnovil chybné sektory na HDD a po zpracování se do složky snažím dostat a taktéž neúspěšně - tentokrát mi počítač napsal, že složka odkazuje na neexistující umístění a po tom už složka nebyla vidět. Nyní se mi ale v Tento počítač objevuje, že HDD je obsazený na 230GB a že zbývá 270GB (cca) místa. Soubory, které mám teď na disku ale nezabírají 230GB, to by souhlasilo se "ztracenými" obrázky...

Věděl by někdo nějaký program, který by mi umožnil získat data zpět, nebo si to mám nechat opravit? :)

Děkuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

2x
1. Jestli jde jen o obrázky, zkus Test Disk a PhotoRec, obe stáhneš na cgsecurity.org/... Kdybys nevěděl, co dělat, napiš.
2. Zásada: Než použiji něco jako úložiště důležitých dat, ověřím si stav média!
3. Pokud by ses nakonec rozhodl nechat to servisu, vyhni se firmě DataRecovery (zachrana-dat.cz, datarecovery.eu a jiné domény), jsou to podvodníci! Zkus třeba DataHelp (datahelp.cz)
doplněno 19.10.12 21:11: Zkusil jsi už Scandisk nebo Checkdisk (zkontrolovat jednotku).
doplněno 19.10.12 21:11: *?
doplněno 20.10.12 16:31: Ještě si stáhni HD Tune ( hdtune.com/... ), spusť, klikni na "Error scan"a "Start"("Quick scan"musí být odškrtnuto). Až sken skončí, dej se screenshot, jak dopadl.
doplněno 22.10.12 16:27:

@totak: Recuvu zkusit může, ale jestli PhotoRec skoro nic nenašel, asi není velká šance, že by Recuva našla všechno...

golgi01
hodnocení

Tak bohužel nepomohlo... Nevíte nějaký jiný program, prosím?

totak*
Dokud se disk točí, vždycky je naděje to z něj dostat. Program Recuva je volně ke stažení třeba ze slunecnice.cz nejsilnější nástroj co mám otestovaný je Recovermyfiles ten není free.

Tohle mne zaujalo, jaké máte zkušenosti s DataRecovery? Já se na ně obrátil,s externím diskam, nechal jsem si udělat diagnostiku zdarma a když mi vysadili cenu kolem 13 tisís, takjsemto vzdal, takže bližší zkušenosti nemám; můžete mi je nějak přiblížit?

Ano ceny obnovy dat jsou hodně vysoké, dokonce byla jedna nejmenovaná firma, která vám data obnovila a disk na který je nakopirovala načasovala aby po nějaké době zase kleknul - tak si udržovala zákazníky - vyšetřovala to kriminálka...

doplněno 20.10.12 13:29:

Jinak vynikající program na obnovu dat je FILE SCAVENGER, obnoví i nemožné, ale ve free verzi obnoví jen omezenou velikost souborů.

Můj problém byl v tom, že jsem ten disk ani neviděl, žádným způsobem. Takže domácí použití opravných programů prostě nemělo šanci.

praivo*
Kdysi v květnu 2010 se mi rozbil disk (Hitachi HTS72323L9A360; Windows - NTFS). Moc jsem ještě počítačům nerozuměl a stránky DataRecovery na mne udělaly dobrý dojem, takže jsem se rozhodl to zkusit. Disk jsem jim odeslal zabalený ve 2,5" antistatickém sáčku spolu s diskem náhradním (na případná obnovená data) zabaleném do novin a obalu od VHS kazety. Diagnostika "zdarma" zněla "těžké softwarové poškození, 8000 Kč" (měl jsem to jako jakýsi studentský program, takže jsem se mohl rozhodnout, jestli za tu cenu záchranu chci). To je pro mne moc, takže jsem řekl, že záchranu nechci. Za diagnostiku bez záchrany si naúčtovali 300 Kč a disky mi přišly oba ve 3,5" sáčku zabaleném v kartonu (můj obal kamsi zmizel). Nainstaloval jsem systém na nový disk a starý odložil.
Asi po roce a půl, když jsem už uměl víc, jsem se rozhodl, že ta data zkusím získat zpět sám. Stáhl jsem si jakýsi live Linux a do něj Test Disk (nemám externí rámeček), do počítače vložil místo nového disku starý a... Stačilo sotva 5 minut u programu a data byla zpátky (ne všechna, ale jistá část zmizela asi kvůli chybě Wubi, takže už nešlo nic dělat a v DR by dopadli stejně). Za zlomek času a naprosto zdarma.

praivo:

souhlas jsou to podvodníci, mě se povedlo externí disk co se nehlásil zprovoznit přes universální USB adaptér, což je zajímavé, elektronika boxu byla v pořádku a přesto se disk nehlásil, tak jsem jej zapojil přes ten adaptér a ohlásil se, zachránil jsem všechna data záchranným softwarem, naformátoval, vrátil do původního boxu a maká do dnes :)

golgi01
hodnocení

Zkoušel jsem tedy ten PhotoRec a zvládl obnovit tak 70 obrázků...

Teď vyzkouším ten HD Tune a po dokončení přiložím screen...

Děkuji

golgi01
hodnocení

Tak jsem zkusil HD Tune, Error scan... Tváří se, že jo to ok :/

Obnova dat z HDD - je to ještě možné?
juldab*

recuva atd jsou dost amaterské programy. Hoděj se opravdu jen pro zachranu jednoduchých dat. Scandisk nebo Checkdisk data nenávratně zničí ( i když i stím se dá trochu pracovat) Z tady nábízených programů je asi nejlepší FILE SCAVENGER ten je ale již dost zastaralý- Nejlepší programy pracují tak že provedou bitovou kopii celého disku tzn klidně soubor o velikosti 1T (popř jeho fyzické části)podom druhý soubor s možnými drobnými posuny hlavičky a potom statiskicky hledají možné soubory.Zbytek je pak ruční práce se znalostí formátů souborů. Můžu ti říct že jeden program který používám najde jména souborů ( a někdy se je podáří vytáhnout) před několika reinstalacemi a tedy i formátováním.

amidamaru*

Mohl by jste mi poradit,který program dokáže obnovit fotky,vyhozené z koše,třeba v loni?Fotky byly sice nahrané na CD,Ale cd-čko se stratilo.Potřeboval bych nějaký program,který by vydoloval je z hardisku.Poradte.

praivo*

Jestli je to už tak dlouho, tak jsou už data téměř jistě přepsána. Větší šanci budeš mít, když začneš hledat to CD...

hodnocení

0x

Jinak mi ještě napadlo: neměl jste ten externí disk ještě v záruce? Pak byste možná mohl požadovat obnovu dat od prodejce. U mě už to nepřicházelo v úvahu.

golgi01
hodnocení

No nevím, v záruce sice je (kupován z Makra), ale bojím se, že by mi disk spíš zformátovali, vyměnili nebo něco jiného...

praivo*
hodnocení

0x
Mimochodem, není ten exterňák náhodou A-DATA SH93? Tenhle typ je dost problémový...
golgi01
hodnocení

Není, je to Hitachi Touro Mobile :)

Psal jsem dvacátého z mobilu ať zkusíte program Recuva. Bohužel jsem tou dobou nebyl ještě na těchto stránkách registrován, tak sem admin tu zprávu nepustil protože jsem byl přes mobil "podezřelý" :(

Recuva je free nástroj na záchranu dat a dostupný je třeba na slunečnici.

Osobně mám nejlepší zkušenosti s programem "Recover my files" který sice free není, nicméně třeba na ulozto není problém ho najít. Doporučuji hledat verzi Portable protože ta se na disk neinstaluje a tudíž nehrozí, že byste si instalací něc na disku přepsal.

hola
hodnocení

0x

Svěřte to odborníkům. Upadl mi externí Western Digital 2TB, nebyl systémem vůbec detekován a vydával zvuky jako když přeskakuje ozubené kolečko - takové cvakání. Odnesl jsem to sem a za dva dny jsem měl data zpátky. Cena 1.500,-Kč.

barbarosa
hodnocení

0x

Já bych volil Datarecovery. www.datarecovery.cz Zkus je.. Maj diagnostiku zdarma a disk pokud nejsi z prahy ti odvezou na vlastní náklady. Já mám s nimi dobré zkušenosti.

praivo*

Odpovídáš trochhu pozdě, ne?

S DR jsi asi měl štěstí - poradte.cz/... ...

daman
hodnocení

0x
Nespoléhejte na dlouhou životnost externích disků!
Já jsem si zakoupila od A-data - který měl být odolný pádu, ponoření do vody atd - byl speciálně pro toto vyvinutý. Ovšem přestal funfgovat po necelých 2 letech,
přesto, že mi neupadl ani nic podobného. Naštěstí byl v záruce. Předpokládala jsem, že firma automaticky zálohuje data, ke kterým jsem se již nemohla dostat -
v rámci reklamace. Ale ouha - chtěli za to nemalou částku v řádu ticíců kč s tím, že za data neručí. Ovšem to není pravda - neboť podle občanského zákoníku ručí
jednak za vadný výrobek, tak i za poškození, které tím zákazníkovi vzniklo! Informovala jsem se ohledně toho u právníka.
Takže kdo řešíte podobnou věc, nedejte se! Ze zákona máte na bezplatnou zálohu dat v
době záruky nárok!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]