Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s instalaci XP a BIOSem...

Od: tomina* odpovědí: 32 změna:
Ahoj,
mám problém s instalací WinXP na mém stolním PC. Když jsem vložil klasicky v běhu systému CD do mechaniky, zařvalo na mě upozornění, že v PC je novější verze jak na CD. Zkusil jsem tedy vstoupit přes klávesu DELETE do BIOSu a podle pokynů na této stránce:
jnp.zive.cz/...
problém byl ale v jiném typu BIOSu, který na stránce je Phoenix,já mám ovšem jinou verzi. A tak jsem bootování našel místo v záložce Boot,ve složce Advaced.. atd., kde bylo popsáno:
First Boot - CD-ROM
Second Boot - HDD
Third Boot - Disabled
Pasword Check -? nevím k čemu slouží
Při tomto nastavení jsem doufal, že PC půjde místo do starého XP systému,rovnou na CD a do instalace nového. Ovšem PC nastavení zcela ignorovalo a při jakémkoliv zásahu do pořadí Bootu a systém nabíhal do starého WinXP. Nakonec, mě napadlo, že bych mohl pomocí WinVista,který jsem nainstaloval tvrdě naformátovat disk. To se podařilo, ale při přeinstalování Visty na XP se opět dělo to co předtím,nastavení v BIOSu PC hrdě ingnorovalo a jelikož v PC s parametry AMD Sempron - 512 MB RAM jsem Vistu nechtěl ponechat... kamarád mi říkal, že při restartu PC se mu objeví na obrazovce klávesa F2,kdy jde do setupu a může bezproblémů nabootovat CD s XP, já ovšem takovou možnost neměl a nic podobného se mi neukázalo...
Začínám propadat panice, jelikož se v PC moc nevyznám a každá náročnější procedura u mě probíhá s manuálem v ruce, nejsem si jist,zda něco nedělám špatně,prosím poraďte...
D ě k u j i Tomina

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mrtommy*
hodnocení

0x
V tomto moc neporadím,skuste si od někoho vypálit Boot CD například s Linux Mandriva,samozřejmě lze bootovat z USB Disku,stačí aby jste ve vašem BIOSu nastavili Third Boot na USB.

lukyn1811*
hodnocení

0x
1) To, čím kamarád spouští instalaci z cd pomocí F2 je BOOT MENU(seznam zařízení, ze kterých se dá bootovat). Někdy to bývá F8, F11, F12 atd. Pokud tuhle možnost máš taky, tak by ti to mělo každopádně psát při startu, nebo si to můžeš zjistit v manuálu (hledej položku Boot Menu).
2) Taky můžeš zkusit nastavit u Second boot device DISABLED(nebo NONE, podle toho, co máš za BIOS). Po restartu před dokončením instalace ovšem nesmíš zapomenout vrátit hodnotu HDD.
PS.: A jak jsi teda nainstaloval ty XP po formátu?
lukyn1811*
Sorry za to PS - už mi docvaklo, že jsi se jenom pokoušel instalovat.
tomina*
hodnocení

Přesně tak, Vista šla nainstalovat ihned ze systému XP,tam problém nebyl,ale jít z Vist na XP už je těžší..zkusím kombinaci eFek a uvidím...
lukyn1811*
Nejdřív se radši koukni do manuálu, jestli tuhle možnost máš, případně pod jakou funkční klávesou. Jinak si ještě něco nechtíc vypneš...
tomina*
hodnocení

PC mám rok staré a je poskládané, takže typ Noname,tuto chybu už nikdy neudělám a příště radši zakoupím virtuální pokojíček,kde je vše. Manuály bohužel nemám,nic mi nedali. PC bylo dvakrát v opravně,tudíž myslím si,že problém s instalací bude tkvět v chybném Hardwaru. Ty minulé opravy byli sice jinačího původu a to hlavně kvůli nestabilitě systému, ale zřejmě jim to tam zanesu ať se oni snaží. Já už jsem zoufalý. Jsem rád, že počítač zapnu..
Byl tu kamarád,který se v PC vyzná a i on si nevěděl rady..
lukyn1811*
A tu druhou možnost jsi zkoušel?
tomina*
hodnocení

žádné F něco nereaguje...na výběr mám pouze DEL pro vstup do BIOSU a F9 pro nějaké Xtreme což nevím o co se jedná..
lukyn1811*
Ale já jsem myslel, jestli jsi zkusil nastavit u Second boot device DISABLED.
tomina*
hodnocení

Ano,zkoušel jsem i ze srandy všude Disabled a stejně systém XP naskočil,jakoby to prostě vůbec nereagovalo na příkazy v BIOSu
lukyn1811*
Tady nejde o to, nastavit to všude - First nech na CD-ROM, Second DISABLED. Pokud to ani potom nenaběhne, tak holt asi nemáš bootovatelné CD s Windowsem.
tomina*
hodnocení

ano,v tom případě nemám to bootovatelné CD s Windowsem,protože jdem to už dávno zkoušel..
lukyn1811*
Takže poděkuj borcovi, co ti to CD dal, za příjemně strávený večer a obstarej si startovací.
tomina*
hodnocení

dobře, je to ale divné,protože jsem tu měl dvě CD s WinXP,jedno moje a druhé kámošovo,a obě byly jiné,a stejně to nešlo,že by obě byly vadné,když on ho běžně doma používá?
lukyn1811*
No jestli nebude fungovat ani startovací CD, tak už bych to viděl buď na servis, nebo volný pád z okna.
Náhodou 2 mechaniky nemáš? Setkal jsem se už s tim že ani jedna ne a ne brát boot cd dokud jsem jednu neodpojil...
tomina*
hodnocení

ne mám jen jednu a to taky nějakou Noname...jo kdyby mě před rokem nestál 15 litrů,tak letí,nyní mám notebok za 18,kterej má asi 3 x tak lepší parametry...hrůza,jak to jde dopředu
lukyn1811*
Ještě něco mě napadlo. Před startem instalace z CD by to mělo psát něco jako "Press any key to boot from CD...". Objeví se to tam jen na chvilku - nepřehlídls to?
tomina*
hodnocení

Tak problém vyřešen. Celou dobu za to mohla moje bezdrátová klávesnice,která sice dělala že pracuje,ale nepracovala,při připojení klasické klávesnice bylo vše OK...takže poučení pro ostatní :))
Poučením pro další tazatele je udávat kompletní informace- každý tu řešil že to nebootuje ale ono to bootovalo jen se nedala odklepnout hláška po které se spustí instalační proces ;)
molex*
Můžu se zeptat jak se teda přeinstaluje z Visty na XP?
Jednoduše. Vloží se instalační disk do mechaniky, v BIOSu se nastaví jako první bootování z CD/DVD a po restartu tě už průvodce povede sám. Instalace provedeš na stejný diskový oddíl kde bla Vista a před instalací proveď formát tohoto oddílu.
molex*
Tak přeinstalování na XP se povedlo, ale mám další problém, nejde se mi připojit na internet a to ani síťovým kablem ani bezdrátově.Nevíte někdo jak na to?Jestli se musí stahnout nějaké ovladače nebo tak...
mudrlojza
Samozřejmě si sežeň ovladače na síťovku a WLAN (buď z CD nebo z netu od výrobce) a poté by mělo vše fungovat...pokud né,tak mrkni zda nemáš nastavování statického IP,kdy musíš hodnoty nastavovat.Pokud máš DHCP,tak se nastavování nekoná a systém si vše nastaví sám..
molex*
Jenže kde to najít.Vůbec se v tom nevyznám jaké ovladače hledat.
CD s ovladačema se dostávají skoro ve 100% k dodávanému hardwaru, zvláště u síťovek takže koukni na cd co jsi dostal s pc.
Navíc budeš muset bezdrátové připojení nakonfigurovat podle parametrů, které ti dal poskytovatel.
molex*
Tak já žadné cd k notebooku nedostal.Bezdrátové připojení mi jelo na Vistě ale po přeinstalování na XP nevím jak na to.Zatím mi jede jen síťovým kablem protože jsem stáhl ovladač.

Jakému notebooku? Tam kde jsi stáhl ovladač na síťovku tak tam neni i na tu wifinu?
molex*
Tak mám stáhlý Atheros ale nejde se mi bezdrátově připojit, píše mi to že nejsem v dosahu, přitom mám plný signál...nevím co stím
To, že máš plný signál ještě nutně neznamená, že se k vysílači připojíš. WiFi v notebooku nemá žádný oslnivý výkon a proto se může stát, že signál z notebooku k vysílači nedorazí.
1) správný ovladač? To že máš atheros mi nic neřekne když nevim co máš v noťasu fyzicky
2) co ti to píše? Používáš wifi managera ve windows a nebo toho co se instaluje s ovladačema? Zkus toho druhého...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]