Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Boot a instalace win

Od: petrrh odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, chci si na své PC nainstalovat win, dostanu se do biosu, kde kliknu na advanced bios features, pak first boot device a tam vyberu cdrom, dám uložit a restart PC, jenže boot s cdrom nejde, normálně se mi znovu načte systém místo instalace nvých win. Kde dělám chybu? Přikládám obrázky...

Boot a instalace win

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petrrh
18.10.12 20:47
hodnocení

Boot a instalace win #2
petrrh
hodnocení

a poslední obrázek

Boot a instalace win #3

ladinpraha*
hodnocení

0x

Máš originál bootovací CD? Pokud bys ho měl, tak nemusíš lézt do biosu.

doplněno 18.10.12 21:14:

Co to udělá, když dáš spustit CD?

mowla*
hodnocení

0x

BIOS máš nastavený dobře...

Pokud pecko odmítá bootovat z CD, je buďto poškozená mechanika, nebo není bootovací CD a nebo - při startu by se mělaobjevit hláška "To boot from CDROM pres any key..." (nebo tak nějak) - takže je potřeba stisknout klávesu, jinak PC nabootuje z HD...

doplněno 18.10.12 21:23:

Pokud tam něco "rychle problikne", zkus prostě po zapnutí počítače ´zběsile´ mačkat třeba mezerník...

;)

BTW - nemáš jiné bootable CD? (jen pro jistotu, pro ověření, že CD imechanika "jsou v pořádku")?

petrrh
hodnocení

Mechanika i cd je v pohodě. Teď jsem to znova zkoušel a zase to nabootovalo z HD, nikde jsem neviděl co zmáčknout aby to bootovalo z cdromky, vše to rychle jen problikne, ale asi tam nikde napsanýho nic nebylo, Tak nevím.

darda

Asi to opravdu "v pohodě" není!

Máš to CD vypálené jako zaváděcí?

To, že je čitelné, ještě neznamená,

A) že tam jsou zaváděcí soubory vypáleny.

B) že jsou čitelné.

Asi to není legální instalačka, že?

petrrh
hodnocení

Legální to není, to přiznám. Zkoušel jsem ještě jiné bootCD a to samé, CD jsou v pohodě, nedávno jsem je použil na jiném PC. Zkusím to s tím mezerníkem.

petrrh
hodnocení

Tak mezerník nepomohl, skočilo mi to do výběru, kde je stav nouze, restart, recovery console a tak pod. Spustit cd?... jako jít tento počítač, disk a tam dát instalace win? To jsem zkoušel, ale to se nainstaluje bez formátu HD, ne? Tak já už nevím...

mowla*

No - tak teď bych zkusil boot z USB...

doplněno 19.10.12 00:31:

To Habin: No - může, nemusí... Je to jedno - jestli má CD jen na prvním nebo i na druhém místě (respektive jsem zatím nepotkal BIOS, kde by to jedno nebylo)...

Pokud mu z toho CD nabootovat nejde, je vadná buďto mechanika nebo CD. Případně - teoreticky, může být chyba ještě v BIOSu...

doplněno 19.10.12 00:59:

To Habin: "Boot z CD na CD" - nerozumím... Nebootuješ z prvního na druhé, ale z prioritnějšího, které obsahuje systémový disk... Každopádně - vždy bootuješ (neboli natahuješ OS) do RAM...

doplněno 19.10.12 01:04:

To Habin: Vážně v tom máš ´hokej´... ;) Zřejmě si pleteš boot s copy...

Vždy bootuješ (neboli natahuješ OS) do RAM...

Nebootuješ z CD na HD - nebo, v případě opačného pořadí, z HD na CD...

doplněno 19.10.12 01:35:

To Habin: "Nevím co by mi to dělalo ..." - tak to vyzkoušej... ;)

Nebo vyzkoušej jinou variantu - dej HD na první místo a CD tam nedávej vůbec - dokud nebudeš potřebovat boot z CD, nevšimneš si rozdílu (a pak bude stačit CD zase do boot device přidat)...

Pokud čteš (a posloucháš) rady na fórech a nerozumíš významu, můžeš mít BIOS nastavený rozumně a přesto vůbec nevědět, jak funguje. Kombinace 1.CD, 2.HD se nastavuje proto, že častěji potřebuješ nabootovat z CD i když je HD ´bootable´ (což by jinak nešlo) než instalovat OS na čistý disk (tomu by vyhovělo i nastavení 1.HD, 2.CD) - tak abys kvůli třeba opravě instalace OS (doinstalaci SW apod.) nemusel pokaždé přenastavovat BIOS...

;)

Neměl by mít v BIOSu Second Boot Device Hard Disk?

doplněno 19.10.12 00:43:

Boot z CD na CD :)

Boot sem dělal X x.Pořád mám nastavený první CD,druhý HDD,třetí Disable.Vždy to bootovalo bez problémů,jedině že by nebylo CD bootovací.Takoví kopie taky sou.Pokud přece dám první CD a druhý taky CD tak to nemá kam bootovat

Když myslíš,nebudem to řešit.Ve všech možných fórech máš nápovědy jak bootovat.Všude píšou první čtení CD,druhý HDD.Nevím co by mi to dělalo kdybych to měl tak nastavený jak má on na tom obrázku.První CD,druhý taky CD.

Dneska je móda dělat DVD na kterým je víc verzí sedmiček. Bohužel některý bios pak neví co z toho vybrat a tak hledá další možnost a tou je boot z Disku. Sežeň sí DVD na kterým bude jen jedna verze systému a vsadím boty že to zabere. Následně ti pak nic nebrání vložit svoje DVD all in one a přehrát systém na "lepší"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]