Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zbavit syna závislosti na hrách?

Od: adelice* odpovědí: 5 změna:

Ahoj, můj syn je závislý na počítačových hrách. Ne stříleček ani nic podobného, spíše hraje klasické kreslené hry na internetu.

Nechce chodit ani ven za kamarády. Se mnou se naštěstí ještě baví, ale s tátou se kvůli počítači pořád hádaj.

Co mám dělat? Mám mu ty hry zakázat? Co snese nejlépe? Nechci, aby mě jako matku nenáviděl.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

2x

Navštívit se synem psychologa - závislost na PC hrách je v principu stejná závislost, jako na hracích automatech, alkoholu či kokainu...

ladaadal*
hodnocení

0x

Je závislý - jak to víš? kolik hodin u toho tráví? Proč mu to trpíte? Hádá se s tátou? To je ale jen sranda, ne?

Kolik mu je? Dělá běžné domácí a zahradní práce? Co nějaký sport nebo učení? S těmahle informacema asi moc neporadíme. Děti jsou děti, jsou hravé, ale musej se do jisté míry usměrňovat, aby nezvlčili.

hodnocení

0x

Nedávno v tv řekl jeden chlápek svému synovi když mu něco zakazoval: "Radši unesu tvoji nenávist, protože bych neunesl pohled na to, jak si ničíš svůj život". A já si myslím, že to je velké "moudro". Od toho jsme rodiče, abychom dětem ukazovali tu správnou cestu. A to i formou zákazů a s rizikem, že nás budou nějakou dobu nenávidět (až pak uvařite knedlo-vepřo-zelo nebo něco, co má rád, ono ho ta nenávist přejde :)). Jinak co jsem viděla v dokumentu o závislostech dětí na počítačích, tak právě varovným signálem je, když děti přestanou chodit ven s kamarády. Pokud se tedy pan manžel se synem hádá, ať to řeší on, koneckonců, on je asi "hlava rodiny". Řešila bych to razantně co nejdříve, než to zajde příliš daleko. Kamarádka, když měl její syn špatné známky, zabavila šňůru od počítače - když nepomohlo domlouvání ani výhrůžky, bylo to jediné řešení. Mimochodem, v tom dokumentu o dětech závislých na počítačích byl asi 12letý chlapec, který na kameru řekl, "no sebrali mi klávesnici, tak jsem šel, a koupil si novou". To už byl opravdu silný "závislák".Takže doporučuji to nepodceňovat, a řešit to rychle a razantně.

askmenow*
hodnocení

0x

Také se přimlouvám za návstěvu psychologa. Pokud již kvůli počítačovým hrám mění své trávení času a omezuje sociální kontakty, není to žádná "lehká" forma. Závislost je věc, kterou sama těžko vyřešíte, jen si koledujete o to, že si syn vytvoří přidruženou )novou) závislost a že si navíc pokazíte vy nervy a se synem vztahy.

sargo*
hodnocení

0x

Radit psychologa je jistě v pořádku, ale kdyby se mělo každé dítě, co má mánii na počítač, honit po psycholozích, měli by pořadník na deset let dopředu :) Zásadní informace je, kolik je mu let. Dneska už děti dost často dostávají domácí úkoly k dělání na počítači, takže by úplně nepomohlo ho třeba odříznout od toho. Osobně bych doporučila striktně určit čas pro počítač, ideálně ne na hodiny, protože "musel jsem se podrbat za uchem a tím jsem ztratil čas a za to jsem nemohl", ale třeba "pondělí, středa, sobota, si můžeš po splnění běžných povinností k počítači dle libosti" (tři dny jsou příklad střelený od boku, jestli jich bude více či méně záleží samozřejmě na vás - ideální jsou samozřejmě dny, kdy se vrací ze školy nebo z kroužků nejpozději :)). A to dodržovat zcela bez jakýchkoli výjimek. Vysvětlit mu proč (co nejvědečtěji - žádné vágní "škodí to"), vysvětlit, že je vám to taky líto, ale trvat na tom a nejlépe nenápadně zařít, aby nemohl podvádět, pokud už je tak velký, že je doma po škole sám. Za neplnění povinností, případně za otravování o počítač mimo určené dny, se zakazují dny povolené. *frajer*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]