Nejste přihlášen/a.
Zdravím odborníky, mám takový dotaz:
Je možno přes nějaký adapter ři zařízení připojit novější a hlavně kapacitně větší pevné 3,5'' disky, ke starému PC, třeba přes USB?
Starý počítač, se systémem W2000. Tuším že pc nepodporuje pevné disky větší než nějakých 80GB, avšak externí 750GB přes USB vezme v pohodě.
Co jsem koukal na různá zařízení tak určitě obráceně snad fungovat budou - malý disk se starým rozhraním, na nový počítač půjde, ale přesně naopak?
Předem Děkuji
Taky bych zjistil jestli mám desku s USB2.0 rozhraním a ne jen USB1.1. Z vlastní zkušenosti jsem zažil, že jsem potřeboval na jeden starý počítač USB1.1 nainstalovat nějaký programy, tak jsem tam rovnou připojil ext. disk 500GB a disk vytuhnul prostě fungoval, ale došli k zhroucení FAT tabulek a pak jsem celý den ztrávil obnovou dat na 500GB disku. Nemusí se nic stát jen píšu co se taky může stát.
"malý disk se starým rozhraním, na nový počítač půjde, ale přesně naopak?" - no - pravděpodobnost je zhruba stejná...
Pokud chcete připojit nový disk ke svému počítači jako ´interní´, musí ten nový mít rozhraní P-ATA (lze pořídit i SATA, ale pak část výhod nového disku není využitelná). Pokud jde o ´externí´ disky (USB), mělo by jít o USB 2.0, na 1.x nemá takový disk smysl.
doplněno 05.10.12 11:55:Velmi pravděpodobně se bude interní SATA napojený na některý z adaptérů chovat stejně jako interní SATA zamontovaný v boxu pro ext. připojení...
Jen - pokud máte k dispozici starší HD IDE (P-ATA) a BIOS jej přímo nenačte, je možné v BIOSu zadat ručně parametry (hlavičky, cylindry, sektory... - jsou uvedeny na štítku disku)...
ještě trochu jinak:
mám to ještě po staru, pc pro disky IDE, ATA. Dneska je to nepochopitelné ale před 15 lety bylo např. 80GB neskutečné uložiště.
Takže tento starý PC v kombinaci s W2000 neumí načíst disky např 120GB a více (který bych dokonce bez redukcí mohl zapojit, ale nenačte se(ač je funkční)). Prostě interně to nepujde, bez drastičtějších softwarových opatřeních.
USB bude pravděpodobně 1.x (nevím to ale jistě(deska se časem měnila, ale určena je stále pro staré komponenty)), Ale nemám problém v pohodě ject na novém 750GB externím disku z dnešní doby ač optimum pro USB2.
Takže chci jít cestou externího připojení interního disku. Když mi externí disk funguje.
Otázkou je však jestli se přes nějaké adaptery (viz níže) bude disk SATA interní, chovat jak ten nový bezproblémový externí disk přes USB.
Rychlost neřeším, je to jen storage...
Např.:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.